Polne bradavice-Kondilomi

Više
3 godina 6 meseci pre - 3 godina 6 meseci pre #180547 od Marinica
Marinica je napravio novu temu: Polne bradavice-Kondilomi
Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu (male ispupčine, imaju izgled karfiola), mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće. Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim delovima kože, gentialne bradavice su izazvane virusom- Human Papilloma Virus, HPV. Postoji vise od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom. Procenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 meseca ali neretko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

Koji su simptomi?

Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

Kada otići kod lekara?

Ako primetite kondilome u genitalnom predelu ili vas partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati lečenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Dobra vest je da tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

Kako se leči?

Često neki kondilomi ne mogu da se primete golim okom. U tom slučaju doktor će upotrebiti acetilnu kiselinu da bi posvetlio bradavice i zatim će ih lokalizovati kolposkopom. Lečenje kondiloma moguće je lokalnom primenom lekova direktno na kondilome ili nekim od hiruških tehnika uklanjanja. Treba imati u vidu da otklanjanjem bradavica, ne uklanjamo i virus pa je ponekad moguća ponovna pojava kondiloma čak i posle lečenja.

Uklanjanje kondiloma se obavlja na različite načine i lečenje je individualno. Metode obuhvataju:

Elektrokauterizacija. Elektro-nož koji električnom strujom uklanja bradavice.
Krioterapija. Lokalnom primenom tečnog azota zamrzavamo kondilome. Zamrzavanje dovodi do stvaranja plikova oko kondiloma. Tokom procesa oporavka koze, plikovi zajedno sa kondilomima otpadnu, i nova koza se pojavi.
Terapija laserom. Svetlosni zrak se primenjuje za uklanjanje multiplih promena – skuplja je od drugih vidova terapije i zbog nemogućnosti precizne dubine prodiranja dolazi do otežanog zarastanja rana, skleroziranja ožiljka i hroničnog bola.
Hiruško uklanjanje. Isecanje bradavica hiruškim putem uz lokalnu anesteziju.
Preparati za lokalnu primenu. Najčešće se koriste preparati na bazi Podofilina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA).

Kako da se zaštitim i koje su komplikacije?

HPV može da se prenese sa bilo kog dela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Ako primetite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izleče. Kod žena je izuzetno bitno da idu na redove ginekološke preglede i Papa test na kojima je moguće otkriti promene na vagini ili grliću materice koje su uzrokovane virusom. Ako ste imali kondilome- savetuje se Papa test svakih 6 meseci.

Prilozi:
Poslednja izmena: 3 godina 6 meseci pre od Rajakov.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 6 meseci pre #180548 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Polne bradavice-Kondilomi
KONDILOMI U TRUDNOĆI LEČENJE

Zbog pada ili promene u imunološkom odgovoru organizma trudnice su veoma podložne kondilomima,kada je infekcija HPV virusom veoma česta. Ukoliko se jave neposredno pre trudnoće, polne bradavice u većini slučajeva neće uticati na njen tok, ali će sasvim sigurno uzrokovati neke probleme. Mogu postati veće i otežati mokrenje, izazvati krvarenje, smanjiti elastičnost vagine ili izazvati blokadu porođajnog kanala tako da se porođaj mora završiti carskim rezom. Ipak, ukoliko žena koja zatrudni ima kondilome, ili su joj ove promene dijagnostikovane tokom drugog stanja, lekar će odlučiti o njihovom tretmanu i lečenju jer postoji rizik od prenošenja virusa HPV na novorođenče za vreme prolaska kroz porođajni kanal. U retkim slučajevima genitalne bradavice se razvijaju u grlu novorođenčeta, pa život bebe može biti ugrožen zbog otežanog disanja. Ovakvi izraštaji ponekad se kod deteta pojavljuju i pet godina nakon rođenja. Generalna preporuka za buduće mame je da se svakako uradi Papanikolau test (PAPA) u dogovoru sa vašim ginekologom,da bi se napravila detaljna dijagnostika i da bi se ibegle sve potencijalne komplikacije,po mamu i bebu…

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 6 meseci pre #180549 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Polne bradavice-Kondilomi
Da li je neka od vas imala ovj problem,kako ste to resile....Da li ste bile jako zabrinute ...Pisite nam pisite iskusta,price koje ste cule i slicniooo :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Eka
  • Eka's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Administrator
  • For Those I Love I Will Sacrifice.
Više
3 godina 6 meseci pre #180569 od Eka
Eka je odgovorio na temu: Re:Polne bradavice-Kondilomi
Nisam nikad imala hvala Bogu.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć TapatokaFor Those I Love I Will Sacrifice.

I have my moments, some more than others: but the ones around me, love me for me.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 6 meseci pre #180570 od majche
majche je odgovorio na temu: Re:Polne bradavice-Kondilomi
Kad sam bila na amniosintezi u institutu bila je jedna bebica od godinu i po dana koja je vec imala nekoliko operacija kondiloma.Ja sam bila u šoku,ali kazu da je dobila padom imuniteta.

Послато са 4034D уз помоћ Тапатока

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 6 meseci pre #180576 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Polne bradavice-Kondilomi
Ja sam ih dobila u drugoj trudnoci,dok mi je rekla zbog pada imuniteta i velike vag vlaznosti,u drugom mesecu mi se pojavila jedna i onda se prosirile na desetak,rekli su mi da ce verovatno biti carskim rezom ali na kraju su rekli kao nije opasno i da nece biti bebi nista prolazi kroz nsto i kao 99%nema opasnoti da to predje na nju...hvala bogu porodila sam se sa njima i sve je bilo ok ali se nikako ne preporucuje vag porodjaj...Ali kod nas u Nisu svasta nesto moze a i dok su takvi,sve drski i jedva da objasne,ja sam precrkla od straha,jer svi su mi govorili porodjaj ne sme niakko biti prirodnim putem...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 6 meseci pre #180581 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Polne bradavice-Kondilomi
Zaboravih da kazem da sam kremom otklonila kondilome jako retko i tesko ali ja sam uspela nisam bila na laser jer nisam imala ni para ali sam i prvo htela probati kremom pa ako ne uspem da sakupim novac za laser...Hvala Bogu uspela sam kremom Papiloma...Mnogi su pisali da nisu uspeli neki daa mozda jesu ali nisu sigurni da li je to jer su mazali vise vrste,a ja sa samo mazala nju i uspela sam skinuti ih same se povukle... :)

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: vesnasEka

Prijavljivanje/Registracija