Laparoskopija u ginekologiji

  • Verka
  • Verka's Avatar Pokretač teme
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 2 meseci pre - 6 godina 11 meseci pre #12742 od Verka
Verka je napravio novu temu: Laparoskopija u ginekologiji
Laparoskopija je metoda kojom se direktno posmatra trbušna duplja, jajnici, spoljašne strane jajovoda i materice. Ponekad klinički, ultrazvučni ili rentgenski pregled nisu dovoljni da se sagleda stanje unutrašnjih organa. Kod nekih žena može postojati problem koji se može dijagnostikovati ili otkloniti laparoskopskom metodom.

U tim slučajevima je laparoskopija, dijagnostička kao i operativna, od velikog značaja. Najčešći razlozi zbog kojih se vrši laparoskopija su ispitivanje i eventualno otklanjanje nekih od uzroka steriliteta, nejasni bolovi u trbuhu, dijagnostikovanje i/ili hiruško uklanjanje endometrioze, vanmaterične trudnoće, cisti i tumora.
Laparoskopija je metod koji omogućava da se:

vide organi male karlice i uoče eventualne nepravilnosti;
proveri prohodnost jajovoda u sklopu ispitivanja steriliteta;
uklone postojeće priraslice;
uradi biopsija koji treba ispitati;
uklone postojeće ciste ili tumori;
ukloni vanmaterična trudnoća koja predstavlja jedno od urgentnih stanja u medicini;

Pregled, kada je ginekološka laparoskopija u pitanju, izgleda tako što se u matericu umetne instrument koji je pomera. Kroz posebnu iglu se u trbuh ubacije ugljen dioksid - CO2. Njegova svrha je da odvaji organe u trbušnoj duplji da bi se lakše obavio pregled. Po završenom pregledu, intervenciji se taj gas izbaci. Mikrolaparoskopija je relativno nov, mininimalno invazivan hirurški zahvat koji se koristi u dijagnostičke svrhe. Pri pregledu se koriste značajno manji instrumnti nego kod klasične laparoskopije. Posle ginekološke laparoskopije ostaće mali ožiljci (2-4) u donjem delu trbuha, veličine 1-2 cm. Na tom mestu su uvođeni instrumenti u trbušnu šupljinu. Kako to nije komplikovana i velika intervencija oporavak je mnogo brži nego posle klasičnog operativnog zahvata. Postoji mogućnost da dan ili dva posle intervencije hirurg ostavi drenove, cevčice (u otvorima kroz koje je plasiran laparoskop) koje imaju funkciju odstranjivanja tečnosti koja se nakuplja u trbuhu.

Kada je ishrana u pitanju, postoje određena pravila koja se moraju ispoštovati pre i posle intervencije. Uopšte uzev, mogu se konzumirati bistre tečnosti dok se ne isprazne gasovi iz creva i ustali njihov rad. Posle toga je potrebna lagana, lako probavljiva hrana nekoliko dana.

Što se tiče fizičke aktivnosti, ona je preporučljiva i potrebna u vidu lagane šetnje, pa postepeno pojačavati intenzitet hodanja. Napornije fizičke aktivnosti, treninge, vežbanja treba izbegavati do prve kontrole.

U toku boravka kod kuće, posle intervencije prvih nedelju dana treba meriti temperaturu svako jutro i veče. Ukoliko je povišena, treba konsultovati lekara. Takođe, ukoliko primetite pojačano crvenilo, oticanje, ukoliko imate bolove ili iscedak iz postoperativnih rana, svakako se javite lekaru. Učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja ili grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha znakovi su upale urianrnog trakta. U slučaju bilo kog od ovih simptoma, koji upućuju na infekciju, potrebno je hitno se obratiti lekaru.

Poslednja izmena: 6 godina 11 meseci pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: VerkaBoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija