petak, 26 maj 2017 14:47

Igračka kojom su Srbi zaluđeni izazvala pometnju u svetu

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

"Fidget Spinners" je trenutno najpopularnija igračka. Dok proizvođači tvrde da ona može pomoći deci s manjkom pažnje, pojedini stručnjaci smatraju da ona daje potpuno suprotan efekat.

Igračkica koja pritiskom na dva dugmeta počinje da se vrti između vaših prstiju stvara prijatan osećaj. Pored toga što predstavlja malu lekciju iz fizike, ona može pomoći i hiperaktivnoj deci, ljudima s autizmom i anksioznošću navode proizvođači. Uprkos njihovim tvrdnjama, brojne škole u Americi su pročele da je zabranjuju.

Kako piše u oglasima koji nude Fidget Spinners, on pomaže u povećanju koncentracije i može da probudi kreativni gen. Stručnjaci kažu da su takvi navodi malo preterani i da više imaju veze s marketingom, nego s realnošću.

- Veća je verovatnoća da vam ova igračka odvuče pažnju, nego što će biti korisna za pojedince s poremećajem pažnje - kaže Mark Riport, klinički psiholog na Univerzitetu Centralna Florida, koji je proučavao prednosti kretanja na povećanje pažnje kod hiperaktivne dece.

Fidget Spinners

Fidget Spinners Foto: Profimedia

Stvarčica koja takođe upošljava ruke "Fidget cube" je mnogo pogodnija za povećanje koncentracije, zato što ona ne zahteva vizuelnu pažnju, smatra Ketrin Isbister s Univerziteta Kalifornija.

Nastavnici i direktori šize zbog nje

 

Iako ne postoje podaci koji bi mogli da jasno kažu da današnja deca imaju mnogo manji fokus, nego ranije generacije, postoje istraživanja koja pokazuju da multitasking može doprineti povećanju fokusa. Zbog toga postoje razni način da se uposli više funkcija, poput igračaka koje će uposliti naše ruke, ali tu su i češće pauze, kao i uklanjanje dodatnih smetnji.

Do kraja prošle godine niste mogli da pronađete gotovo ništa kada ukucate "Fidget Spinners", a danas imate hiljade tekstova, fotografija, snimaka, oglasa koji predstavlju upravo ovu spravicu. Posle interneta je zavladala i učionicama i nastavnici šize zbog njih.

- Te igračkice su počele da smetaju u nastavi, a deca s posebnim potrebama imaju druge, školi primerenije opcije za vrpoljenje - rekla je Kejt Elison, direktorka škole u Ilinoisu za "Chicago Tribune".

S druge strane roditelji dece s posedbim potrebama kažu da Fidget Spinner pomaže njihovim mališanima.

"Moja ćerka je bila oduševljena kada je videla ovu spravicu kod svojih drugara", napisao je jedan roditelj na AutismAvareness.com.

- Igračku joj nisam kupila zato što je u trendu i imaju je svi njeni prijatelji, nego je ona zaista oslobađa od stresa koji škola proizvodi. Kada škole odluče da je zabrane, one rizikuju izolaciju dece koja su godinama pokušavala da se uključe u sistem - navodi Mirjam Gvine, majka jedne devojčice.

Zabranom ove igračke u pojedinom školama je razočarana i Kler Heforn, dečija terapeutkinja iz Klivlenda.

- Ova mala naprava treba da se zove "alat za uznemirene", a ne igračka, jer ona može biti deo strategije upravljanja uznemirenosti u učionicama - kaže Hefron.

Nema sumnje da igračke koje upošljavaju ruke mogu imati koristi za decu sa autizmom. Terapeuti često koriste senzorna pomagala poput taktilnih diskova, lopti i gline, navodi Live science.

Istraživanje je pokazalo da pokret može pomoći hiperaktivnoj deci s poremećajem pažnje da se fokusira. Studuja koju je Mark Riport objavio 2015, pokazuje da kretanje velikih delova tela pomažu u povećanju pažnje.

- Međutim, igračke koje pomerate rukame neće mnogo pomoći. One ne zahtevaju celokupno kretanje tela, koje okupiraju delove mozga odgovornih za održavanje pažnje. Spinnersi vizuelno odvlače pažnju, pa je mogu skrenuti s table ili učitela - kaže Riport.

Izvor: Noizz.rs

Pročitano 16863 puta
Eka

Medije

Više iz ove kategorije « Majka je čiviluk sa puno zakački

Prijavljivanje/Registracija