Obicaji posle porodjaja

Više
7 godina 2 nedelja pre #76697 od Deni
Deni je napravio novu temu: Obicaji posle porodjaja
Tradicionalno je lepo: Zanimljivi srpski običaji po rođenju deteta
Ono što je mahom svim narodima na svetu zajedničko, je period mirovanja i odmaranja tokom prvih 40 dana bebinog života.

Za roditelje i familiju nema lepšeg dana od rođenja deteta.

Dok se majka mazi sa bebom u porodilištu, ocu se kod kuće, uz bučno slavlje cepa košulja, pije domaća rakija i puše cigare.

Kako Srbija inače obiluje lepim običlajima, tako i nije čudo što postoje brojni načini sa se proslavi ovaj najlepši dan.

U manjim sredinama većina ovih običaja i dalje živi, pa se tako tek rođenoj bebi odmah na ruku veže crveni konac, „da ga neko ne urekne”.

Kod srpskih seljaka na vranjskom području postoji dosta verovanja i običaja. S jedne strane se praktikuju radi zaštite novorođenčeta i porodilje od zlih duhova i porođajnih demona, a s druge strane, bi trebalo da donesu dug život bebi i dobru sreću u životu.

U selima južne Srbije, kada se rodi muško dete, odnosi se u jasle, gde se položi, a zatim se odatle nosi kod porodilje. Ovo se činilo iz verovanja da će dete kada odraste postati dobar pastir ili ratar. Ako je u pitanju žensko dete, ono se stavljalo u razboj za tkanje, ne bi li, kad poraste postala dobra tkalja.

I danas se u nekim mestima veruje da novorođenče prvo treba da se okupa vodom i jajima, kako bi bilo zdravo i jako, a pre navršenih 40 dana ne valja da mu se seku nokti i kosa.

U stara vremena, nakon porođaja, negde do nedelju dana, majci su u posetu dolazile žene iz najbliže porodice i donosile „babine”. Običaj je bio da, ukoliko se rodi muško dete donosi se pečeni petao, a ako je na svet došlo žensko dete pile, pogača, crno vino, crni luk i so. Majka treba da odgrize parče mesa sa pilećeg krilca, a otac da pojede komad bataka i pogače.

Ovaj običaj se zadržao do danas, pa po izlasku iz porodilišta, porodilju na trpezarijskom stolu često sačeka sveža pečena piletina, domaći hleb i vino.

Neke svekrve tada darivaju snaje i novorođenče zlatnim dukatom i novom garderobom, cvećem i rakijom.

Ono što je mahom svim narodima zajedničko je period mirovanja i odmaranja tokom prvih 40 dana detetovog života.

Ovo nije bezrazložni običaj, jer je svaka žena izuzetno osetljiva nakon devetomesečne trudnoće i porođaja, koji i u današnje vreme mogu da budu veoma mučni i teški.

Stoga je ovo univerzalni period koji je neophodan da prođe kako bi se nova porodica zbližila i ojačala.

Čak i danas, mnoge majke se pridržavaju tradicionalnog pravila, te nenapuštaju kuću 40 dana. Što zbog sujeverja, što zbog slabosti.

Moderno viralno vreme utiče i oblikuje mlade roditelje na nešto drugačiji način, pa tako mnogi žele da se osame i da preduhitre sve „dosadne” običaje, pri čemu najviše budu povređeni oni stariji koje ne mogu da shvate želje mladih.

Kompromis je uvek najbolje rešenje, pa ukoliko se ne osećate dovoljno spremni da u kuću odmah po porođaju, primite kompletnu familiju, razgovarjte sa njima i obajsnite im to. A piletinu, vino i pogaču, svakako zadržite, valja se, a i bićete siti.
Običaji drugih naroda
Naše komšije Mađari, ne zaostaju u interesantnim verovanjima, pa je tako tamo obaveza nekog od člana uže familije, da svakog dana dok beba ne navrši 40 dana, spremi kompletan ručak za porodicu. Na majci je samo da se odmara i mazi sa svojim detetom, a ostali će se pobrinuti za dosadne kućne poslove.
U Turskoj postoji verovanje da svaka porodilja treba da izbegava ključeve, te se u kući ništa ne zaključava. Tamošnji tradicionalni običaj se da jaka muška osoba iz bliže porodice treba da je stavi na svoja leđa i snažno protrese, kako bi ojačala što pre.
Porodilja će, kako veruju Turci, biti bolja majka ukoliko bude pucala iz puške i nahranila ptice.
Stari Kinezi su bili izuzetno sujeverni, pa je tako bilo strogo zabranjeno hvaliti novorođenče i davati mu komplimente, jer je, kako su verovali postojala opasnost da se u kuću prizovu demoni i zli duhovi.
Jedno kinesko verovanje kaže da će ukoliko se dete rodi sa kosom biti izuzetno nestašno i nemirno, a ako iz majčine utrobe izađe sa glatkom glavicom, živeće u blagostanju.
Zahvalnice:: NATAŠA, Marinica

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 2 nedelja pre #76718 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
pa evo zaneke sam prvi put cula,da se ne seku nokti,zatom ovo sa jajima...ali da ima i kod nas nekih obicaja....samo sto se nisam drzala svih....
u porodiliste su dosli po mene svekrva i bm,naravno cestitali nam izlazak...dosli kuci docekala me svekrva sa vrucom pogacom i cestitke od strane svekra i svekrvine sestre,styavili parice detetu na glavicu....da i kod nas se ne iznosi dete 40dana,a majka moze ali ne u mraku,samo preko dana do prodavnice ili tako neke obaveze....ima toga da se kupa svaki dan do 40dana,,jos mnogo sto sta sto mi je svekrva pricala ali mi nismo sve to radili.....nisam izvodila bebu do 40-ti dan ,na 40-ti dan se dete vodi negde obicno je to rodbina ili na jedno mesto ili na tri mesta....nepar ,zbog cega ne znam....e od sutradan kako hoces i sta hoces :) :P

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 2 nedelja pre #76736 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Kod nas nema nikakvih obicaja t.j ne znamo ih pa ih se ne pridrzavamo,Kad mi je tetka dosla na babine ona je donela pogacu,pile,luk i so,to se stavlja ispod kreveca malo pa sam posle morala sve to da probam kao da imam mleka,tako su mi oni rekli,to sam prihvatila.Nismo izlazili 40 dana ali i porodila sam se u zimskom periodu,izlazila sam u dvoriste od 15-og dana pomalo da beba malo udahne vazduh

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • luna
  • luna's Avatar
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 2 nedelja pre #76738 od luna
luna je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
ne znam ni za kakve običaje nakon poroda.a toda niko ne dolazi hm..pa eto patronažna dolazi prve dve nedelje..a meni su došle drugarice nakon par dana..pa odlepila bih da ne vidjam nikoga jer je beba samo spavala a ja se jedva kretala.a napolje smo izašli nakon 10 dana tj čim sam mogla da hodam. dete mi je zdravo i ništa joj ne fali i bez tih običaja..

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 11 meseci pre #78106 od Boyanna
Boyanna je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Neverovatni običaji nakon rođenja bebe širom planeteAko su vam neki naši običaji u vezi sa rođenjem deteta čudni, pogledajte šta se radi širom sveta: u Egiptu bebe stavljaju u sito, u Nigeriji ih posole, a daju im i po 20 imena

Japan: Pupčana vrpca u drvenoj kutiji
U Japanu je običaj da se deo pupčane vrpce deteta čuva u drvenoj kutiji. Obično se pored vrpce nalazi i figurica deteta koje spava u kimonu. Medicinsko osoblje japanskih bolnica pakuje pupčane vrpce u kutijice i predaje ih majkama pred napuštanje bolnice. Cilj ove neobične tradicije je da se osigura pozitivan odnos između bebe i majke.

Danska: Čim se rode - odmah na mraz
Bebe rođene u Danskoj i Švedskoj čeliče se od malena. Tamo je, naime, sasvim normalno da izvedete bebu u šetnju po ledenom vetru. Veruje se da hladan vazduh podstiče apetit beba, kao i bolji san.

Finska: Odeća, kozmetika i medicinska sredstva za SVE
U Finskoj već 75 godina mame uz bebu iz porodilišta dobijaju i kutiju punu odeće, kozmetike i medicinskih sredstava koje odlično dođu u prvo vreme, a u kutiji beba može i da spava. U početku su tu jednokratnu pomoć države dobijale samo siromašne porodice, ali je ubrzo preraslo u jedan lep običaj dostupan svima. Ova bebi-kutija postala je simbol jednakih šansi u Finskoj koje svaka beba ima, jer bez obzira na njihovo poreklo, sve "odrastaju" iz istih kutija.Egipat: Bebu "provlače" kroz sito
U modernom Egiptu se očuvao jedan čudan stari običaj. Kako bi se što ranije navikle na sve promene i turbulencije koje ih u životu očekuju, bebe se stavljaju u sito koje se zatim trese. Nakon toga, mama spušta novorođenče na ćebe na podu, a na grudi mu se stavlja nož, koji treba da otera zle duhove. Za to vreme, gosti i članovi porodice oko bebe na ćebe stavljaju poklone i nakit. Mama zatim preskače dete sedam puta, jer sedam je magijski broj u Egiptu. Tako se, na primer, tek sedam dana nakon rođenja bebe objavljuje da je u kući novorođenče.

Jermenija: "Najvažnija odluka" već kad nikne prvi zub
Kada bebi izraste prvi zub u Jermeniji, sledi ritual nazvan - agra hadig. Beba se stavlja na pod, a oko nje u krugu se raspoređuju simbolični predmeti: knjige, lopta, stetoskop, četka za kosu... Na taj način roditelji žele da predvide čime će se dete baviti kad odraste. Evo kako to izgleda:Kina:Jaja za goste
U Kini, kada beba napuni mesec dana, pravi se porodična proslava, gde gosti donose poklone bebi, a roditelji deteta ih daruju jajima obojenim u crvenu boju, kao simbol srećnog života.

Jamajka: Sadi se drtvo na mestu gde je "sahranjena" pupčana vrpca
Na Jamajci posteljica i pupčana vrpca se "sahranjuju" na određenom mestu i tu se sadi drvo. Drvo služi da pokaže detetu šta znače odgovornosti u životu, jer se dete stara o njemu.

Bali: Do sedmog meseca nema hodanja po zemlji
Na Baliju, deci se dok ne navrše sedam meseci, ne dozvoljava da kroče na tlo ili sede na podu, jer se smatraju božanskim bićima koja su sišla iz raja i tek kad dostignu tu određenu starost mogu da stupe na tlo, što simbolizuje njihov definitivni prelazak u ljudski život.

Trinidad i Tobago: Novorođenčadima prvo novac u ruku
U Trinidadu i Tobagu kada gosti dolaze u posetu bebi, obično joj stavljaju novac u ruke, kako bi prizvali napredak i blagosiljali novorođenče. Drugi običaj u ovoj zemlji se odnosi na zabranu primanja gostiju nakon šest sati popodne, jer se veruje da će večernja rosa koju donose razboleti bebu.

Nigerija: Palmino ulje, voda, so, biber...za bebu sa 20 imena!
U Nigeriji devojčica koja je napunila sedam dana i dečak koji je star devet dana se blagosiljaju određenim namirnicama. Tako se bebi daje voda - da ne bi imala neprijatelje, palmino ulje - da sve u životu ide glatko, jedna vrsta oraha - za dug život, so i biber - kako bi joj život bio "začinjen" uzbuđenjima i avanturama. Takođe u Nigeriji može lako da se desi da dete ima i po 20 imena, zbog neobične tradicije dodeljivanja. Osim imena koje biraju roditelji, detetu se daje dodatno ime koje se odnosi na situaciju u kojoj je rođeno, na primer ukoliko se rodilo nakon blizanaca, zvaće se i Idovu. Ukoliko je u selu neka starija žena umrla, a zatim se rodila devojčica, zvaće se Jetunda ili "majka koja se vratila". Zatim rođaci predlažu ime deteta, pa se tako spisak produžava.

Malezija: Tretmani lepote za novopečenu mamu
U Maleziji, mama nakon porođaja ima poseban tretman. Njoj su namenjene masaže vulkanskim kamenjem, pilinzi i tretmani za ulepšavanje kako bi sačuvala ženstvenost. Takođe, 44 dana nakon porođaja žena ne sme da podiže ništa teško, niti da radi po kući. Sve kućne poslove obavlja muž, dobrovoljac iz familije ili unajmljena pomoć. Ženina obaveza je samo briga o bebi.

Honesty is an expensive gift, don`t expect it from cheap people.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 11 meseci pre #78107 od Boyanna
Boyanna je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Ne znam za vas, ali ja sam trebala da se porodim u Maleziji :cheer:

Honesty is an expensive gift, don`t expect it from cheap people.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 11 meseci pre #78109 od Capeside
Capeside je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Ne poznajem obicaje i iskreno, nije ni briga... Nismo postovali apsolutno nista... Setali smo sa desetak dana i uzivali u letnjim popodnevima napolju...
Prihvatam da mnogi postuju mnogo toga, ali ne volim da mi se bilo sta namece, pa sam vrlo cesto ulazila u konflikt sa onima koji ne shvataju 'kako mogu tako' (cak su nam se i neki poznanici naljutili kada smo im objasnili da nema nista od cepanja i sl.. pa nikad nisu ni dosli da vide Viktora) :woohoo:" I am the master of my fate...
I am the captain of my soul."

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 11 meseci pre #78127 od Ogili
Ogili je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Mi nismo nesto posebno optereceni tim obicajima, radimo kako mislimo da treba, neke smo od obicaja verovatno nesvesno i ispostovali mada vidim da mnoge i nismo :) A od ovih svetskih sto kaze Boyanna, nije lose zenama u Maleziji, mada mi se dopada i ovaj obicaj iz Jermenije.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Ljiljana
  • Ljiljana's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Ljudi koji nemaju poroka, nemaju ni vrlina!
Više
6 godina 11 meseci pre #78142 od Ljiljana
Ljiljana je odgovorio na temu: Obicaji posle porodjaja
Nista od obicaja nisamo ispostovali, a nemamo ni nameru ;) Decu sam izvodila napolje od prvog dana, za Janu nam je pedijatar na otpustu rekao da obavezno po pola sata ujutru i kasno popodne izlazimo jer je izasla sa zuticom. U toku prve nedelje su nam bili moji roditelji, kumovi, moja sestra. Prvi porodjaj mi je bio jako tezak, i da mi niko nije dosao ili da nisam bar malo izlazila napolje sigurno bih zavrsila sa postpartalnom despresijom. Na prvo putovanje smo otisli kad su imali po mesec dana, do duse do Sapca, al bolje ista nego nista. NIsmo imali ni pogacu ni ostale djakonije, ni crveni konac, pa smo zdravi i srecni.
Ali ako neko smatra da treba da ih postuje, nemam nista protiv...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: BoyannavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija