Vanmatericna trudnoca

Više
5 godina 8 meseci pre - 5 godina 7 meseci pre #71566 od Aleks
Aleks je napravio novu temu: Vanmatericna trudnoca
Vanmaterična trudnoća je trudnoća kod koje se oplođena jajna ćelija razvija van materice. Može da se razvije na jajniku, jajovodu ili u trbušnoj duplji.
Pošto ni jedno od ovih mesta ne pruža oplođenom jajašcu sve potrebne uslove za razvijanje, dolazi ranije ili kasnije do prekida trudnoće.

Uzroci trudnoće izvan materice su najčešće razne nepravilnosti na putu kojim oplođeno jajašce treba da prođe do materice. Nedovoljno razvijena, iskrivljena materica ili prirasli jajovodi, sa odebljalom, neravnom sluzokožom, mogu da sprece da oplođeno jaje dođe u matericu. Ove nepravilnosti su najčešće posledice zapaljenja unutrašnjih polnih organa tj infekcija koje najcesce izazivaju:
- polno prenosive bolesti, od kojih je najčešća hlamidija
- upale jajnika i jajovoda
- endometrioza
-ranije vanmaterične trudnoće
-posledice pobačaja
-upala slepog creva, tuberkuloza genitalnih organa...

Vanmaterična trudnoća se javlja se u 0,3-1,5 odsto svih trudnoća. Budući da dovodi u životnu opasnost pacijentkinju (uzrok je 13 odsto smrtnih slučajeva koji su u vezi sa graviditetom), kao i zbog posledica koje ostavlja na mogućnost narednog začeća, vanmaterična trudnoća predstavlja veliki zdravstveni problem

I kod vanmaterične trudnoće žena primeti da joj je izostala menstruacija, što je navodi da veruje kako je u drugom stanju. Obično dve do tri nedelje posle izostale menstruacije, nekada i kasnije, dolazi do raznih teškoća koje su jasni i nesumnjivi znaci da nije bilo pravilne trudnoće i da je došlo do prekida vanmaterične trudnoće.

U tom slučaju žena iznenada oseti jak bol u donjem stomaku, jako prebledi, često se onesvesti, puls joj je slab i ubrzan, povraća ili je muči na povraćanje. Iz polnih organa nastaje krvarenje, ali ne jako. Međutim, unutrašnje krvarenje, tj. krvarenje u trbušnu šupljinu koje nastaje usled prskanja krvnih sudova u jajovodu, može biti veoma obilno, tako da život žene dolazi u opasnost. Svi opisani znaci nastaju usled naglog i velikog gubitka krvi u trbušnoj šupljini.

Prekid vanmaterične trudnoće može da nastupi i postepenim stezanjem jajovoda. Žena oseća na mahove jače i slabije bolove, pomalo krvari, a znaci trudnoće, koje je eventualno u početku osećala, postepeno se gube. Krvarenje iz polnih organa proteže se duže vreme, isto tako i bolovi, koji katkad postepeno i uminu.

Trudnoća izvan materice može da se utvrdi i pre nego što nastupi prekid trudnoće, ili se bar može posumnjati da je u pitanju vanmaterična trudnoća. U tom slučaju žena mora biti stalno pod nadzorom lekara ili ako se sa sigurnošću utvrdi da postoji vanmaterična trudnoća, preduzima operacija pre nego što nastane unutrašnje i spoljnje krvarenje, tj. znaci prekida vanmaterične trudnoće. Na taj način sprečava se veliko unutrašnje krvarenje koje može biti smrtonosno za ženu.

Zbog toga svaka žena koja posle izostanka menstruacije počne da krvari i oseća bolove, ili primećuje da nema ostalih znakova trudnoće, ili su ti znaci slabiji nego kod drgih trudnoća, treba odmah da potraži pomoć lekara. U ovom slučaju to je jedini način da se spreči velika opasnost koja preti ženi sa vanmateričnom trudnoćom.

Da li se neko susreo sa ovim problemom?Iskustva?
[/url]

Poslednja izmena: 5 godina 7 meseci pre od Boyanna.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Marija
 • Marija's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Bicu tu i onda kad mislis da mi do tebe nije stalo
Više
5 godina 8 meseci pre #71577 od Marija
Marija je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
Nisam se susrela ali me zivo zanima kako lekari to otkrivaju, UZ ili na neki drugi nacin???

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Rajakov
 • Rajakov's Avatar
 • Posetilac
 • Posetilac
5 godina 8 meseci pre #71582 od Rajakov
Rajakov je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
Moja tetka iz Austrije ima taj problem, ne znaju šta je uzrok. Ima već ćerku 19god, ali je htela još jedno dete sa drugim mužem.Sad već ima 40god, možda i to ima nekog uticaja...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 8 meseci pre #71618 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
cula sam za ovo i jedna devojka za koju sam cula da je abortirala,pricaali su da je isto vanmatericno,naravo da li je istina ne znam ali tako su neki pricali....

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 8 meseci pre #71622 od Aleks
Aleks je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca

maracvele napisao/la: Nisam se susrela ali me zivo zanima kako lekari to otkrivaju, UZ ili na neki drugi nacin???

Da,ultrazvuk i beta HCG.''U momentu kada trudnoća može jasno da se vidi prilikom transvaginalnog ultrazvučnog pregleda - vrednosti - beta HCG hormona trudnoće su 1000-1200 mIU/ml. Kada je dakle vrednosti beta HCG-a preko 1200mIU/ml, a ultrazvucni pregled materice ne pokazuje trudnocu,to je dovoljan razlog da se posumnja na vanmatericnu trudnocu.''Ili prostije ako se na UZ ne vidi plod u materici u periodu kada se inace vidi ...
[/url]

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Maja
 • Maja's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
5 godina 8 meseci pre #71694 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
Da,UZ..nazalost ne idu sve zene odmah kod lekara cim posumnjaju na trudnocu.Ja srecom nisam imala ta iskustva ali kod mene u familiji je bilo.Svaka trudnoca moje tetke ja bila vanmatericna.S' obzirom da je to bilo davno,na kraju nije uspela da se ostvari kao majka.Verujem da je sada medicina ipak nesto bolja i da se zenama sa ovim problemom moze pomoci.Ali ne znam nista precizno.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 8 meseci pre #71759 od DAKICA83
DAKICA83 je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
nazalost :( :( ja sam pre marka imala taj problem i otkrili su mi u 2 meseca i 22dana starosti trudnoce.jedva sam ostala ziva jer su mi dali jaku anesteziju da bi otklonili....ne bi nikome pozelela tako nesto :( :( mnogoo je bolno.
naredne 2trudnoce sam potpuno normalno iznela na svu srecu :) :)


SRECA JE KADA TE NEKO ZOVE MAMA,A MOJA SRECA JE DVA PUTA VECA...
MAKI I NIDZA
img-s3-01.mytextgraphics.com/christmaste...b7f10fecf5399ffb.gif

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 8 meseci pre #71775 od Marija
Marija je odgovorio na temu: Odg: Vanmatericna trudnoca
samo sam cula da moze da bude jako opasna i rizicna ali nisam imala prilike da pricam s takvim zenama zaista..........

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 7 meseci pre #76463 od bilja28
bilja28 je odgovorio na temu: Vanmatericna trudnoca
Imala sam jednu vanmatericnu trudnocu.
Posle dve godine bezuspesnog pokusavanja i raznih pregleda i analiza,test je napokon pokazao dve crtice.Mojoj sreci nije bilo kraja .Ali uz je nazalost pokazao da je rec o vanmat.trudnoci. :( Ne mozete ni da zamislite taj osecaj i pakao kroz koji sam prosla...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasEka

Prijavljivanje/Registracija