Pojava hematoma u trudnoci

Više
6 godina 6 meseci pre - 6 godina 6 meseci pre #75148 od Marinica
Marinica je napravio novu temu: Pojava hematoma u trudnoci
Sve češće čujemo da trudnice imaju hematom u ranoj trudnoći. Kada se setimo šta je zapravo hematom - modrica, krvni ugrušak, koji nastaje usled udarca ili saobraćajne nesreće još se više zbunimo - otkud hematom pored ploda? Sve trudnice će se naravno uplašiti kada čuju ovakvu dijagnozu, ali ne treba paničiti jer se većina trudnoća sa hematomom izgura do kraja!


Kako nastaje hematom?
Ne postoji jasan razlog za pojavljivanje hematoma u trudnoći i lekari se uglavnom ne bave objašnjavanjem nastanka. Pretpostavka je da se tokom implantacije jajne ćelije ona malo odvaja od materice i da to izaziva krvarenja. Trudnica nikako nije mogla da utiče na nastanak hematoma!


Koji su simptomi?
Najčešće se, na žalost, pojavi vaginalno krvarenje koje svaku trudnicu prestraši. Uglavnom sve pomisle da imaju spontani pobačaj. Krvarenje može biti manjeg i jačeg intenziteta - kao sukrvica braonkaste boje a može biti i obilno krvarenje crvene boje. U svakom slučaju odlazak kod lekara je obavezan. Lekar će na ultrazvuku utvrditi da li je sa plodom sve u redu, da li je razlog krvarenja hematom, koje je veličine i gde se tačno nalazi. Najbolje bi bilo da je hematom manji od ploda i da se nalazi ispod ploda, jer ga u tom slučaju ne ugrožava. Neretko se dešava da je situacija drugačija - da je ugrušak veći od ploda i da je iznad ploda ili da je na posteljici. Dešava se i da trudnica ima više hematoma. Ni jedan od ovih slučajeva ne znači da će obavezno doći do spontanog pobačaja.

Vaginalnog krvarenja može a i ne mora da bude. Dešava se da trudnice nemaju nikakve probleme a da im ginekolog prilikom ultrazvučnog pregleda uoči hematom. Nekada su krvarenja toliko obilna da trudnice koriste peškire umesto higijenskih uložaka. Interesantno je da posle tolikog krvarenja krvna slika i dalje može biti odlična.

Lekari će često pitati koje je boje krv? Smatra se da nije strašno ako je braon, jer je to stara krv, te da je veći problem ako je sveža, crvena boja. Ginekolog će po postavljanju dijagnoze zakazati kontrolni pregled i upozoriti trudnicu da li treba da očekuje još krvarenja. Na sledećem pregledu će utvrditi da li se hematom smanjio, povećao ili što je najbolje sam se apsorbovao.
Terapija
Ukoliko je sa plodom sve u redu, dobro se razvija, lekari najčešće prepisuju progesteron depo inekcije na peti, treći ili drugi dan i svakodnevnu upotrebu tableta Utrogestan (takođe sadrže progesteron) koje se mogu koristiti i oralno i vaginalno. U Srbiji se od skora mogu dobiti na recept, do sada su se kupovale po ceni od 500-700 dinara po kutiji zavisno od apoteke. Ukoliko je krvarenje obilno ginekolog može da prepiše korišćenje onih antibiotika koji su dozvoljeni u trudnoći, kako ne bi došlo do neke infekcije.

Takođe većina lekara će preporučiti mirovanje. Zavisno od situacije neka trudnica će morati da ostane u bolnici, nekima će biti preporučeno strogo mirovanje kod kuće, dok će neke moći i malo da šetaju. Najčešće se zabranjuju seksualni odnosi, dugo kupanje toplom vodom, dizanje teških stvari, napinjanje na wc šolji, korišćenje tampona (preporučuju se mrežasti pamučni ulošci)…I svega toga se treba strogo pridržavati!

Svaka trudnoća je različita, kao i svaki hematom. Mnogima se brzo apsorbuje hematom, a nekima je "u gostima" do porođaja. Najčešće, terapija i "bavljenje" hematomom traje do 20. nedelje trudnoće. Koliko god je moguće ne treba brinuti i paničiti, već mirovati, gledati vedre filmove, čitati "lagane" knjige, slušati omiljenu muziku i očekivati dobar ishod.

Da li ste imale problema s hematomom,koliko je trajalo,kojom terapijom ste to lecile?
Prvi pomisao kada ste cule koji vam je bio?Da li ste cule nesto o tome?
Prilozi:
Poslednja izmena: 6 godina 6 meseci pre od Marinica.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 6 meseci pre #75172 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Pojava hematoma u trudnoci
Evo ja cu prva....upravo sam ovaj problem imala u trudnoci.....za trudnocu sam saznala 29.maja2011. koliko sam bila srecna,toliko nisam znala sta cu da radim,jos idem u skolu spremam se za diplomski,uzas sve me strefilo,ocu sam obecala da dok ne zavrsim skolu nece biti ni svadbe a kamoli deteta...desilo se....ni sanjala nisam ali eto,ujutru uradila test,sutradan otisla na ul;trazvuk da proverim i stvarno ,sest nedelje sam bila trudna...medjutim tog dana uvece prokrvarim iz cista mira sva nervozna,niko ne zna osim sestre i mog bm,odemo kod njega i zvali smo hitnu da pitamo,oni ekli da moram da dodjem ali ja ni da cujem....nakon par sati krvarenje stane,sutra dan odemo kod dok i ona nam kaze da imam ogroman hematom i da je trudnoca rizicna.....uzas sva uplasena,pocela sam da primam inekcije,da stavljam vaginalete i da pijem neke tablete.posle par dana na kontrolu hematom je isti dok zbog rizika preporucuje da se uradi abortus jer ne zna se kakva ce trudnoca biti i da li ce sve biti ok....mi ipak uporni sa terapijom sve do 21juna,dok nismo otisli opet na kontrolu ona kaze da je ok ali da ne zna da li sve te inekcije i ostale tab nece uticati na plod...odemo kod privatnika da opet proverimo i on nam kaze da je plod jos maleni da je sve u redu i da nema potrebe za tim,mirovala sam,pila tablete,sve kako mi je biula rekla dok i hvaala bogu sve se dobro zavrsilo ....IMAM ANDREJA ,ZIV,ZDRAV ,PRAV,NA PORODJAU JE SVE BILO U NAJBOLJEM REDU,SAMO SAM SE TEZE OTVORILA ZBOG SILNOG ODRZAVANJA U 8MESECU I ZBOG TE TERAPIJE U POCETKU........ :)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 6 meseci pre #75228 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Pojava hematoma u trudnoci
U trecoj trudnoci mi se pojavio hematom.Tokom noci sam isla u wc i videla krv,prepala sam se i odmah sam pocela da placem jer sam trece dete bas zelela,a prvi put se srecem sa krvarenjem u trudnoci.Ujutru sam zvala doktorku a posto je bila nedelja otvorila je ordinaciju zbog mene jer je morala da uradi ultrazvuk da vidi da je sa bebom sve ok.Posto je sa bebom sve u redu,rekla je da moram strogo da mirujem,da je trudnoca rizicna i da svaki nagli pokret moze da izazove da pukne hematom i da on moze da povuce bebu sa sobom,zato je rekla da lezim a da ustajem samo do wc-a,pila sam utrogeston od 200 tri puta dnevno.Tada sam bila osma nedelja a lezala sam jos dva meseca i kad se povukao hematom rekla mi je da mogu normalno da se krecem i prekinula sam sa utrogestonom jedino sam izbegavala usisavanje i podizanje dece jer mi je to bilo zabranjeno

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija