Cure, pošto sam ja do pre nedelju dana skupljala dokumenta za dete, roditeljski dodatak i sl i pošto mi je to sve još sveže, pokušaću da na jedno mesto stavim šta vam je potrebno za vađenje dokumenata za dete i za razne dodatke, bar ono u šta sam upućena. Nadam se da ću novopečenim i budućim mamama bar malo olakšati, pošto sam ja to jurila po sajtovima i mislim da bi mi bilo mnogo lakše da je imao neko da mi objasni šta gde i kako.
Prvo nakon porođaja, prijavljujete dete. Ako ste se porodili u Narodnom Frontu, Višegradskoj ili Dragiše Mišovića, 15 dana od otpusta,idete u opštinu Savski venac, Kneza Miloša 69. Za bebe rođene u Narodnom frontu i Dragiše Mišovića prijave se nose u sobu br. 12, a za bebe rođene u Višegradskoj u sobu br. 15. Ukoliko je dete rođeno u bračnoj zajednici, a brak traje duže od 9 meseci i supružnici imaju isto državljanstvo i isto prezime može da dođe samo jedan roditelj. U suprotnom, potrebno je prisustvo oba. U oba slučaja potrebno je da ponesete izvod iz matične knjige venčanih i lične karte.
U roku od 7-10 dana oni taj izvod šalju u opštinu gde ste prijavljeni i tamo ga podižete. Dobijete izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo.
Sledeća stavka je prijavljivanje bebe u SUP. Od dokumenata potreban vam je zahtev za prijavu prebivališta (kupite ga u SUP-u ili u knjižari i , naravno, popunite), izvod iz matične knjige rođenih (nosi se samo na uvid), lična karta roditelja i uplatnica od 200 din(to ćete isto videti tamo, kako se popunjava). Ukoliko su roditelji venčani i prijavljeni na istoj adresi dovoljno je da dođe samo jedan roditelj, u suprotnom moraju doći oba.
Zatim vadite zdravstvenu knjižicu za dete. Ukoliko ste zaposleni (onaj na koga će se osigurati dete) potreban vam je izvod iz matične knjige rođenih (kopija) i original na uvid, uverenje o prebivalištu deteta (kopija) i original na uvid, M obrazac (može se kupiti u pošti) i kopija lične karte roditelja preko koga se dete osigurava. Te papire nosite u firmu i oni završavaju ostatak. Međutim, ja recimo radim kod privatnika, gde je sve to idi mi - dođi mi, pa sam im samo tražila da mi popune M obrazac, a onda sama otišla u SIZ (za Novi Beograd to je u ul.Goce Delčeva) i završila sve za bukvalno 5 min.
Ako neko zna šta je potrebno za vađenje zdravstvene knjižice nezaposlenih roditelja neka doda.