Insuficijencija zutog tela

  • Verka
  • Verka's Avatar Pokretač teme
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 6 meseci pre - 7 godina 4 meseci pre #12611 od Verka
Verka je napravio novu temu: Insuficijencija zutog tela
Žuto telo (Corpus luteum) je mala struktura u jajniku koja nastaje na mestu gde se nalazio folikul iz koga je oslobođena jajna ćelija posle ovulacije. Žuto telo normalno posle ovulacije produkuje Progesteron kako bi omogućio pripremu sluznice materice za implantaciju embriona. Ukoliko nastane trudnoća njegova funkcija se produžava sve do 11-12 nedelje trudnoće. Ukoliko nema trudnoće žuto telo funkcioniše samo do sledeće menstruacije. Normalno trajanje funkcije žutog tela je 12-16 dana. Žuto telo u normalnim uslovima proizvodi maksimalne količine progesterona čitavo vreme svog funkcionisanja. Ukoliko se produkcija postepeno smanjuje to može imati negativan uticaj na pripremu sluznice za prihvat embriona pa se zbog toga može desiti da i pored oplodnje nema mogućnosti za normalan razvoj embriona. Insuficijencija žutog tela zato može biti uzrok neplodnosti. Korisna terapija tog stanja je dodavanje u obliku leka nedostajućeg progesterona. Na taj način se mogu prevazići negativni efekti smanjenja produkcije progesterona u žutom telu i razrešiti uzroci neplodnosti koji su tim fenomenom prouzrokovani.
Poslednja izmena: 7 godina 4 meseci pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Verka
  • Verka's Avatar Pokretač teme
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 6 meseci pre #12612 od Verka
Verka je odgovorio na temu: Odg: Insuficijencija zutog tela
Ovo je moja dijagnoza. Danas 21sc, zuto telo velicine 12mm, slabih protoka. To znaci da se dezintegrise pre vremena, skracuje mi lutealnu fazu i smanjuje plodnost.
Uskoro cemo videti koja ce terapija da se primeni u zavisnosti od vrednosti insulinemija.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12676 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: Insuficijencija zutog tela
Verkic, bice sve ok, znas i sama :), najbitnije je da je otkriveno, i nadam se da je to tvoj problem u zatrudnjivanju, i da ces ga uskoro resiti,bices najdivnija mama ma svetu :kisss::Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: VerkaBoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija