Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci

Više
6 godina 4 meseci pre #107271 od Aleks
Aleks je napravio novu temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
Za vreme trudnoće potrebe za određenim vitaminima i mineralima se povećavaju. Većinu tih vitamina trudnica treba da dobija zdravom raznovrsnom ishranom.Ipak,nekada je potrebno uzimanje vitaminskih dodataka.Preporučuje da se vitamini koji se uzimaju tokom trudnoće prepisuju individualno - u zavisnosti od načina i kvaliteta ishrane trudnice,jer prevelike količine pojedinih vitamina, posebno vitamina A, mogu da budu štetne po plod. Višak jednog minerala može da uzrokuje neravnotežu drugih. Inače, u ishrani trudnica najčešće nedostaju četiri vitamina - B6, folna kiselina, vitamin E i D, kao i četiri minerala - kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink.
Vitamin C
Vitamin C je veoma važan za podizanje opšteg imuniteta organizma. Pomaže u stvaranju kolagena u vezivnom tkivu, zarastanju rana, apsorpciji gvožđa... Ima ga dovoljno u svežem voću i povrću.
Preporučena doza u trudnoći je 70 mg. Ne savetuje se uzimanje preko toga, jer može da ima negativne efekte.
Vitamin D
Ovaj vitamin je neophodan za dobru apsorpciju kalcijuma, a naročito je važan za razvoj zuba i kostiju fetusa.
Preporučena dnevna doza iznosi 400 I.U.
Vitamin D u namirnicama
Nalazi se i u zelenoj salati, žumancetu, ribljem ulju, puteru, džigerici, sardinama… Organizam može i sam da proizvede vitamin D ako je koža dovoljno izložena suncu, Vitamin A
Tokom trudnoće neophodno je povećati unos vitamina A, pošto je potreban za normalan rast i razvoj fetusa.
Preporučena dnevna doza za trudnice iznosi 2700 I.U. Neumereno uzimanje vitamina A u formi retinola, veće od 10 000 I.U. ima negativne efekte i može prouzrokovati anomalije kod bebe.
U ishrani vitamin A se nalazi u dva oblika: sa retinolom i beta-karotinom. Retinola najviše ima u hrani životinjskog porekla - džigerici i ribljem ulju.Beta-karotin najvise ima u žutom i narandzastom povrću i voću .
Folna kiselina
Folna kiselina je odgovorna za brojne funkcije u ljudskom organizmu. Veoma je značajna prilikom deobe ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa. Takođe ima zapaženu ulogu u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno sa vitaminom B12 je neophodna u stvaranju novih krvnih ćelija. Folat pomaže razvoj crvenih krvnih ćelija i ima zaštitnu ulogu što se tiče srčanih bolesti.
Dnevne potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju gotovo 100 odsto ,tako da su neophodno uzimati je dodatno,obavezno do kraja dvanaeste nedelje trudnoće, jer smanjuje mogućnost razvijanja defekata kičme.
Preporučena dnevna količina folne kiseline je 400 mikrograma.
Vitamin E
Vitamin E je važan za razvoj eritrocita i pravilnu imunološku funkciju. Preporučena dnevna količina je 10 miligrama. Odlični izvori su: pšenične klice, biljna ulja, brokoli, prokelj, integralne žitarice, jaja, spanać, soja, lešnici, orasi, morske trave, kao i lišće maline i maslačak.
Gvožđe
Gvožđe je potrebno u velikim dozama, naročito u drugom i trećem trimestru. Ekstra gvožđe je neophodno ne samo zbog bebinih potreba, već i zato što se volumen krvi trudnice uvećava za 30 odsto. Ovaj mineral je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca, Preporučena dnevna količina je 30 miligrama. Inače, apsorpcija ovog elementa se povećava unosom vitamina C.
Kalcijum
Kalcijum je važan za nervnu provodljivost i mišićnu kontrakciju, kao i za zdrave zube i kosti. Važno je da se ne uzima zajedno sa gvožđem, jer jedan drugom ometaju apsorpciju. Dnevne količine -1.200 miligrama.
Magnezijum
Magnezijum je važan za rast bebe, posebno za pravilan razvoj kostiju. Novije studije pokazuju da je količina magnezijuma koja se uzima hranom u prvom trimestru povezana sa težinom, dužinom i obimom glave deteta na rođenju. Preporučena dnevna količina je 400 miligrama.
Cink
Cink je važan za funkcionisanje enzima, stvaranje insulina, sintezu belančevina, razvoj reproduktivnih organa i imunološkog sistema. Preporučena dnevna količina je 15 miligrama.

Vitaminsko-mineralni dodaci mogu da se nađu u nekoliko oblika:najčešće u obliku film tableta, kapsula, ili tableta za žvakanje.

Da li ste u trudnoci uzimali vitaminske suplemente i koje?Da li ste ih koristili po savetu i uz konsultaciju sa lekarom ili na svoju ruku?Od kog meseca trudnoce?
[/url]

Zahvalnice:: Miljana, Silvijica

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #107284 od dacadana
dacadana je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
u prvoj trudnoci folnu kiselinu i mamvit po preporuci ginekologa i ferum lek zbog nedostatka gvozdja... a u drugoj folnu ferum lek i vitamin C

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #107293 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
Prvo folna, pa prenetal vitamine do kraja trudnoce i bas su se bar kod mene super pokazali...Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #107296 od mmmmilica
mmmmilica je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
Po preporuci lekara pila sam Folnu kiselinu prva 3 meseca, sada pijem gvožđe.
Isto tako je bilo i u prvoj trudnoći.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Rajakov
 • Rajakov's Avatar
 • Posetilac
 • Posetilac
6 godina 4 meseci pre #107299 od Rajakov
Rajakov je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
U prvoj trudnoći folna kiselina po preporuci dr i u zimskom periodu jednu kutiju prenatal + omega masne kiseline, za to sam se sama odlučila otprilike u 4.mesecu, a najviše zatošto su omega bile gratis uz prenatal. ;) A u ovoj trudnoći opet folna i u zimskom periodu ću opet neke dodatne vitamine, samo nisam sigurna koje ću sad :)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #107300 od Silvijica
Silvijica je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
Folnu kiselinu u pocetku trudnoce zatim prenatal od 3 meseca trudnoce do kraja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Adriana
 • Adriana's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Mozda nemam sve sto zelim,ali volim sve sto imam.
Više
6 godina 4 meseci pre #107309 od Adriana
Adriana je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
U pocetku folnu kiselinu,pa mamavitu,i onda ambule gvozdja i u kesicama sam pila magnezijum.ma sto cuda :)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #107453 od Bebac medeni
Bebac medeni je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
Folna kiselina i magnezijum direct zbog grceva u misicima u pocetku,ampule gvozdja i kasnije jednu kutiju mamavita,jer je dolazilo leto i sve sam pokusavala da unesem hranom.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • vesnas
 • vesnas's Avatar
 • Van mreže
 • Moderator
 • Moderator
 • Oči pokazuju snagu duše.
Više
6 godina 4 meseci pre #107457 od vesnas
vesnas je odgovorio na temu: Vitaminski i mineralni dodaci u trudnoci
U početku folnak, kasnije Prenatal do kraja trudnoće, dok sam magnezijum pila od početka do kraja.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: vesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija