Hlamidija

  • Verka
  • Verka's Avatar Pokretač teme
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 10 meseci pre - 6 godina 7 meseci pre #2436 od Verka
Verka je napravio novu temu: Hlamidija
Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni snošaj, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, hlamidija trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi.

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je rizik od infekcije. Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

SVAKO ko je seksualno aktivan, treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni.

Hlamidija kod Žena
Simptomi hlamidije kod žena

Nema simptoma u 70-80% slučajeva! (Jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi mlađih odraslih između 18 i 35 godina ima nelečenu hlamidiju.) Ukoliko ima simptoma, to su:

* Peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja.
* Pojacan vaginalni sekret.
* Bol u donjem delu leđa.
* Neuobičajen bol prilikom seksa.
* Vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacij


Hlamidija kod Muškaraca
Simptomi hlamidije kod muškaraca

Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani mogu proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, nema simptome, kreću se od 25% do 50% što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su:

* Peckanje pri mokrenju tj. peckanje prilikom mokrenja.
* Sekrecija iz penisa (iscedak).
* Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima.
* Ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.

Izvor: polnebolesti.com/hlamidija/

Poslednja izmena: 6 godina 7 meseci pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Milana Kovacev
  • Milana Kovacev's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Moja je sreca od svih veca :)
Više
7 godina 9 meseci pre #5192 od Milana Kovacev
Milana Kovacev je odgovorio na temu: Hlamidija-bolest koju papa test ne vidi
Većina obolelih ne zna da širi bolest jer nema znakova bolesti, sve dok ne nastupe opasne komplikacije i trajne posledice.
Zaraza hlamidijom trahomatis danas je, uz genitalne HPV infekcije, najčešća moderna "tiha" seksualno prenosiva bolest u svetu. O tome svedoče testiranja na hlamidiju koje mladi obavljaju nakon letovanja i godišnjih odmora. Procenjuje se da je kod nas hlamidijom zaraženo 7-15 posto seksualno aktivnih osoba, a posebno zabrinjava porast obolevanja mladih osoba. Godišnje se u svetu registruje oko 100 miliona novih slučajeva, od čega u SAD oko 6 miliona, u Evropi oko 10 miliona infekcija koje su 2003. godine rezultirale sa 600 hiljada upala jajovoda, od kojih je 120 hiljada završilo neplodnošću.

Odgovorne za niz bolesti muškog i ženskog urogenitalnog trakta, ali i upala drugih organa, sićušne gram negativne bakterije iz porodice Chlamydiaceae dugo su pogrešno smatrane virusima. Među njima je Chlamydiacea Trachomatis, uzročnik trahoma, teške bolesti oka koja uzrokuje slepilo. Tek nakon otkrića C. Trachomatis ustanovljeno je da drugi tipovi Chlamydiaceae uzrokuju polne bolesti s ozbiljnim posledicama.Mikroskopski prikaz hlamidije

Do danas je otkriveno 18 stereotipova koji uzrokuju trahom, polne i neonatalne infekcije (upale mokraćne cevi, cerviksa, prostate), rede upale sluznice oka, rektuma, ždrela, upale pluća i uha kod novorođenčadi, dok neki tipovi uzrokuju kod nas retku, ali ozbiljnu polnu bolest - lymfogranuloma venereum.

Tokom infekcije često dolazi do uspostavljanja posebne ravnoteže izmedu hlamidije i njenog domaćina te nastaju latentne i uporne infekcije, slično kao u slučaju virusa. Rezultati brojnih istraživanja poslednjih desetak godina podstakli su početak rada na razvoju vakcine protiv hlamidijskih infekcija.

Neprepoznate, nelečene infekcije mogu uzrokovati teške komplikacije:

- kod žena: začepljenja jajovoda, po život opasne izvanmaterične trudnoće, upale male karlice, prekid trudnoće i prevremeni porođaj, neplodnost, povećan rizik od nastanka karcinoma grlića materice uz postojeću HR-HPV infekciju;

- kod muškarca: smanjenu plodnost, reaktivni autoimuni artritis, povišen rizik od raka prostate. Važno je istaknuti da nakon prebolele i izlečene hlamidijske infekcije organizam ne stiče otpornost. Svakoga ko je već lečen može uvek iznova inficirati zaraženi partner, slično kao kod ponavljanih bakterijskih upala grla.

Seksualni odnos i prenos sa zaražene rodilje na novorođenče dva su glavna puta prenosa. Hlamidija se u polnom odnosu prenosi čak i kod nepotpune penetracije, a zaraza je, iako ređe, moguća kontaktom sa zaraženim površinama, predmetima i sekretima inficiranim hlamidijom. Kod žena koje ne praktikuju analni seks moguća je infekcija analnog kanala iz vagine na rektum brisanjem toaletnim papirom, a do infekcije oka dolazi ako zarazni sekret spolnih tekućina dospije u oko tokom odnosa ili se prenese prstima, ručnikom, vodom iz zaraženog bazena i slično. Kod dece, hlamidijska infekcija može biti znak seksualnog zlostavljanja.

Kod većine žena u početnom stadijumu infekcija se ne vidi, dok su kod manjeg dela inficiranih mogući simptomi poput neuobičajenog vaginalnog krvarenja ili sekreta, bolovi u trbuhu, bolovi pri polnom odnosu, povišene telesne temperature, bolovi u predelu uretre i bešike te učestalog mokrenja.

Kod većine muškaraca simptomi takođe najčešće izostaju, a sumnju na infekciju pobuđuju pečenje i nelagoda pri mokrenju, iscedak iz uretre, bol, otok i nelagoda u testisima sa ili bez povišene telesne temperature. Kod mlađih muškaraca, kod zaraze hlamidijom kao komplikacija upale uretre, često nastane epididimitis, upala semenih kanalića, a ređe orhitis, upala testisa, s povećanim rizikom od začepljenja semenovoda, što povećava opasnost od neplodnosti.

Kod mladih seksualno aktivnih muškaraca, do 50. godine života poslednjih se godina, sve češće kao uzrok akutnih i hroničnih prostatitisa, susreće upravo hlamidijska infekcija, a posebno kao komplikacija neadekvatno lečenog uretritisa. Kod manjeg dela obolelih, posebno muškaraca, bolest se od zarazne može prometnuti u autoimunu bolest koja zahvata zglobove, kožu i oči. Period inkubacije varira, u proseku traje 10-14 dana. Simptomi kojima se pokazuje infekcija hlamidijom ponekad su vrlo slični simptomima gonoreje.

Najčešći simptomi kod žena su: - krvarenje između menstruacije - vaginalno krvarenje tokom ili nakon polnog odnosa - bol u donjem delu trbuha - blago povišena telesna temperatura - bolno i/ili učestalije mokrenje - upala cerviksa - pojava abnormalnog iscetka - mukopurulentni cervicitis - žuckastomlečni sekret iz cerviksa s neugodnim mirisom.

Kod muškaraca su najčešći simptomi: - vodenastoviskozni mlečni iscedak iz uretre - bolovi ili osećaj pečenja tokom mokrenja. Muškarci često ne shvataju ove simptome ozbiljno jer se obično javljaju ujutro i mogu biti blagi, a tokom dana nestanu. Kod infekcije rektalne sluznice mogući su: svrabež, krvarenje, sluzav iscedak i proliv. Moguća je i blaža upala oka (crvenilo, svrabež i iscedak). U otprilike 1 posto muškaraca s hroničnom perzistentnom infekcijom moguć je nastanak reaktivne upale zgolobova i tzv. Reiterovog sindroma (artritis, uretritis konjunktivitis). Tumači se poremećenim imunološkim odgovorom prepodraženog organizma kod ponavljajućih, nelečenih i trajnih infekcija.

Precizna dijagnoza spašava život.

Najnovije studije potvrđuju sumnju da hlamidijska infekcija grlića materice povećava rizik od nastanka invazivnog karcinoma cerviksa, posebno kod žena koje imaju dvostruku infekciju cerviksa (hlamidijsku i HPV infekciju tipovima visokog rizika) te kod žena koje puše. Stoga je pravovremena, precizna dijagnoza i u slučaju hlamidijske infekcije izuzetno značajna. Poput većine drugih bakterija i virusa, niti hlamidija se ne može vidjeti u Papa testu, te on ne može biti zamena za dijagnostički test na hlamidiju! Stoga kod nalaza ASCUS, posebno kod nalaza cervikalne displazije (CIN I i CIN II), osim sumnje na HPV infekciju treba posumnjati i na čestu istovremenu infekciju cerviksa hlamdijom, posebno kod mladih devojaka i žena u dobi od 16-26 godina.Ženski polni organi

Tada je, uz "loš" Papa test, vidljiv i obilniji sekret, pa se savetuje učiniti test na hlamidiju, umesto davanja obične terapije "napamet"! Najnoviji zlatni standard, posebno u skriningu asimptomatskih osoba koje inače ne bi došle same tražiti lečenje, je PCR test. Veoma osetljiv i visoko specifičan, ovaj test može otkriti hlamidiju i u malim količinama urina, ejakulata, kao i iz obrisaka uretre, cerviksa, rektuma, ždrela ili konjunktive oka.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, evropskih i svetskih stručnih udruženja za polno prenosive infekcije, kao i američkog Centra za kontrolu bolesti, potrebno je testirati sve seksualno aktivne adolescente, pa i one koji nemaju simptome. Jednom godišnje trebale bi se preventivno testirati sve seksualno aktivne žene između 20 i 25 godina, kao i žene starije od 25 godina u slucaju promene partnera, ako su inače promiskuitetnog ponašanja i ne koriste kondom.

Testiranje se savetuje svim ženama koje imaju upalu cerviksa, svim trudnicama na prvom pregledu u trudnoći, te svim muškarcima kod kojih postoji sumnja na genitalnu infekciju hlamidijom, prije terapije antibioticima. Prije uzimanja uzorka ćelija iz brisa uretre preporučljivo je 3-5 sati pre ne mokriti, a barem 7 dana pre ne uzimati antibiotik.

Hlamidije su osetljive na antibiotik, te je lečenje vrlo uspešno. Nužno je lečiti oba partnera. Primjenjuju se tetraciklini (Doxycyclin), ciprofloxacin (Ciprobay, Ciprocinal), klaritromicin (Fromilid) tokom 10 - 14 dana i azitromycin (Sumamed) u jednokratnoj dozi od 1 g (single shot). U trudnoći se ordiniraju azitromycin i eritromycin (Eritromicin). Jednom izlečena infekcija ne znači i zaštitu od bolesti u budućnosti, jer se infekcijom ne stiče otpornost na hlamidiju. Ako se ne poštuju zaštitne mere (kondom), može se ponovo zaraziti.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 3 meseci pre #10219 od Lanche
Lanche je odgovorio na temu: Odg: Hlamidija
Moja kolegenica je imala hlamidiju,i bas je dugo lecila.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 3 meseci pre #10336 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: Hlamidija
U ona je bas dosadna , i uporna pravi :evil:Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
9 meseci 1 nedelju pre #185114 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Burberry Bags
Air Jordan Retro 11
Pandora Charms
Red Bottoms Louboutin
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Nike Outlet
Fitflop Sale Clearance
Adidas Superstar
Nike Air Max 98
Pandora Outlet
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Outlet
Nike Outlet
Pandora Charms
Pandora Charms
Nike Basketball Shoes
Nike Outlet Store
Fitflop Shoes
Nike Air Max 270 Flyknit
Nike Factory Outlet
Adidas Superstar
Air Jordan 10
Birkenstock
Pandora Official Site
Pandora Outlet
Yeezy
Christian Louboutin
Jordan Shoes
Nike Presto Women
Pandora Bracelet Charms
Pandora Charms
Pandora Bracelet
Fjallraven Kanken Backpack
Air Jordan
Kate Spade
Disney Pandora Charms
Balenciaga
Jordan 11 Low
Kate Spade Outlet
Moncler Coats
Goyard Handbags
Bottega Veneta Handbags
Adidas Yeezy
Nike Sneakers
Pandora Jewelry
Jordan Retro 14
Jordan Shoes For Men
Louboutin shoes
Pandora Jewelry Official Site
Nike Sneakers For Men
Birkenstock Sandals
Jordans Sneakers
Air Max 270
Pandora Charms
Pandora Jewelry Outlet
Nike Roshe
Nike Clearance Outlet
Fitflop Sale Clearance
Yeezy 700
Yeezy
Moncler Official Site
Pandora Official Site
Pandora Jewelry Outlet
Nike Outlet Online Store
Adidas Stan Smith Sneakers
Balenciaga Triple S
Nike Air Force
Nike Air Max
Nike Epic React Flyknit
Air Max 270 Price
Moncler Outlet Online
Adidas NMD
MBT Shoes
Air Jordan 8
Kyrie Irving Shoes
Birkenstock outlet
Nike Kyrie 4
Nike Air Max
Air Max Plus
Pandora Jewelry
Nike Air Jordan
Nike Air Max 270
Kanken Backpack
Fitflop Sandals
Nike Outlet Store
Pandora
Yeezy Sneakers
Jordan 12
Pandora Jewelry
Pandora
Pandora Outlet
Retro Jordans
Vans Shoes
Pandora Jewelry Outlet
Nike Air Max
Kate Spade Factory Outlet
Skechers Outlet
Louboutin Heels
Pandora Jewelry
Moncler Outlet
Adidas Yeezy
Red Bottoms Louboutin
Christian Louboutin Shoes
Womens Nike Shoes
Longchamp Outlet
Christian Louboutin Shoes
Kate Spade Handbags
Balenciaga
Ferragamo Outlet Online
Pandora Jewelry
Nike Roshe
Cheap Jordan Shoes
Ed Hardy
Yeezy 750
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Shoes For Women
Balenciaga
Pandora Charms
Isabel Marant
Human Races Shoes
Adidas NMD
Nike Vapormax
Nike Shox
Cheap Nike Shoes
Nike Vapormax
ECCO Shoes
Kate Spade Handbags
Ferragamo
Pandora Bracelets
Adidas NMD XR1
Fitflops Sale Clearance
Vapormax Plus
Pandora Bracelet
Ferragamo Belts
Moncler Outlet
Air Force One Shoes
Birkenstock Outlet Store
Pandora Charms
Adidas NMD
Jordan 11 Win Like 96
Nike Clearance
Pandora Jewelry
Valentino Shoes
Birkenstock Sandals
Adidas Yeezy
Valentino Shoes
Ralph Lauren
Yeezy Boost
Air Force 1
Nike Outlet Online
Adidas Sneakers
Air Jordan 11
Hermes Birkin
New Jordans 2019
Air Jordan 9
Moncler Jacket
Pandora
ECCO Shoes For Women
Christian Louboutin Shoes
Jordan 4
Timberland Outlet
Bottega Veneta Handbags
Goyard Bags
Pandora Jewelry
Curry 5
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Retro
Pandora Rings
Fitflop Sandals

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
9 meseci 4 dana pre #185450 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Adidas NMD
Nike Huarache
Timberlad Boots
Lebron 15 Ghost
North Face Outlet Online
Kate Spade Outlet
Nike Vapor Max
Curry Shoes
[url=http://www.nikeoutlet--store.us.com/]Nike Outlet[/url]
Air Max 90
Space Jam 11
Ralph Lauren Outlet
Jordan Retro 11
Soccer Shoes
Air Max
Pandora
NMD
Air Max 95
Longchamp Handbags
[url=http://www.nike--shoes.us.com/]Nike Shoes[/url]
Pandora Charm
Polo Ralph Lauren Outlet
Nike Cortez
Timberland Boots
Jordan 11 Red
Air Max 2018
Yeezy
KD Shoes
Moncler UK
Louboutin Shoes
Lebron Shoes
Nike Air Force 1
Kyrie 4
[url=http://www.nike--outlet.us.com/]Nike Outlet[/url]
Coach Handbags
Nike Air Max
Jordans 11
Adidas Shoes For Women
Longchamp
Nike Air Uptempo
Adidas Yeezy
Vans Outlet
Pandora Jewelry
Adidas Shoes
Christian Louboutin Shoes
New Jordans
Christian Louboutin Shoes
Yeezys
Goyard
Christian Louboutin
Curry 4
Pandora Jewelry
Clarks Shoes Women
Vans
Adidas Outlet
Kyrie Irving Shoes
Longchamp Outlet
Birkenstock Sandals
Michael Kors Canada
Pandora Rings Official Site
Kate Spade Outlet Online
[url=http://www.ralph--lauren.us.com/]Ralph Lauren[/url]
Jimmy Choo Shoes
The North Face Jackets
Polo Ralph Lauren Outlet
[url=http://www.adidas--yeezy.us.com/]Adidas Yeezy[/url]
[url=http://www.pandora--jewelry.us.com/]Pandora Charms[/url]
Rihanna Puma Slides
Coach Outlet
Michael Kors Canada Outlet
Pandora Charms
Yeezy Blue Tint
Birkenstock Shoes For Men
Red Bottoms
Pandora
Pandora Rings
Birkenstock Sandals
Harden shoes
Air Jordans
Nike Air Vapormax Flyknit
Lebron 15
Kyrie 3
Air Max 90
Yeezy Shoes
Yeezy 350 V2 Boost
Yeezy boost 350 v2
Pandora Jewelry
Skechers
Pandora Jewelry Official Site
Nike Kyrie 3
Adidas Ultra Boost
Moncler
Pandora Charms Outlet
[url=http://www.puma--shoes.us.com/]Puma Shoes[/url]
Adidas Outlet Store
Kevin Durant Shoes
James Harden shoes
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Shoes
KD 10
Air Max 2018
Red Bottom Shoes
Ralph Lauren Outlet
Birkenstock Outlet
Kyrie Irving Shoes
Yeezy Boost 350
Adidas NMD
Pandora Jewelry Official Site
Coach Outlet Store
Yeezy Beluga 2.0

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
8 meseci 4 nedelja pre #185735 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Timberland Shoes
Pandora Jewelry
Fjallraven Kanken Backpack
Asics Shoes
Pandora Ring
Ultra Boost Adidas
Puma Shoes Outlet
Adidas Yeezy Boost 350
Adidas Shoes For Men
Adidas NMD
Adidas Original
Fitflop Sandals
Nike Store
Asics Sneakers
Adidas Sneakers For Men
Pandora Outlet Online
Adidas Yeezys
Red Bottoms Louboutin
Yeezy
Kanye West Yeezy
Longchamp Handbags
Pandora Charms Outlet
EQT Adidas
Moncler Official Site
Nike KD Shoes
Timberland Shoes
Hermes Birkin
Jordan Sneakers
Pandora Necklace For Women
Black Timberland
Ferragamo
Adidas Yeezy
Asics Gel Nimbus
Yeezy 500
Balenciaga Sneakers
Pandora Jewelry Official Site
Womens Nike Shoes
Goyard Handbags
Bottega Veneta Handbags
Nike Shoes
Nike Cortez Men
Nike Running Shoes For Women
Golden Goose
Nike Cortez
Nike Sneakers
Balenciaga Sneakers
Adidas NMD
Nike Air Max 270
Air Max 98
Nike Air Max 98
Yeezy 500
Vans Outlet
Adidas Yeezys
Christian Louboutin
Yeezy 550
Louboutin Outlet
Louboutin Outlet
Pandora Bracelet Charms
Nike Clearance Outlet
Pandora Jewelry
Nike Air Max 97
Valentino
Yeezys Shoes
Yeezy
Fjallraven
Yeezy Boost
Christian Louboutin Shoes Outlet
Red Bottom Shoes For Women
Timberland Outlet
Air Max 270 Men
Lebron Shoes
Ferragamo Shoes
Louboutin shoes
Stan Smith Adidas Sneakers
Skechers Sneakers
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Shoes
Hermes Belts
Nike Sneakers For Women
Fila Disruptor
Adidas Superstar Shoes
Jordans Shoes
Valentino Shoes
Louboutin
NMDS
KD 11
Goyard Bags
Air Max 95
Jordan Shoes
Ferragamo
Pandora Charms
Timberland Boots For Women
Adidas Superstar
Puma Outlet
Nike Air Max 270 Womens
EQT Adidas
Pandora Bracelets
Valentino Shoes
Adidas Superstar
Pandora Jewellery
Nike Air Max 270 Womens
Adidas Outlet Store
Fila Shoes For Women
Stan Smith
Ultra Boost
Jordan 11 Retro
Pandora Bracelet Charms
Nike Outlet Store Online Shopping
Christian Louboutin
Asics Shoes
Adidas NMD
Fjallraven Kanken Backpack
Nike Outlet Online
Pandora Jewelry Official Site
Timberland Outlet
Air Max 95
Yeezy Shoes
Adidas Ultra Boost
Christian Louboutin Heels
Nike Lebron 16
Nike Clearance Outlet
Fila Footwear
Womens Nike Shoes
Christian Louboutin Shoes Sale Outlet
Yeezy Shoes

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
2 meseci 2 nedelja pre #187193 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Jordan 11
Nike Outlet Store
Michael Kors Canada Outlet
Jordan 4 Retro
KD Shoes
Air Max 270 Flyknit
Yeezys
Adidas Superstar
Air Jordans
Air Max
Vapormax Plus
Air Jordan 11
Pandora
Nike Air Max 98
Pandora Bracelets
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry
Kate Spade Bags
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Shoes
Goyard
Pandora Jewelry Charms
Pandora Jewelry
Stan Smith Adidas
Nike Outlet
Air Jordan Retro 8
Cheap Basketball Shoes
Air Jordan
NMD Adidas
Nike Mens Shoes
Air Max
Nike Cortez
Burberry Handbags
Vans Store
Kyrie Irving Shoes
Fitflop Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Ralph Lauren Outlet
Pandora Charms Sale Clearance
Yeezy
Adidas NMD Womens
Pandora Outlet
Jordan Retro
Retro Jordan 11
Pandora
[url=http://www.nikeoutlet--store.us.com/]Nike Outlet[/url]
Vapor Max
Pandora Jewelry
[url=http://www.nike--shoes.us.com/]Nike Shoes[/url]
Pandora Charm Bracelet
Birkenstock Sandals For Women
Air Force 1
Red Bottoms
Nike Outlet
Pandora Bracelet
Kanken Backpack
Nike Outlet Store Online
Jordan Shoes
Nike Sneakers
Nike Outlet
Air Force Ones Shoes
Kate Spade Bags
Ralph Lauren Outlet
Balenciaga Shoes
Louboutin Shoes
Nike Shoes
Pandora Disney Charms
Moncler
Air Max 95
Jordan Shoes
Air Max
Balenciaga Shoes
Pandora Charms
Birkenstock Sandals
Kyrie Shoes
Louboutin shoes
[url=http://www.ralph--lauren.us.com/]Ralph Lauren[/url]
Valentino Shoes
Pandora Charms
Lebron Shoes
Pandora Charms
Pandora Jewelry Canada
Ralph Lauren Outlet
Kate Spade Handbags
Pandora Rings
Adidas Yeezy
Nike Outlet
Polo Ralph Lauren Outlet
Air Force 1 Shoes
Nike Roshes
Birkenstock Shoes
Moncler
Pandora Jewelry
Air Jordan 10
Jordan Retro
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Ed Hardy
Pandora Charms Sale Clearance
Pandora Bracelets
Pandoras Jewelry
Nike Air Max Plus
Fitflop Website
Ferragamo Shoes
NMD
Kate Spade Purses
Polo Ralph Lauren Outlet
Birkenstock Sandals
Pandora Ring
Pandora Bracelet
[url=http://www.nike--outlet.us.com/]Nike Outlet[/url]
Kanken Backpack
Triple S Balenciaga
Adidas Shoes
Moncler UK
Nike Clearance
Moncler Jacket
Adidas Yeezy
Red Bottoms
Pandora Rings
Nike Vapor Max
Ultra Boost
Moncler Outlet
Pandora Jewelry
Bottega Veneta
Pandora Charms
Air Jordan 12
Christian Louboutin Shoes
Louboutin Shoes
Rihanna Puma
Pandora Jewelry Outlet
Off White Nike Presto
Moncler
Fitflop Sale Clearance
Nike Shox
Adidas Outlet
Birkenstock Outlet
James Harden Shoes
Valentino Outlet
Nike Air More Uptempo
Pandora Outlet
Jordans 2019
Yeezy Shoes
Adidas NMD
Nike Air Max 90 Ultra
Nike Air Vapormax Flyknit
Jordan 11 Space Jam
Moncler Jackets
James Harden shoes
Christian Louboutin Outlet
Yeezy Boost 350 V2
[url=http://www.adidas--yeezy.us.com/]Adidas Yeezy V2[/url]
Ferragamo Belt
Pandora Jewelry Official Site
[url=http://www.pandora--jewelry.us.com/]Pandora Charms[/url]
Longchamp
Harden vol 1
Christian Louboutin
ECCO Shoes
Moncler Outlet
Curry 5
The North Face Jackets
Christian Louboutin Shoes
Skechers
Nike Air Max 270
Goyard Handbags On Sale
Red Jordan 11
Yeezy Boost 350
Kate Spade Outlet
Ralph Lauren Outlet
Skechers
Pandora Jewelry
Kyrie 4
Nike Outlet Store
Adidas Sneakers
Adidas NMD
Air Max 270 Flyknit
Christian Louboutin Outlet
Red Bottoms Louboutin
Fitflop Sandals Clearance
Kate Spade
Timberlad Boots
Pandora Charms
Adidas Yeezy
Kyrie 4
Adidas NMD
Michael Kors Canada Outlet
Nike Air Force 1 High
Air Max 2018
Goyard Handbags
[url=http://www.puma--shoes.us.com/]Puma Shoes[/url]
Pandora Bracelet Charms
Vans Shoes
Adidas NMD XR1
Yeezy
Nike Air Vapormax
Air Jordan
Jimmy Choo Shoes
Jordan 11
Pandora Charm
Moncler
Christian Louboutin UK
Pandora Jewelry Official Site
Kate Spade Outlet Online
Nike Clearance
Pandora Jewelry CZ
Nike Huarache
Adidas Outlet
MBT
Fitflops Sale Clearance
Birkenstock
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Outlet
Longchamp Outlet Online
Pandora Jewelry Outlet
Moncler
Yeezy
Red Bottom for Women
Balenciaga Sneakers
Christian Louboutin Shoes
ECCO Shoes
Birkenstock Outlet
Pandora Jewelry Charms
Cheap Nike Shoes
Air Jordan Sneakers
Jordan 11 Win Like 96
Pandora Jewelry Official Site
Yeezys
Lebrons shoes
Nike React
Air Jordan Retro 14
New Jordans
Jordan 11
Christian Louboutin Shoes
Nike Roshe One
North Face Outlet
Longchamp Handbags
Soccer Shoes
Nike Womens Shoes
Pandora
Pandora Jewelry
Air Max 2018
Air Jordan
Christian Louboutin Shoes
Isabel Marant
Timberland Boots
Air Max Pas Cher
Nike Roshe
Pandora
Kyrie Irving Shoes
Pandora Charms Jewelry
Pandora Outlet
Pandora Outlet
Timberland Outlet
Lebron 15
Birkin Bag
Stephen Curry Shoes
Fitflop
Ferragamo Shoes
Nike Air Max 270
Yeezy Shoes
Kate Spade Outlet Online
Birkenstock Shoes
Air Jordan 9
Birkenstock Sandals

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
1 mesec 3 nedelja pre #187368 od Geneva Simpson
Geneva Simpson je odgovorio na temu: Hlamidija
Jordan 11 GYM Red
KD Shoes
Goyard Handbags
Nike 270
Nike Basketball Shoes
Ferragamo
Jimmy Choo Shoes
Birkenstock Sandals
Fitflop Outlet
Birkenstock Outlet
Kate Spade Outlet Online
ECCO Shoes For Women
Polo Ralph Lauren Outlet
Moncler Outlet Online
Pandora Outlet Online
Nike Outlet Store
Adidas Superstar
Nike Air Max 90 Ultra
Pandora
Nike Air Max Plus
Pandora Charms Outlet
Lebron Shoes
Rihanna Puma Slides
Michael Kors Outlet
Balenciaga Sneakers
Fitflop Sandals
[url=http://www.puma--shoes.us.com/]Puma Shoes[/url]
Air Max 95
Yeezy
Nike Air More Uptempo
Vapormax Plus
Nike Air Force 1
Timberland Outlet
Nike Air Max
Kyrie Irving Shoes
Pandora Bracelet Charms
Christian Louboutin Shoes
North Face Outlet
Birkenstock Sandals
Ed Hardy Clothing
Birkenstock Outlet
Jordan Sneakers
Birkenstock Sandals For Women
Ralph Lauren UK
Kate Spade Outlet Online
Hermes Birkin
Adidas Yeezy
Nike Factory
Nike Air Max 270
Nike Clearance
Nike Shox
Pandora Jewelry
Air Jordan Shoes
Valentino Outlet
Nike Air Max 98 Cone
Huaraches Nike
Nike Air Max
Pandora Jewelry Outlet
Nike Roshe One
Kyrie 4
Jordans Retro
Christian Louboutin Heels
Bottega Veneta Handbags
Adidas Yeezy
Pandora Charms
Louboutin Shoes
Vapor Max
Kate Spade Outlet Online
Louboutin Shoes
Jordan Shoes For Men
Kate Spade Handbags
Jordan 4
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Curry 5 Shoes
Skechers Outlet
[url=http://www.ralph--lauren.us.com/]Ralph Lauren[/url]
Nike Air Vapormax Flyknit
Adidas Yeezy
Ferragamo Belt
Jordan 11 Space Jam
Pandora Jewelry
Ferragamo Shoes
Adidas Yeezy
Lebron 15
ECCO Shoes For Men
Louboutin shoes
Ultra Boost
Jordan 9
Nike Outlet Store
Adidas NMD XR1
Nike Outlet Store Online Shopping
Moncler UK
Fitflop Sale Clearance
Pandora Charms
Air Max
Yeezy Shoes
Pandora Charms
Pandora Bracelets
Nike Cortez
New Jordans 2019
Fitflop Sale Clearance
Jordan Shoes For Men
Nike Vapormax
[url=http://www.nike--shoes.us.com/]Nike Shoes[/url]
Harden vol 1
Yeezy Boost 350
Adidas Sneakers
Jordan Retro 10
Birkenstock Sandals
Pandora
Moncler Outlet
Moncler UK
Nike Air Presto
Lebron 15 Shoes
Air Jordan 11
Pandora Rings
[url=http://www.nike--outlet.us.com/]Nike Outlet Store[/url]
Moncler Coats
Nike Air Vapormax Flyknit
Moncler Coats
Moncler
Pandora Jewelry
Birkenstock Shoes
Vans Store
Christian Louboutin
Adidas Shoes
Fitflops Sale Clearance
Fjallraven Kanken
Christian Louboutin Outlet
Kate Spade Outlet Online
Jordan 14
Nike Store
Nike Air Force 1
Birkenstock Outlet Store
Nike Air Max 270
Yeezy Sneakers
Pandora Charms Clearance
Air Force Ones Shoes
MBT Shoes Clearance Outlet
Retro Jordans
Balenciaga Shoes
Jordan Win Like 96
Kyrie Shoes
Nike Sneakers
Adidas NMD
Pandora Charms
Valentino
Pandora Disney Charms
James Harden shoes
Louboutin Shoes
Pandora
Longchamp Handbags
Pandora Jewelry
Adidas NMD
Pandora Bracelets
Ralph Lauren Outlet
Nike Mens Shoes
Nike Air Max 270
Birkenstock Sandals
Red Bottom Shoes
NMD
Pandora Charms Outlet
Jordan 11
Pandora Rings
Pandora
Pandora Bracelets
Adidas NMD
Polo Ralph Lauren
Pandora Charms Jewelry
Pandora Charms Sale
Air Jordan Sneakers
Pandora Bracelets Clearance
Yeezys
Nike Outlet Store
Nike Roshe One
Pandora Outlet Online
New Jordans
Pandora Official Site
Louboutin Shoes
Pandora
Goyard Bag
Pandora Jewelry Canada
Timberlad Shoes
Pandora Bracelet
Nike Clearance Outlet
Pandora
Roshe Run
Red Bottom Shoes
Vans Store
Adidas Outlet
Soccer Shoes
Longchamp Outlet
Pandora Official Site
Adidas NMD
Polo Ralph Lauren Outlet Online
Pandora Rings
Red Bottoms Louboutin
Pandora Jewelry Outlet
Red Bottom Shoes For Women
The North Face Jackets
Burberry Handbags
Timberland Boots
Kate Spade Handbags
Pandora
Pandora Jewelry
Louboutin Heels
Pandora
Nike Outlet Online
Kate Spade Bags
Pandora Jewelry
Jordans 11
Fitflop Slippers
Balenciaga Triple S
Pandora
Nike Air Max
Retro Jordan 11
Nike Epic React
Curry Shoes
Air Jordan Shoes
Ralph Lauren Outlet
[url=http://www.nikeoutlet--store.us.com/]Nike Outlet Store[/url]
Moncler Jackets
James Harden Shoes
Yeezys
Stan Smith
Nike Shoes
Air Max Pas Cher
[url=http://www.pandora--jewelry.us.com/]Pandora Jewelry Official Site[/url]
Pandora Bracelets
Yeezy Boost
Kanken Backpack
Kyrie Irving Shoes
Pandora Charm
Adidas NMD
Nike Air Jordan
Isabel Marant Boots
Pandora Jewelry
Adidas Outlet Store
Pandora Charms
Adidas Yeezy
Kate Spade Handbags
Christian Louboutin UK
Jordans 11 Low
Air Jordan 8
Moncler Jackets
Louboutin Shoes
[url=http://www.adidas--yeezy.us.com/]Adidas Yeezy Shoes[/url]
Pandora Jewelry
Cheap Air Max
Nike Kyrie 4
Air Max 2018
Nike Shoes For Women
Balenciaga
Skechers
Pandora Jewelry
Longchamp
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Moncler Outlet Online
Nike Air Force 1
Air Jordan 12
Air Jordan
Michael Kors Outlet
Goyard Handbags

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: VerkaBoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija