Hlamidija

  • Verka
  • Verka's Avatar Pokretač teme
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 7 meseci pre - 6 godina 4 meseci pre #2436 od Verka
Verka je napravio novu temu: Hlamidija
Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni snošaj, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, hlamidija trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi.

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je rizik od infekcije. Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

SVAKO ko je seksualno aktivan, treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni.

Hlamidija kod Žena
Simptomi hlamidije kod žena

Nema simptoma u 70-80% slučajeva! (Jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi mlađih odraslih između 18 i 35 godina ima nelečenu hlamidiju.) Ukoliko ima simptoma, to su:

* Peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja.
* Pojacan vaginalni sekret.
* Bol u donjem delu leđa.
* Neuobičajen bol prilikom seksa.
* Vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacij


Hlamidija kod Muškaraca
Simptomi hlamidije kod muškaraca

Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani mogu proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, nema simptome, kreću se od 25% do 50% što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su:

* Peckanje pri mokrenju tj. peckanje prilikom mokrenja.
* Sekrecija iz penisa (iscedak).
* Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima.
* Ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.

Izvor: polnebolesti.com/hlamidija/

Poslednja izmena: 6 godina 4 meseci pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Milana Kovacev
  • Milana Kovacev's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Moja je sreca od svih veca :)
Više
7 godina 6 meseci pre #5192 od Milana Kovacev
Milana Kovacev je odgovorio na temu: Hlamidija-bolest koju papa test ne vidi
Većina obolelih ne zna da širi bolest jer nema znakova bolesti, sve dok ne nastupe opasne komplikacije i trajne posledice.
Zaraza hlamidijom trahomatis danas je, uz genitalne HPV infekcije, najčešća moderna "tiha" seksualno prenosiva bolest u svetu. O tome svedoče testiranja na hlamidiju koje mladi obavljaju nakon letovanja i godišnjih odmora. Procenjuje se da je kod nas hlamidijom zaraženo 7-15 posto seksualno aktivnih osoba, a posebno zabrinjava porast obolevanja mladih osoba. Godišnje se u svetu registruje oko 100 miliona novih slučajeva, od čega u SAD oko 6 miliona, u Evropi oko 10 miliona infekcija koje su 2003. godine rezultirale sa 600 hiljada upala jajovoda, od kojih je 120 hiljada završilo neplodnošću.

Odgovorne za niz bolesti muškog i ženskog urogenitalnog trakta, ali i upala drugih organa, sićušne gram negativne bakterije iz porodice Chlamydiaceae dugo su pogrešno smatrane virusima. Među njima je Chlamydiacea Trachomatis, uzročnik trahoma, teške bolesti oka koja uzrokuje slepilo. Tek nakon otkrića C. Trachomatis ustanovljeno je da drugi tipovi Chlamydiaceae uzrokuju polne bolesti s ozbiljnim posledicama.Mikroskopski prikaz hlamidije

Do danas je otkriveno 18 stereotipova koji uzrokuju trahom, polne i neonatalne infekcije (upale mokraćne cevi, cerviksa, prostate), rede upale sluznice oka, rektuma, ždrela, upale pluća i uha kod novorođenčadi, dok neki tipovi uzrokuju kod nas retku, ali ozbiljnu polnu bolest - lymfogranuloma venereum.

Tokom infekcije često dolazi do uspostavljanja posebne ravnoteže izmedu hlamidije i njenog domaćina te nastaju latentne i uporne infekcije, slično kao u slučaju virusa. Rezultati brojnih istraživanja poslednjih desetak godina podstakli su početak rada na razvoju vakcine protiv hlamidijskih infekcija.

Neprepoznate, nelečene infekcije mogu uzrokovati teške komplikacije:

- kod žena: začepljenja jajovoda, po život opasne izvanmaterične trudnoće, upale male karlice, prekid trudnoće i prevremeni porođaj, neplodnost, povećan rizik od nastanka karcinoma grlića materice uz postojeću HR-HPV infekciju;

- kod muškarca: smanjenu plodnost, reaktivni autoimuni artritis, povišen rizik od raka prostate. Važno je istaknuti da nakon prebolele i izlečene hlamidijske infekcije organizam ne stiče otpornost. Svakoga ko je već lečen može uvek iznova inficirati zaraženi partner, slično kao kod ponavljanih bakterijskih upala grla.

Seksualni odnos i prenos sa zaražene rodilje na novorođenče dva su glavna puta prenosa. Hlamidija se u polnom odnosu prenosi čak i kod nepotpune penetracije, a zaraza je, iako ređe, moguća kontaktom sa zaraženim površinama, predmetima i sekretima inficiranim hlamidijom. Kod žena koje ne praktikuju analni seks moguća je infekcija analnog kanala iz vagine na rektum brisanjem toaletnim papirom, a do infekcije oka dolazi ako zarazni sekret spolnih tekućina dospije u oko tokom odnosa ili se prenese prstima, ručnikom, vodom iz zaraženog bazena i slično. Kod dece, hlamidijska infekcija može biti znak seksualnog zlostavljanja.

Kod većine žena u početnom stadijumu infekcija se ne vidi, dok su kod manjeg dela inficiranih mogući simptomi poput neuobičajenog vaginalnog krvarenja ili sekreta, bolovi u trbuhu, bolovi pri polnom odnosu, povišene telesne temperature, bolovi u predelu uretre i bešike te učestalog mokrenja.

Kod većine muškaraca simptomi takođe najčešće izostaju, a sumnju na infekciju pobuđuju pečenje i nelagoda pri mokrenju, iscedak iz uretre, bol, otok i nelagoda u testisima sa ili bez povišene telesne temperature. Kod mlađih muškaraca, kod zaraze hlamidijom kao komplikacija upale uretre, često nastane epididimitis, upala semenih kanalića, a ređe orhitis, upala testisa, s povećanim rizikom od začepljenja semenovoda, što povećava opasnost od neplodnosti.

Kod mladih seksualno aktivnih muškaraca, do 50. godine života poslednjih se godina, sve češće kao uzrok akutnih i hroničnih prostatitisa, susreće upravo hlamidijska infekcija, a posebno kao komplikacija neadekvatno lečenog uretritisa. Kod manjeg dela obolelih, posebno muškaraca, bolest se od zarazne može prometnuti u autoimunu bolest koja zahvata zglobove, kožu i oči. Period inkubacije varira, u proseku traje 10-14 dana. Simptomi kojima se pokazuje infekcija hlamidijom ponekad su vrlo slični simptomima gonoreje.

Najčešći simptomi kod žena su: - krvarenje između menstruacije - vaginalno krvarenje tokom ili nakon polnog odnosa - bol u donjem delu trbuha - blago povišena telesna temperatura - bolno i/ili učestalije mokrenje - upala cerviksa - pojava abnormalnog iscetka - mukopurulentni cervicitis - žuckastomlečni sekret iz cerviksa s neugodnim mirisom.

Kod muškaraca su najčešći simptomi: - vodenastoviskozni mlečni iscedak iz uretre - bolovi ili osećaj pečenja tokom mokrenja. Muškarci često ne shvataju ove simptome ozbiljno jer se obično javljaju ujutro i mogu biti blagi, a tokom dana nestanu. Kod infekcije rektalne sluznice mogući su: svrabež, krvarenje, sluzav iscedak i proliv. Moguća je i blaža upala oka (crvenilo, svrabež i iscedak). U otprilike 1 posto muškaraca s hroničnom perzistentnom infekcijom moguć je nastanak reaktivne upale zgolobova i tzv. Reiterovog sindroma (artritis, uretritis konjunktivitis). Tumači se poremećenim imunološkim odgovorom prepodraženog organizma kod ponavljajućih, nelečenih i trajnih infekcija.

Precizna dijagnoza spašava život.

Najnovije studije potvrđuju sumnju da hlamidijska infekcija grlića materice povećava rizik od nastanka invazivnog karcinoma cerviksa, posebno kod žena koje imaju dvostruku infekciju cerviksa (hlamidijsku i HPV infekciju tipovima visokog rizika) te kod žena koje puše. Stoga je pravovremena, precizna dijagnoza i u slučaju hlamidijske infekcije izuzetno značajna. Poput većine drugih bakterija i virusa, niti hlamidija se ne može vidjeti u Papa testu, te on ne može biti zamena za dijagnostički test na hlamidiju! Stoga kod nalaza ASCUS, posebno kod nalaza cervikalne displazije (CIN I i CIN II), osim sumnje na HPV infekciju treba posumnjati i na čestu istovremenu infekciju cerviksa hlamdijom, posebno kod mladih devojaka i žena u dobi od 16-26 godina.Ženski polni organi

Tada je, uz "loš" Papa test, vidljiv i obilniji sekret, pa se savetuje učiniti test na hlamidiju, umesto davanja obične terapije "napamet"! Najnoviji zlatni standard, posebno u skriningu asimptomatskih osoba koje inače ne bi došle same tražiti lečenje, je PCR test. Veoma osetljiv i visoko specifičan, ovaj test može otkriti hlamidiju i u malim količinama urina, ejakulata, kao i iz obrisaka uretre, cerviksa, rektuma, ždrela ili konjunktive oka.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, evropskih i svetskih stručnih udruženja za polno prenosive infekcije, kao i američkog Centra za kontrolu bolesti, potrebno je testirati sve seksualno aktivne adolescente, pa i one koji nemaju simptome. Jednom godišnje trebale bi se preventivno testirati sve seksualno aktivne žene između 20 i 25 godina, kao i žene starije od 25 godina u slucaju promene partnera, ako su inače promiskuitetnog ponašanja i ne koriste kondom.

Testiranje se savetuje svim ženama koje imaju upalu cerviksa, svim trudnicama na prvom pregledu u trudnoći, te svim muškarcima kod kojih postoji sumnja na genitalnu infekciju hlamidijom, prije terapije antibioticima. Prije uzimanja uzorka ćelija iz brisa uretre preporučljivo je 3-5 sati pre ne mokriti, a barem 7 dana pre ne uzimati antibiotik.

Hlamidije su osetljive na antibiotik, te je lečenje vrlo uspešno. Nužno je lečiti oba partnera. Primjenjuju se tetraciklini (Doxycyclin), ciprofloxacin (Ciprobay, Ciprocinal), klaritromicin (Fromilid) tokom 10 - 14 dana i azitromycin (Sumamed) u jednokratnoj dozi od 1 g (single shot). U trudnoći se ordiniraju azitromycin i eritromycin (Eritromicin). Jednom izlečena infekcija ne znači i zaštitu od bolesti u budućnosti, jer se infekcijom ne stiče otpornost na hlamidiju. Ako se ne poštuju zaštitne mere (kondom), može se ponovo zaraziti.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 3 nedelja pre #10219 od Lanche
Lanche je odgovorio na temu: Odg: Hlamidija
Moja kolegenica je imala hlamidiju,i bas je dugo lecila.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 2 nedelja pre #10336 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: Hlamidija
U ona je bas dosadna , i uporna pravi :evil:Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 meseci 1 nedelju pre #185114 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Burberry Bags
Air Jordan Retro 11
Pandora Charms
Red Bottoms Louboutin
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Nike Outlet
Fitflop Sale Clearance
Adidas Superstar
Nike Air Max 98
Pandora Outlet
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Outlet
Nike Outlet
Pandora Charms
Pandora Charms
Nike Basketball Shoes
Nike Outlet Store
Fitflop Shoes
Nike Air Max 270 Flyknit
Nike Factory Outlet
Adidas Superstar
Air Jordan 10
Birkenstock
Pandora Official Site
Pandora Outlet
Yeezy
Christian Louboutin
Jordan Shoes
Nike Presto Women
Pandora Bracelet Charms
Pandora Charms
Pandora Bracelet
Fjallraven Kanken Backpack
Air Jordan
Kate Spade
Disney Pandora Charms
Balenciaga
Jordan 11 Low
Kate Spade Outlet
Moncler Coats
Goyard Handbags
Bottega Veneta Handbags
Adidas Yeezy
Nike Sneakers
Pandora Jewelry
Jordan Retro 14
Jordan Shoes For Men
Louboutin shoes
Pandora Jewelry Official Site
Nike Sneakers For Men
Birkenstock Sandals
Jordans Sneakers
Air Max 270
Pandora Charms
Pandora Jewelry Outlet
Nike Roshe
Nike Clearance Outlet
Fitflop Sale Clearance
Yeezy 700
Yeezy
Moncler Official Site
Pandora Official Site
Pandora Jewelry Outlet
Nike Outlet Online Store
Adidas Stan Smith Sneakers
Balenciaga Triple S
Nike Air Force
Nike Air Max
Nike Epic React Flyknit
Air Max 270 Price
Moncler Outlet Online
Adidas NMD
MBT Shoes
Air Jordan 8
Kyrie Irving Shoes
Birkenstock outlet
Nike Kyrie 4
Nike Air Max
Air Max Plus
Pandora Jewelry
Nike Air Jordan
Nike Air Max 270
Kanken Backpack
Fitflop Sandals
Nike Outlet Store
Pandora
Yeezy Sneakers
Jordan 12
Pandora Jewelry
Pandora
Pandora Outlet
Retro Jordans
Vans Shoes
Pandora Jewelry Outlet
Nike Air Max
Kate Spade Factory Outlet
Skechers Outlet
Louboutin Heels
Pandora Jewelry
Moncler Outlet
Adidas Yeezy
Red Bottoms Louboutin
Christian Louboutin Shoes
Womens Nike Shoes
Longchamp Outlet
Christian Louboutin Shoes
Kate Spade Handbags
Balenciaga
Ferragamo Outlet Online
Pandora Jewelry
Nike Roshe
Cheap Jordan Shoes
Ed Hardy
Yeezy 750
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Shoes For Women
Balenciaga
Pandora Charms
Isabel Marant
Human Races Shoes
Adidas NMD
Nike Vapormax
Nike Shox
Cheap Nike Shoes
Nike Vapormax
ECCO Shoes
Kate Spade Handbags
Ferragamo
Pandora Bracelets
Adidas NMD XR1
Fitflops Sale Clearance
Vapormax Plus
Pandora Bracelet
Ferragamo Belts
Moncler Outlet
Air Force One Shoes
Birkenstock Outlet Store
Pandora Charms
Adidas NMD
Jordan 11 Win Like 96
Nike Clearance
Pandora Jewelry
Valentino Shoes
Birkenstock Sandals
Adidas Yeezy
Valentino Shoes
Ralph Lauren
Yeezy Boost
Air Force 1
Nike Outlet Online
Adidas Sneakers
Air Jordan 11
Hermes Birkin
New Jordans 2019
Air Jordan 9
Moncler Jacket
Pandora
ECCO Shoes For Women
Christian Louboutin Shoes
Jordan 4
Timberland Outlet
Bottega Veneta Handbags
Goyard Bags
Pandora Jewelry
Curry 5
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Retro
Pandora Rings
Fitflop Sandals

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 meseci 4 dana pre #185450 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Adidas NMD
Nike Huarache
Timberlad Boots
Lebron 15 Ghost
North Face Outlet Online
Kate Spade Outlet
Nike Vapor Max
Curry Shoes
[url=http://www.nikeoutlet--store.us.com/]Nike Outlet[/url]
Air Max 90
Space Jam 11
Ralph Lauren Outlet
Jordan Retro 11
Soccer Shoes
Air Max
Pandora
NMD
Air Max 95
Longchamp Handbags
[url=http://www.nike--shoes.us.com/]Nike Shoes[/url]
Pandora Charm
Polo Ralph Lauren Outlet
Nike Cortez
Timberland Boots
Jordan 11 Red
Air Max 2018
Yeezy
KD Shoes
Moncler UK
Louboutin Shoes
Lebron Shoes
Nike Air Force 1
Kyrie 4
[url=http://www.nike--outlet.us.com/]Nike Outlet[/url]
Coach Handbags
Nike Air Max
Jordans 11
Adidas Shoes For Women
Longchamp
Nike Air Uptempo
Adidas Yeezy
Vans Outlet
Pandora Jewelry
Adidas Shoes
Christian Louboutin Shoes
New Jordans
Christian Louboutin Shoes
Yeezys
Goyard
Christian Louboutin
Curry 4
Pandora Jewelry
Clarks Shoes Women
Vans
Adidas Outlet
Kyrie Irving Shoes
Longchamp Outlet
Birkenstock Sandals
Michael Kors Canada
Pandora Rings Official Site
Kate Spade Outlet Online
[url=http://www.ralph--lauren.us.com/]Ralph Lauren[/url]
Jimmy Choo Shoes
The North Face Jackets
Polo Ralph Lauren Outlet
[url=http://www.adidas--yeezy.us.com/]Adidas Yeezy[/url]
[url=http://www.pandora--jewelry.us.com/]Pandora Charms[/url]
Rihanna Puma Slides
Coach Outlet
Michael Kors Canada Outlet
Pandora Charms
Yeezy Blue Tint
Birkenstock Shoes For Men
Red Bottoms
Pandora
Pandora Rings
Birkenstock Sandals
Harden shoes
Air Jordans
Nike Air Vapormax Flyknit
Lebron 15
Kyrie 3
Air Max 90
Yeezy Shoes
Yeezy 350 V2 Boost
Yeezy boost 350 v2
Pandora Jewelry
Skechers
Pandora Jewelry Official Site
Nike Kyrie 3
Adidas Ultra Boost
Moncler
Pandora Charms Outlet
[url=http://www.puma--shoes.us.com/]Puma Shoes[/url]
Adidas Outlet Store
Kevin Durant Shoes
James Harden shoes
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Shoes
KD 10
Air Max 2018
Red Bottom Shoes
Ralph Lauren Outlet
Birkenstock Outlet
Kyrie Irving Shoes
Yeezy Boost 350
Adidas NMD
Pandora Jewelry Official Site
Coach Outlet Store
Yeezy Beluga 2.0

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 meseci 4 nedelja pre #185735 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Timberland Shoes
Pandora Jewelry
Fjallraven Kanken Backpack
Asics Shoes
Pandora Ring
Ultra Boost Adidas
Puma Shoes Outlet
Adidas Yeezy Boost 350
Adidas Shoes For Men
Adidas NMD
Adidas Original
Fitflop Sandals
Nike Store
Asics Sneakers
Adidas Sneakers For Men
Pandora Outlet Online
Adidas Yeezys
Red Bottoms Louboutin
Yeezy
Kanye West Yeezy
Longchamp Handbags
Pandora Charms Outlet
EQT Adidas
Moncler Official Site
Nike KD Shoes
Timberland Shoes
Hermes Birkin
Jordan Sneakers
Pandora Necklace For Women
Black Timberland
Ferragamo
Adidas Yeezy
Asics Gel Nimbus
Yeezy 500
Balenciaga Sneakers
Pandora Jewelry Official Site
Womens Nike Shoes
Goyard Handbags
Bottega Veneta Handbags
Nike Shoes
Nike Cortez Men
Nike Running Shoes For Women
Golden Goose
Nike Cortez
Nike Sneakers
Balenciaga Sneakers
Adidas NMD
Nike Air Max 270
Air Max 98
Nike Air Max 98
Yeezy 500
Vans Outlet
Adidas Yeezys
Christian Louboutin
Yeezy 550
Louboutin Outlet
Louboutin Outlet
Pandora Bracelet Charms
Nike Clearance Outlet
Pandora Jewelry
Nike Air Max 97
Valentino
Yeezys Shoes
Yeezy
Fjallraven
Yeezy Boost
Christian Louboutin Shoes Outlet
Red Bottom Shoes For Women
Timberland Outlet
Air Max 270 Men
Lebron Shoes
Ferragamo Shoes
Louboutin shoes
Stan Smith Adidas Sneakers
Skechers Sneakers
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Shoes
Hermes Belts
Nike Sneakers For Women
Fila Disruptor
Adidas Superstar Shoes
Jordans Shoes
Valentino Shoes
Louboutin
NMDS
KD 11
Goyard Bags
Air Max 95
Jordan Shoes
Ferragamo
Pandora Charms
Timberland Boots For Women
Adidas Superstar
Puma Outlet
Nike Air Max 270 Womens
EQT Adidas
Pandora Bracelets
Valentino Shoes
Adidas Superstar
Pandora Jewellery
Nike Air Max 270 Womens
Adidas Outlet Store
Fila Shoes For Women
Stan Smith
Ultra Boost
Jordan 11 Retro
Pandora Bracelet Charms
Nike Outlet Store Online Shopping
Christian Louboutin
Asics Shoes
Adidas NMD
Fjallraven Kanken Backpack
Nike Outlet Online
Pandora Jewelry Official Site
Timberland Outlet
Air Max 95
Yeezy Shoes
Adidas Ultra Boost
Christian Louboutin Heels
Nike Lebron 16
Nike Clearance Outlet
Fila Footwear
Womens Nike Shoes
Christian Louboutin Shoes Sale Outlet
Yeezy Shoes

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: VerkaBoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija