Prvi put kod oftamologa

Više
6 godina 3 meseci pre - 6 godina 3 meseci pre #64110 od Aleks
Aleks je napravio novu temu: Prvi put kod oftamologa
Dete na rođenju vidi mahanje ruke, u drugom mesecu vidi pet odsto, u četvrtom deset odsto, u šestom mesecu vidi 20 odsto, sa navršenih godinu dana 30 do 40 odsto, da bi maksimalnu vidnu oštrinu postiglo u drugoj, trećoj godini života.
Oftalmološki pregled kod deteta treba uraditi barem tri puta do polaska u školu: u prvoj godini života, u trećoj godini, i pred polazak u školu.
Prvi očni pregled najbolje je obaviti u prvoj godini života, između 6.i 12. meseca. Oči se kod beba razvijaju od rođenja do treće godine i u tom periodu je moguće reagovati ukoliko postoji neka prepreka za normalan razvoj vida. Osnovni pregled obavlja pedijatar i ukoliko postoji sumnja na neku nepravilnost u razvoju vida, upućuje vas kod oftalmologa.

Prevremeno rođene bebe na pregled očiju obavezno treba odvesti mnogo ranije, između šeste i sedme nedelje života, jer kod njih postoji mogućnost pojave retinopatije (nerazvijenost mrežnjače).
Ako u porodici postoji istorija očnih bolesti poput strabizma ili glaukoma, obavezno o tome obavestite pedijatra. Obratite pažnju da li se dete suviše približava igračkama da bi ih dobro pogledalo, da li skuplja oči da bi bolje videlo, da li mu „šeta“ oko i da li prati pogledom igračku.
Pregled obuhvata utvrđivanje fokusiranosti oka, tj da li beba prati predmet očima. U većini slučajeva je to olovka koju doktor pomera u više pravaca da bi utvrdio da li su zenice podjednako fokusirane. Zatim se lampicom utvrđuje osetljivost zenica na svetlost, kao i pokretljivost kapaka.
Šta znači "lenjost" oka?
Slabovidost ("lenjost" oka) se javlja kod dva do četiri odsto ukupne populacije, kao i kod gotovo polovine dece koja imaju razrokost. Leči se zatvaranjem boljevidećeg oka, uz prethodnu korekciju dioptrijskog statusa deteta. Vreme zatvaranja boljevidećeg oka zavisi od stepena slabovidosti, prisustva razrokosti, kao i starosti deteta. Ono može da bude celodnevno, ili samo nekoliko sati u toku dana. Za sprovođenje terapije, neophodna je dobra saradnja sa roditeljima, kojima smo prethodno objasnili razloge za ovu, ponekad veoma napornu terapiju. Treba imati razumevanja i za nesaradnju deteta - jer, zatvorivši mu oko na koje vidi dobro, i na taj način ga ostavivši da funkcioniše sa slabovidim okom, znatno mu smanjujemo vidni utisak. Ono što je jako važno, jeste da su rezultati lečenja odlični ako ne postoji neka organska prepreka za to.
Šta su refrakcione anomalije?
Refrakcione anomalije su: dalekovidost (hipermetropija), kratkovidost (miopija,) kao i astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnjače). Svaki dioptrijski status može da se koriguje na tri načina: nošenjem odgovarajućih naočara ili kontaktnih sočiva, kao i refraktivnom hirurgijom u odgovarajućem uzrastu (ne preporučuje se pre 16. do 18. godine). Važno je da dete razvije maksimalnu vidnu oštrinu, a način korekcije je stvar dogovora i motiva.
[/url]

Poslednja izmena: 6 godina 3 meseci pre od BEBICA.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Maja
 • Maja's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 3 meseci pre #64255 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Prvi put kod oftamologa
Alisu planiram da odvedem kod oftamologa ovih dana,jer jos nismo to ucinili do sad.Ja imam urodjeno ostecenje vida-kratkovidost sa astigmatizmom,kao i moj tata,pa ne bi bilo lose proveriti i kod nje..Mada mi se cini da je sve ok,ne pokazuje znake nikakve,dok sam ih ja uveliko ispoljavala u tim godinama..Navikla sam da zivim sa astigmatizmom i svet mi izgleda potpuno drugacije nego osobama koje vide odlicno..Zvezde su rasprsene..Zbun vidim kao celinu,pufnu..Prljavstinu na ulici ne vidim u toj meri.. :smhaha: ..Sve je zaobljeno i svetlucavo..I ne mogu da nosim naocare napolje,mada bi trebalo,naravno..Ali kad vidim one tackice na nebu,svaki list na zbunu,i svaku tufnu na trotoaru padnem u depresiju skoro..Uznemirim se i skidam naocare...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 3 meseci pre #64364 od Aleks
Aleks je odgovorio na temu: Odg: Prvi put kod oftamologa
Mi smo prve preglede odradili u 4. godini,kod nas je takva praksa u d.z.,ali su ti pregledi vise formalni,da ne kazem nikakviStefan je pred polazak u skolu imao pravi pregled.Sve je o.k.Bila sam ubedjena da ce morati da nosi naocare jer se stalno priblizava televizoru ili knjizi,kad pise legne na papir...A i ja imam astigmatizam i dalekovida sam,pa je bio moguc i nasledni faktor.
Ja naravno trebam da nosim naocare,ali ih ne nosim uopste i dobro funkcionisem bez njih.Smetaju mi,i nikad nisam uspela potpuno da se priviknem na njih.
Tako da sam i ja u tom Zmajinom cudnom svetu :silly:
[/url]

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 3 meseci pre #64371 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Odg: Prvi put kod oftamologa
mi smo Magdalenu vodili pre mesec dana na neku redovnu kontrolu,tako su nam trazili u dz,ali ona je bila uplasena i nije htela da saradjuje pa smo pomerili za januar :)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Sneza
 • Sneza's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Mama sam i time se ponosim
Više
5 godina 5 meseci pre #102564 od Sneza
Sneza je odgovorio na temu: Prvi put kod oftamologa
Filipa smo vodili sa 3 godine prvi put, jer nas poslala dotorka kada smo bili na sistematskom, i sve bilo ok :smhall:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 5 meseci pre #102613 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Prvi put kod oftamologa
Mi imamo sistematski 7 oktobra, mislim da će nam tada dati i uput bar sam je tako skontala prošli putMama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 5 meseci pre #103423 od Prezlitza
Prezlitza je odgovorio na temu: Prvi put kod oftamologa
Da li ima neko da mi preporuci nekog decijeg oftamologa koji radi u Tirsovoj ili na Institutu za majku i dete,
trebali bi da odvedemo Aljosu na redovni pregled koji sam trebala da obavim jos pre pola godine?

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 5 meseci pre #103580 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Prvi put kod oftamologa
Ja nemam pojmaMama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
5 godina 5 meseci pre #103616 od dacadana
dacadana je odgovorio na temu: Prvi put kod oftamologa
neznam ni ja.... mi Danicu vodimo u gradsku bolnicu kod prof. Risovic jer je imala strabizam od rodjenja, prvi put otisli kad je imala nekih 14 meseci... sad idemo na redovne kontrole na 6 meseci

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasBebac medeniEka

Prijavljivanje/Registracija