Dokumenta

 • Milivojević Ana
 • Milivojević Ana's Avatar Pokretač teme
 • Van mreže
 • BB Ekspert
 • BB Ekspert
Više
9 godina 3 meseci pre - 8 godina 3 nedelja pre #2423 od Milivojević Ana
Milivojević Ana je napravio novu temu: Dokumenta
Cure, pošto sam ja do pre nedelju dana skupljala dokumenta za dete, roditeljski dodatak i sl i pošto mi je to sve još sveže, pokušaću da na jedno mesto stavim šta vam je potrebno za vađenje dokumenata za dete i za razne dodatke, bar ono u šta sam upućena. Nadam se da ću novopečenim i budućim mamama bar malo olakšati, pošto sam ja to jurila po sajtovima i mislim da bi mi bilo mnogo lakše da je imao neko da mi objasni šta gde i kako.
Prvo nakon porođaja, prijavljujete dete. Ako ste se porodili u Narodnom Frontu, Višegradskoj ili Dragiše Mišovića, 15 dana od otpusta,idete u opštinu Savski venac, Kneza Miloša 69. Za bebe rođene u Narodnom frontu i Dragiše Mišovića prijave se nose u sobu br. 12, a za bebe rođene u Višegradskoj u sobu br. 15. Ukoliko je dete rođeno u bračnoj zajednici, a brak traje duže od 9 meseci i supružnici imaju isto državljanstvo i isto prezime može da dođe samo jedan roditelj. U suprotnom, potrebno je prisustvo oba. U oba slučaja potrebno je da ponesete izvod iz matične knjige venčanih i lične karte.
U roku od 7-10 dana oni taj izvod šalju u opštinu gde ste prijavljeni i tamo ga podižete. Dobijete izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo.
Sledeća stavka je prijavljivanje bebe u SUP. Od dokumenata potreban vam je zahtev za prijavu prebivališta (kupite ga u SUP-u ili u knjižari i , naravno, popunite), izvod iz matične knjige rođenih (nosi se samo na uvid), lična karta roditelja i uplatnica od 200 din(to ćete isto videti tamo, kako se popunjava). Ukoliko su roditelji venčani i prijavljeni na istoj adresi dovoljno je da dođe samo jedan roditelj, u suprotnom moraju doći oba.
Zatim vadite zdravstvenu knjižicu za dete. Ukoliko ste zaposleni (onaj na koga će se osigurati dete) potreban vam je izvod iz matične knjige rođenih (kopija) i original na uvid, uverenje o prebivalištu deteta (kopija) i original na uvid, M obrazac (može se kupiti u pošti) i kopija lične karte roditelja preko koga se dete osigurava. Te papire nosite u firmu i oni završavaju ostatak. Međutim, ja recimo radim kod privatnika, gde je sve to idi mi - dođi mi, pa sam im samo tražila da mi popune M obrazac, a onda sama otišla u SIZ (za Novi Beograd to je u ul.Goce Delčeva) i završila sve za bukvalno 5 min.
Ako neko zna šta je potrebno za vađenje zdravstvene knjižice nezaposlenih roditelja neka doda.

Poslednja izmena: 8 godina 3 nedelja pre od BBmama.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Milivojević Ana
 • Milivojević Ana's Avatar Pokretač teme
 • Van mreže
 • BB Ekspert
 • BB Ekspert
Više
9 godina 3 meseci pre #2428 od Milivojević Ana
Milivojević Ana je odgovorio na temu: Odg: Dokumenta
Roditeljski dodatak
Imate pravo na roditeljski dodatak ako ste državljanka Republike Srbije, imate prebivalište u Republici Srbiji i ostvarujete pravo na zdravstvenu zaštitu preko RZZO-a.
Potreban vam je :
1. zahtev koji uzimate kod njih (ja sam , na kraju, kad sam otišla da predam papire, uzela zahtev i popunila ga kod njih)
2. original izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu, koji ne mogu biti stariji od 6 meseci. Ukoliko imate izvode sa hologramom, umesto originala, dostavljate overenu kopiju (overavate kopiju u opštini)
3. Fotokopija lične karte majke, ako je biometrijska poneti na očitavanje
4. fotokopija overene zdravstvene knjižice majke
5. fotokopije prijave prebivališta za svu decu
6. fotokopija kartice tekućeg računa kd Poštanske štedionice, ako ga imate. Ako nemate oni će vam sami otvoriti račun.
7. uverenje centra za socijalni rad po mestu stanovanja majke da neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev i da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja.
E sad što se tiče ove poslednje(meni ubedljivo najjače stavke) postupak je sledeći. Prvo idete u sud gde tražite uverenje da niste lišeni roditeljskog prava. To uverenje čekate 7 dana. Kada ga dobijete, ponesete ga zajedno sa izvodom iz matične knjige rođenih za dete i za vas(kopijama), prijavom prebivalište za dete(kopija) i ličnom kartom(kopija) u centar za socijalni rad u vašoj opštini. Naravno i tamo popunjavate zahtev i kada sve to predate i taj papir čekate nekoliko dana.
E kad ste konačno skupili sve papire (i usput izgubili živce) sve to predajete u ul. 27. marta 43-45. Rok za predaju papira je šest meseci od rođenja deteta.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Milivojević Ana
 • Milivojević Ana's Avatar Pokretač teme
 • Van mreže
 • BB Ekspert
 • BB Ekspert
Više
9 godina 3 meseci pre #2430 od Milivojević Ana
Milivojević Ana je odgovorio na temu: Odg: Dokumenta
Jednokratna novčana pomoć zaposlenoj porodilji

Pravo na ovu pomoć ostvarujete ukoliko vam je ukupni mesečni prihod po članu porodice manji od 10.000 dinara. Zaposlena porodilja mora imati prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji Beograda.
Potreban vam je :
1. zahtev koji uzimate kod njih
2. izvod iz matične knjige rođenih za dete (decu) - kopija
3. lična karta porodilje - kopija
4. izvod iz matične knjige venčanih (kopija) - ukoliko ste venčani
5. lična karta partnera
6. prijava prebivališta za svu decu
7. potvrda poslodavca o prihodu zaposlene porodilje, njenog supruga ili vanbračnog partnera isplaćenom u šest meseci koji prethode mesecu u kome je zahtev predat. Npr. ja sam predala zahtev u novembru i u firmi su mi dali spisak primanja u periodu od maja do oktobra. E sd pošto mi još nisu isplaćeni septembar i oktobar, oni su samo naveli cifre bruto i neto primanja za maj-avgust, a za septembar i oktobar su samo stavili - nema primanja. To napominjem jer su me vraćali zbog toga.
8. Ukoliko je suprug nezaposlen predajete i izvod iz matične evidencije Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja. Taj papir vaš suprug podiže u Nemanjimoj 30, samo sa ličnom kartom.

Rok za predaju zahteva za ovu pomoć je 3 meseca od porođaja.

Postoje i pomoć nezaposlenoj porodilji i dečiji dodatak pa ako neko zna šta je od dokumenata potrebno za to neka doda.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
8 godina 11 meseci pre #6834 od Prezlitza
Prezlitza je odgovorio na temu: Odg: Dokumenta
da li mozda neko zna ili ima hranarinsku listu koju treba da izda ginekolog koji je vodio vasu trudnocu,jer moj ginekolog nema pojma o cemu pricam i niko mu nikada nije trazio,cisto da vidim kako izgleda i odnesem mu je i natrljam nos???

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Ivana
 • Ivana's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Smesi se, sutra moze biti jos gore!
Više
8 godina 11 meseci pre #6835 od Ivana
Ivana je odgovorio na temu: Odg: Dokumenta
Ja posle tri uredne trudnoce ne znam ni sta je to. Mozda i imam ali da ne znam da je to to...sta je to, objasni mi?

If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,
if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija