Gojaznost u trudnoći

 • Two Princess
 • Two Princess's Avatar Pokretač teme
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
Više
6 godina 4 meseci pre - 6 godina 4 meseci pre #107883 od Two Princess
Two Princess je napravio novu temu: Gojaznost u trudnoći
Šta je gojaznost?
Termin “gojazan” se odnosi na svakog ko ima više od 30% preko svoje idealne težine. Gojaznost može nastati kao posledica više faktora, uključujući neaktivnost, slaba ishrana i određene zdravstevene komplikacije.
Pored činjenice da je gojaznost sve veći globalni problem, ono što zabrinjava je da se iz dana u dan povećava broj gojaznih trudnih žena.Gojaznost u trudnoći je poseban problem iz razloga što riziku izlaže kako majku tako i nerođeno dete.
Eksperti ističu da žena u drugom stanju ne bi smela da se ugoji više od jedanaest kilograma. Zbog toga je veoma važna redovna kontrola telesne težine.
U prvom tromesečju trudnoće porast telesne mase trebalo bi da iznosi od jednog do četiri kilograma. Međutim, u ovom periodu može doći i do gubitka kilograma,stoje najčešće posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja. Tokom drugog i trećeg trimestra preporučljivi porast telesne mase iznosi 0,5 kg nedeljno (ako je trudnica gojazna, to bi trebalo da bude 0,3 kg nedeljno) zato je pravilna i zdrava ishrana u trudnoci presudna za vašu liniju kao i za zdravlje u celini.
Sve trudnice treba da paze i prate svoju težinu kako bi se uspešno izborile sa potencijalnim rizicima.

Komplikacije kod majke

Ako ste gojazni u toku trudnoće, izloženi ste riziku od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija:
- Preeklampsija: Preeklampsija je stanje koji dovodi do visokog krvnog pritiska, zadržavanja tečnosti i otečenosti u toku trudnoće. Ako je u pitanju teži oblik, preeklampsija može dovesti do smanjenja protoka krvi preko placente, i samim tim može dovesti bebu u opasnost.
- Gestacioni dijabetes: Gestacioni dijabetes je oblik dijabetesa koji se razvija u toku trudnoće. Ova bolest sprečava razgradnju šećera i može ugroziti bebu tako što će imati povećanu težinu u stomaku.
- Porođaj carskim rezom: Žene koje su gojazne izložene su povećanom riziku od komplikacija u toku porođaja. Porođaj će verovatno biti sporiji i duže će trajati, tako da se na taj način povećava verovatnoća porođaja carskim rezom.
- Postporođajna infekcija: Gojaznost u toku trudnoće čini Vas osetljivim tako da ćete imati poteškoće u oporavku nakon porođaja. Naročito, ako ste imali porođaj carskim rezom, izloženi ste riziku od ozbiljnih postporođajnih infekcija.

Komplikacije kod bebe
Ako ste gojazni u toku trudnoće, Vaša beba je takođe izložena riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema.
- Makrozomija: Makrozomija je stanje kada beba ima previše veliku težinu u toku razvoja u stomaku. Ovo može zakomplikovati porođaj i otežati prolazak bebe kroz porođajni kanal. Neke velike bebe čak oštete ramena u toku rođenja. Ovo je poznato pod imenom ramena distonija.
- Defekti nervnih cevi: Bebe, koje nose gojazne majke, su takođe izložene povećanom riziku od ozbiljnih defekata nervnih cevi u toku razvoja. Defekti nervnih cevi kao što su spina bifida i anencefalija, koji se obično povezuju sa niskim nivoom folne kiseline u toku prvog tromesečja trudnoće. Ovi defekti se često mogu otkriti u ranom stadijumu trudnoće ultrazvučnim pregledom. Međutim, kod žena koje su gojazne obično nije sasvim jasna slika na ultrazvuku. Ultrazvučni talasi imaju poteškoća u prodiranju kroz dodatne naslage masti, tako da nastaju mutne slike. Kao rezultat, defekti nervnih cevi nisu uvek otkriveni kod ovih beba.

- Gojaznost u toku detinjstva: Studije su pokazale da deca koju su rodile gojazne majke imaju predispozicije za nastanak gojaznosti do 4.godine. U nedavnoj studiji, 29% dece koju su rodile gojazne majke postanu gojazna do 4.godine u odnosu na samo 9% beba koje su rodile majke normalne telesne težine

Šta možete da učinite?
Ako bolujete od gojaznosti, postoji nekoliko mera koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik koji se nameću bebi i Vama.
- Smršajte pre trudnoće:
Ako planirate da zatrudnite u bliskoj budućnosti, neka doktor proceni da li je Vaša težina adekvatna za trudnoću. Ako ste gojazni, pokušajte da izgubite kilograme putem ishrane i vežbanja. Čak i minimalni gubitak kilograma može potpuno smanjiti rizik od komplikacija u toku trudnoće.

- Vodite računa o svojoj težini:
Čak i ako ste gojazni, nikada ne pokušavajte da izgubite kilograma u toku trudnoće. Gubitak kilograma ili promene u ishrani mogu sprečiti dovod kalorija i hranljivih sastojaka koje su joj potrebne za pravilan razvoj bebe. Umesto toga, fokusirajte da se umereno gojite. Većina gojaznih žena trebalo bi da se ugoje 7-12kg, s tim što najveći deo kilograma dobiju u toku trećeg tromesečja trudnoće.

- Redovno vežbanje:
Redovne vežbe se mogu nastaviti i u toku trudnoće. Posavetujte se sa doktorom u vezi sa nivoom aktivnosti koji smete da obavljate. Čak i ako samo prošetate po naselju nekoliko puta, vežbe mogu zaista smanjiti rizik od potencijalnih zdravstvenih komplikacija.

Izvor: mojabeba.com;
Poslednja izmena: 6 godina 4 meseci pre od Two Princess.
Zahvalnice:: Sneza

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • LoLa
 • LoLa's Avatar
 • Van mreže
 • BB Majstor
 • BB Majstor
 • ..ja sam ja dok se borim i boricu se dok sam ja..
Više
6 godina 4 meseci pre #108973 od LoLa
LoLa je odgovorio na temu: Gojaznost u trudnoći
ovo je bio moj problem broj jedan i hvala Bogu jedini s pocetka do kraja trudnoce.. ugojila sam se svega 8kg ali sam svaki dan imala po 6-8 "obroka", obavezan grejfrut ili bar polovina na dan i obavezno meso sa rostilja u drugoj polovini trudoce svaki dan.. nisam vezbala ali sam veci deo pesacila.. sve se moze kad se hoce..

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: vesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija