HSG (produvavanje jajovoda)

 • Verka
 • Verka's Avatar Pokretač teme
 • Posetilac
 • Posetilac
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 7 meseci pre #12430 od Verka
Verka je napravio novu temu: HSG (produvavanje jajovoda)
Neprohodnost jajovoda i HSG


Neprohodnost jajovoda je jedan og glavnih uzroka steriliteta kod zene-javlja se u 20% do 50% slucajeva.
Moze se javiti zbog:
-zapaljenskih procesa-infekcije hlamidijom
-poremecene funkcije jajovoda
-nedovoljne razvijenosti jajovoda-urodjeni-kada su tanki, mlitavi, izuvijani

Kako se dijagnostikuje prohodnost jajovoda?
Histerosalpingografija HSG(kontrastno snimanje) je metoda kojom se specijalnim aparatom i adapterom za grlic materice u supljinu materice i u jajovod ubrizgava kontrastno dejstvo. Rendgenom, a moze i ultrazvukom, se prati da li ono ispunjava supljinu i da li utice u trbusnu duplju. Na taj nacin se moze konstatovati da li na nekom mestu postoji prepreka u protoku kontrasta. Ovaj nalaz sluzi za dijagnostiku poremecaja prohodnosti jajovoda ali i eventualnog postojanja promena u supljini materice i kanalu njenog grlica. Utvrdjuje se tacno mesto gde se prepreka u jajovodu nalazi, na njegovom pocetnom ili krajnjem delu, sto je za lecenje steriliteta veoma vazno.HSG se radi na samom pocetku ispitivanja steriliteta, jer predstavlja manju ginekolosku operaciju. Ona omogucava tacnu dijagnozu i daje odgovarajucu prognozu i za eventualno operativno lecenje steriliteta zene, kako bi se otklonile otkrivene prepreke u jajovodu. Medjutim, zenu treba uvek upozoriti na opreznost i posebnu pripremu pri izvodjenju ove dijagnosticke metode. Naima, ukoliko ima bilo kakvu infekciju, mora da bude izlecena pre intervencije, jer u protivnom infekcija moze da se unese u trbusnu duplju i izazove velike probleme. Zbog toga , pre kontrastnog snimanja mora da se pored klinicke uradi i laboratorijska kontrola.HSG se uvek radi u preovulatornoj fazi(3-4 dana pre ovulacije, odnosno 8. do 10. dana ciklusa).

Poslednja izmena: 6 godina 7 meseci pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Verka
 • Verka's Avatar Pokretač teme
 • Posetilac
 • Posetilac
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #12431 od Verka
Verka je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Imamo jos jedan tip HSG-a, a to je ultrazvucni HSG.
Histerosalpingo-sonografija (HSSG), odnosno Hy-Co-Sy i kontrastna histero-sonografija, tj. Hy-Co-Sy su ultrazvučne kontrastne metode koje se koriste u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih - stečenih i/ili kongenitalnih anomalija uterusne šupljine (septus - «pregrađena» materica, polipi, miomi..), kao i u svrhu procene prohodnosti jajovoda. Za razliku od histerosalpingografije (HSG), koja se kod nas u bolnicama još uveliko koristi, u svetu su pomenute ultrazvučne metode potpuno potisnule ovu zastarelu rendgensku dijagnostiku, a sve u interesu pacijentkinja.
Poslednja izmena: 6 godina 10 meseci pre od Verka.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Verka
 • Verka's Avatar Pokretač teme
 • Posetilac
 • Posetilac
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #12433 od Verka
Verka je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Ovo je moje iskustvo:
Dosla sam, sacekala 10 minuta, usla kod Zokija, on me osacova i rece:" Maco, koliko si ti smrsala? Bravo, bravo! I Onda smo pogledali moj istorijat od novembra 2011. do sad. Prvo mi je uradio dopler da vidi da mi se nije desila rana ovulacija, posto tad ne sme da radi HSG. Nije, i desice se tek od nedelje. Imam dva folikula na levom jajniku, jedan 16mm, jedan 14 mm. Endometrijum je 5mm. Onda mi je rekao kako ce da radi, sve mi je lepo objasnio i krenuli smo. Bolelo me je kacenje one aparature. I onda su krenule moje muke, pa smeh, pa muke, pa smeh. Covek je ludak teski. 15 minuta je pousavao da progura onu tanku cevcicu. Za to je morao da mi vuce matericu na dole. To je bolelo kao kad dobijes. Ugurao je cevcicu, oda je spricem ubrizgao neki baloncic koji sprecava da se kontrast vrati nazad. Kontrast je uljani fizioloski. Kad mi je ubrizgao baloncic zabolelo je kao kad treba da dobijes. Onda je krenuo polako da ubrizgava rastvor. Vise je neprijatno bilo nego sto je bolelo. Onda je skinuo onu stegu sa grlica (ili sta li je to vec). Olaksanje je bilo ogromno. Nakon sto je skinuo stegu, sve skupa je trajalo dva minuta. I rekao je-gotovo! Prohodni ste, Nema operacije, nema VTO. Lezala sam jos 10 minuta na stolu pokrivena, zato sto bi naglo ustajanje izazvalo vrtoglavicu i mucninu. Da, inace, kad mi je ubrizgao rastvor bilo je mucnine, jer rastvor dodje do trbusne maramice. Sve mi je objasnio.. ustala sam, obukla se i ostatak vremena smo caskali. Rekao mi je da je u poslednjih godinu dana njegovih 5 pacijentkinja posle duge borbe sa sterilitetom posle HSG-a u roku od tri meseca ostalo u drugom stanju. A onda je rekao-a vi cete biti sesta. I da rodite jednu tako lepu devojcicu , da bude na vas i da mi bude snajka user posted image Dok mi je to pricao drzao me je za ruke. Meni je doslo da placem od srece sto nisam zapusena i sto opet imam nadu.

Nalaz: Uterus u AVF homogene gradje, ravnih kontura. endometrijum 5mm. Cervikalni kanal pravilan.Desni jajnik zapremine 4.5 ml, uz i ispod uterusa. levi jajnik zapremine 7.5 ml sa folikulima 16mm i 14mm. Cul de sac slobodan.
Pod kontrolom UZ proverena prohodnost jajovoda. Kontrast ispunjava pravilan kavum uterusa i bez otporai regurgetacije 15 ml prolazi kroz oba usca jajovoda u abdominalnu duplju.
Kontrola 5 novembra, da vidi je folikul pukao.
Poslednja izmena: 6 godina 10 meseci pre od Verka.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Verka
 • Verka's Avatar Pokretač teme
 • Posetilac
 • Posetilac
6 godina 10 meseci pre #12434 od Verka
Verka je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Kakva su vasa iskustva?

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #12436 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Bravo Verkic, brzo te saljemo u prvo tromesecje :puf:Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #13587 od Leposava
Leposava je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Kaö sto neke znaju, ja sam hsg odradila, ali htela bih da podelim ovde svoje iskustvo, da bih drugim clanicama koje se spremaju za isti, pomogla.
Ja nisam imala mogucnost da biram da li cu sa anestezijom ili ne. Bilo je bez anestezije. Mene je sama procedura pustanja kontrasti jako bolela. Sve je trajalo relativno brzo. mozda 10 minuta, 15 sa sve namestanjem aparature.
Kad je zavrsen hsg, imala sam osecaj kao da cu dobiti, takav bol je ostao, ali se posle dva sat lezanja, tj mirovanja sve smirilo, i ko da nista nisam radila.
Da napomenem da su moji nalazi bili odlicni, jajovodi su lepo propustili kontrast. Tako da kad vam neko kaze da ako su vam prohodni jajovodi - ne boli , nije apsolutno istina.
I da, devojke, ako mozete da birate, radite to sa anestezijom, mnogo je lakse i sigurnije.
Pozdrav.Verka i ja smo i ovde sa vama :):):)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • NATAŠA
 • NATAŠA's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • volim rode-donele mi moju srećicu!
Više
6 godina 9 meseci pre #14714 od NATAŠA
NATAŠA je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
Stanišić i mene je jako bolelo,a jajaovodi su prohodni-identično iskustvo :puf: :puf: :puf: samo napred :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 6 meseci pre #26854 od olivera
olivera je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
ja mislim da me u zivoti nista nije bolelo toliko kao HSG.ja taj bol osecam i danas iako je proslo ihaha od tada.tri puta su mi ubrizgavali kontrast,a ja sam trista puta umrla. ali nadam se stanisic i verka da niste uzalud trpele bolove i da ce se i kod vas pojaviti dve crte na testu uskoro.

Boze cuvaj mi ovo pile
ovu mrvu zlata i svile....

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 6 meseci pre #26859 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Odg: HSG (produvavanje jajovoda)
cula za ov ali hvala bogu za sada nemam problema..... :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: VerkaBoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija