Hoću dete, neću muža!

Više
5 godina 7 meseci pre - 5 godina 7 meseci pre #109198 od Aleks
Aleks je napravio novu temu: Hoću dete, neću muža!

Roditi vanbračno dete pre samo par decenija bilo je sramotno i tragično. Danas se na to odlučuje čak trećina žena razvijenog dela sveta, a u Srbiji je to svaka peta trudnica . Ovde ne govorim o situaciji kada buduci roditelji nisu vencani,ali zive u zajednici.,vec o svesnom izboru zene da rodi i odgaja dete bez partnera i njegove podrske.Najcesce su to zene koje su zasle u neke godine,kojima bioloski sat otkucava i koje usled nemogućnosti da zasnuju ozbiljnu partnersku vezu i porodicu, biraju samostalno materinstvo kao jedini mogući način da dobiju dete. Ukoliko je materinski instinkt izuzetno jak, one će sve učiniti da to i ostvare: pronaći će adekvatnog partnera za seksualnu avanturu ili će, a to im savremena medicina omogućava – izabrati vantelesnu oplodnju. Postoje različiti razlozi zbog kojih žena nekada svesno nekada nesvesno izabere takav životni scenario,kao i razlicite zivotne okolnosti(partner je vec u braku,partner koji ne zeli dete,prolazna avantura...)Okolina na to još uvek reaguje vrlo uzdržano, pa čak i negativno.
Ova pojava izaziva različite komentare i dileme sa moralnog, psihološkog i socijalnog aspekta. Koplja se najčešće lome oko toga da li žena ima prava da svom detetu unapred i svesno uskrati potpunu porodicu i očevo prisustvo.Na jednoj strani ima stručnjaka koji smatraju da je život samo uz jednog roditelja, a pogotovo ako dete i ne zna ko mu je otac ili ga uopšte ne viđa, može biti ozbiljan hendikep za dete. S druge strane, brojni psiholozi, ali i primeri iz života, uveravaju nas da su poremećeni bračni odnosi ponekad veći izvor trauma za dete, nego nedostatak jednog roditelja.
Zanima me kakav je vas stav povodom ove teme.
U kojim slucajevima bi zena trebala da se odluci da rodi vanbracno dete a u kojim ne i zasto?Da li biste se vi odlucile na takav korak,da ste u situaciji da imate npr.35-40 godina,nemate ozbiljnu vezu,a zelite dete?Sebicluk,hrabrost ili samo prirodan materinski nagon?
[/url]

Prilozi:
Poslednja izmena: 5 godina 7 meseci pre od Aleks.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109210 od Bebac medeni
Bebac medeni je odgovorio na temu: Re:Hoću dete, neću muža!
Kad sam bila mladja, stalno sam pricala da cu imati dete sama,da se necu udavati i da cu ga sama odrastati. Imala sam veze i vezice, odrastala u normalnoj porodici uz oba roditelja i ne znam odakle mi takva ideja, ali jednostavno se javila.
Prvo me moja majka prekorevala kako to nije pravedno prema detetu, kako ono zasluzuje da ima oba roditelja. Da je to sebicno. Po meni nije, to je samo odluka jedne zene koja zna da se izbori sa svim sama. Bolje biti sam nego u losem braku i na taj nacin jos vise otezavati i detetu i sebi. Da mi bioloski sat otkucava, a nemam pravu osobu kraj sebe tako bih postupila.
Ali, u braku sam i moje dete ima i oca :-) Mm je odrastao bez oca i vidim kolika je vaznost i njegovog prisustva u detetovom zivotu. Nasli smo se i dopunjujemo se, ali da nije tako bila bih samohrana majka jer je majcinski instinkt jaci od svega.
Zahvalnice:: vesnas, Capeside, Vesna

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109253 od Dasha
Dasha je odgovorio na temu: Hoću dete, neću muža!
Psiholozi svašta nešto kažu ali to je sve u teorija - šta bi bilo kad bi bilo... Svi smo mi različiti i imamo različite živitne priče... Jeste, najlepše je kada deca odrastaju uz oba roditelja ali ništa ne fali ni onima koji odrastaju uz jednog...
Zahvalnice:: Capeside, Bojana, Bebac medeni

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre - 5 godina 7 meseci pre #109263 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Re:Одг: Hoću dete, neću muža!
Kad sam bila mladja govorila sam da cu roditi dete bez muza,gledajuci dosta mojih drugarica koje nisu bile u dobrom braku rekla sam sta ce mi muz pa nisam nesposobna da se brinem sama o detetu,bolje sama nego sa nekom budalom,ali sad drugacije mislim i imam skladan brak,mada svaka cast svakom ko se usudi na twko nesto to je zaista veliki teret ali deca i jesu vredna svake zrtve :-)
Poslednja izmena: 5 godina 7 meseci pre od Deni.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Bojana
  • Bojana's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Vasilije je moj zivot
Više
5 godina 7 meseci pre #109361 od Bojana
Bojana je odgovorio na temu: Hoću dete, neću muža!
Moje dete ne zivi uz oca i svesno tvrdim da ne bi bilo ni srecnije ni zadovoljnije da je drugacije. Naprotiv! Ima sve, mnogo vise nego sto bi imao da zivi sa ocem jer ovom to nista ne bi bilo bitno. A sto je najbitnije okruzen je ljubavlju i mirnom porodicnom atmosferom. Da zivimo zajedno dete bi svakodnevno slusalo svadje, a majka bi mu bila konstantno nervozna nemocna da bilo sta promeni.
Vecina vas zna moju pricu - saznala sam da sam trudna par dana posto sam otisla od muza i jako sam ponosna na sebe sto nisam poklekla, sto se nisam vratila. Najveci motiv mi je bila sreca i bezbrizno detinjstvo mog deteta.
Zahvalnice:: GNina, Boyanna, Deni, Aleks, Bebac medeni, Sneza, dacadana, Eka, Vesna

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109376 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Hoću dete, neću muža!
Ma sto da ne, ako ne moze ovako moze onako, bitno je da zena ispuni svoj san , naravno ako to stvarno zeliMama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109505 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Hoću dete, neću muža!
Ja sam za to da bolje da dete zivi srecno sa jednim roditeljem nego nesrecno sa oba jer tamo gde ne vlada sloga i postovanje to nije dobra sredina za dete
Zahvalnice:: Bebac medeni

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109613 od Aleks
Aleks je odgovorio na temu: Hoću dete, neću muža!
I ja bih se sigurno,da sam u takvoj situaciji,odlucila na ovaj korak.Ne mislim da je to hrabro,vec samo prirodna zelja za potomstvom.
Ova tema se prvenstveno odnosi na situacije kada zena dodje u godine kada joj se blizi menopauza i kada mora da se suoci sa sobom i napravi izbor-ili ce imati dete,na bilo koji nacin,ili ce verovatno ostati bez potomstva.
Moralne dileme i stavovi psihologa se, cini mi se,se odnose na situacije kada je muskarac apsolutno iskljucen iz zivota deteta.Kada on posluzi samo kao reproduktivni materijal,i tu se njegova uloga zavrsava.Dakle,ona ne trazi da on prizna dete,placa alimentaciju,cesto i ne zna da je otac...Ja mislim da ta deca ipak pate,ma koliko ljubavi i mirnog zivota imali.Zamislite npr banalnu situaciju kada to dete u skoli dobije sastav na temu Moj tata :(
Bolje dobar razvod,nego los brak,naravno,ali ne znam nijedno dete,makar bilo i odraslo,koje je kroz razvod roditelja proslo potpuno bezbolno.Ali dobro,i to je zivot...
[/url]

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #109618 od GNina
GNina je odgovorio na temu: Re:Hoću dete, neću muža!
Lako je nama da pricamo sta bismo, a sta ne, a nijedna nije u toj situaciji... Dobro Bojana u nesto slicnoj.
Ja imam dobrog druga koji nema tatu. Ne zna ko je, sta je, nista... samo ga je napravio :) Decku nista ne fali, bar ja nikada nisam primetila. Nisam primetila da pati za ocem.
Zahvalnice:: Bojana

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija