Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!

Više
7 godina 6 meseci pre - 6 godina 9 meseci pre #12631 od nina
nina je napravio novu temu: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!

Strah od porođaja je potpuno normalan, kako za mame koje čekaju svoju prvu bebu tako i za žene koje su se već porađale

Strah od porođaja je potpuno normalan, kako za mame koje čekaju svoju prvu bebu tako i za žene koje su se već porađale. Ipak, lekari savetuju buduće majke da na porođaj krenu dobro informisane i psihofizički pripremljene.

Porođaj je "nepredvidiv" čin, praćen bolovima. Veliki broj žena, međutim, uspeva da se izbori sa svojim strahovima u vezi s porođajem, ali se kod velikog broja trudnica, pokazala su istraživanja, javlja ekstreman strah od bola i ishoda porođaja.

Takođe, kod pojedinih trudnica, upozoravaju stručnajci, strah od porođaja je toliko jak da rezultira traženjem carskog reza iako ne postoje medicinske indikacije za to.

Kad se žena porađa prvi put, ona ulazi u nešto potpuno nepoznato. Kako se niko ne oseća lagodno kad nešto treba da učini prvi put, psiholozi su u poslednjim studijama, ukoliko trudnica oseća strah od porođaja, naveli barem dva načina da se s tim strahom izbori. Jedan od saveta je da se strah samosvesno ignoriše ili da se porodilja trudi da stekne što više znanja o onome što je plaši.

Žene koje se odluče za ovaj način prevladavanja straha najčešće sebi "natovare" što više obaveza kako bi odvratile misli od porođaja. Zbog toga u porodilište odlaze umorne, obično bez saznanja šta će im se sve dešavati, a tamo ih očekuje iznenađenje, možda i blagi "šok". Za njih se tada sve odvija "prebrzo".

Ukoliko se žena ne informiše o trudnoći i porođaju, znači da se nije pripremila ni za susret sa svojim detetom, kao ni sa svim promenama, i fizičkim i psihičkim, koje je očekuju u periodu babina. Neznanje i nespremnost za dolazak novog člana mogu otežati prve dane, ali i nedelje posle porođaja.

Zato razmislite o poslovici Znanje je moć. Prosto, strah se može pobediti, na primer, u školicama za trudnice, koje se organizuju pri domovima zdravlja i porodilištima. Tamo buduće majke mogu "razmeniti" svoje strahove s drugim trudnicama, ali i stručnu osobu, odnosno babicu koja vodi pripremu za porođaj pitati sve što ih zanima, saznati šta se sve dešava tokom porođaja i posle njega, naučiti kako da savladaju bol pomoću psihofizičke pripreme i spremne odu u porodilište.
Poslednja izmena: 6 godina 9 meseci pre od BEBICA.
Zahvalnice:: Maja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12634 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
Nisam se plasila porodjaja ni bola,ali sam razmisljala o tome kako je beba,kao napreduje....samo da sve bude u redu sa njom.Isla sam na vezbice za trudnice,imala sam divnu ekipicu pozitivnih zena,i uzivale smo.Kako sam se priblizavala terminu tako je rasla pozitivna trema,ali uspela sam da skrenem misli jer smo sredjivali sobu za bebu,kupovali raznorazne sitnice....bio je to bas lep period!Kakva su vasa iskustva?

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Maja
  • Maja's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
7 godina 6 meseci pre #12640 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
I ja sam se jako plasila porodjaja..Prvo zbog prica zena koje su to vec prosle..i mislile da su jedine na svetu to prosle pa su sve zacinile horor momentima posebno kad im kazes pa dobro meni mozda nece biti tako..mozda bude drugacije..onda opet sledi...ali i to drugacije je strasno...momenti mislila sam da cu da umrem,jedva sam prezivela,videces kako je strasno..Uzas..Sve to ne treba pricati trudnoj zeni..Najvise sto to nije istina..Da je lako,nije..Da boli,boli..i sta sad..Prenaseljena planeta..sve je to neko rodio...Ali strah od nepoznatog je druga prica..Sve zajedno tako me je teralo mnogo puta na plac...I sad razmisljam..Da mi je ono vreme,a ova pamet...Bila bih daleko srecnija....

Strahovi su neizbezni..ali u kojoj meri ce nas savladati zavisi od nase jacine...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12647 od Olivera
Olivera je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
Ja bih o ovoj temi samo jedno imala da kazem.Nisam ni prva ni poslednja koja ce proci kroz to.A ako pricam o strahu samo cu ga produbiti sto nikako ne ide u prilog.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12856 od Hana
Hana je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
Sve je individualno,da je bolno jeste,ali i da se zaboravi nakon što vidite svoje čedo-jeste!
Dakle,kako svi,tako sam i ja...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12873 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
Uh mene je uhvatio strah negde u 7-mom mesecu i drzao me je dok nisam usla u 9-ti mesec, naravno ne non stop, medjutim tada sam vec bila nestrpljiva da upoznam svog :oblak: , kada sam krenula u porodiliste verujte mi sa osmehom sa otisla :)Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 6 meseci pre #12910 od NL
NL je odgovorio na temu: Odg: Strah od porodjaja-strah od nepoznatog!
Od poslednjeg porodjaja je proslo, evo sada u decembru ce 6 godina, od prvog u martu ce biti 9 godina...o porodjaima nisam razmisljala uopste, pre prvog sam ispusila cigaretu, tada sam curila, srecom resih se te napasti :bravo: za mene otisla u salu, ukljucili su indukciju i bekac je bio tu za nekih 2 sata, a sa drugim porodjaj je krenuo kuci, u bolnici pravo u salu bez pripreme, 2 napona i Minja je stigla-doduse neplanirano, pred kraj 8og meseca, ali smo prosli bez inkubatora i cuda...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • luna
  • luna's Avatar
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 2 meseci pre #29838 od luna
luna je odgovorio na temu: Da li se plasite porodjaja?
Da li se plasite porodjaja? da li razmisljate o tome kako ce biti?

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 2 meseci pre #29842 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Da li se plasite porodjaja?
Luna tema vec postoji,spojicu ih :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija