Kafa

Više
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 2 meseci pre #18987 od nina
nina je napravio novu temu: Kafa



Kafa je sigurno mnogima od nas sinonim za mnogo šta u životu. A jesmo li se ikad ozbiljno zamislili nad našim šoljicama: odakle je došla ta čarobna biljkica, koje sve vrste kafe postoje, zašto na naš organizam deluje onako kako deluje? Pa verovatno se veliki broj nas nije pitao ništa od ovog, no smo prepušteni uživanju samo upijali svim čulima mirise kafe.

O kafi možemo pričati nadugo i naširoko, tema je tu pa ćemo polako da upoznajemo sviet kafe. Ono što svi sigurno znamo jeste da kafu pravimo mesanjem prokuvane vode i prženog (odnosno) mlevenog zrnevlja biljke kafe. O načinu spremanja i vrstama kafe pričaćemo kasnije.
Istorija kafe:


Postoji više legendarnih priča o poreklu ovog napitka. Jedna od poznatih priča je o etiopijskom pastiru Kaldiju koji je jednom prilikom primetio da su njegove koze živahnije nego inače. Primetivši da jedu crvene bobice nekog žbuna i okusivši ih, iskusio je isti osećaj živahnosti.

Korisne efekte kafe je spoznao već u 10. veku doktor Al Razi. Krajem 15. veka, putnici koji su se vraćali iz Arabije su proširili kafu po Bliskom i Srednjem istoku i Magrebu. Arapi su čuvali tajnu uzgajanja i pripremanja kafe, ali su je Indusi ipak uspešno prošvercovali i počeli da gaje u Indiji. Godine 1555. dvojica Sirijaca su prvi put donela kafu u Carigrad. Kafana, kao uslužni objekat u kome se prvobitno pripremala i služila samo kafa, je vremenom postala osobitost socijalne kulture - u njima su se okupljali ljudi i održavali kontakti, igrale razne igre, pio alkohol, pušila opojna sredstva i odmaralo.

Iz Carigrada je kafa u 17. veku dospela u Mletačku republiku odakle se kafa proširila Evropom. Godine 1645. je otvorena prva kafana u Italiji.[1] U Engleskoj prva kafana je otvorena 1583. u Kornhilu. Vlasnik je bio jedan turski trgovac. Do 1675. otvoreno je više od 3.000 kafana u Engleskoj. U Parizu je prvu kafanu otvorio Jermenin Paskal. Kafa je ubrzo postala popularnija od vina u Francuskoj i čaja u Engleskoj.

U Beču, prva prodavnica koja je prodavala kafu je otvorena 1683. godine, kada je jedan Srbin, posle propasti turske vojske u Velikom bečkom ratu jeftino otkupio ogromne zalihe ove biljke koje je zaostalo u zaplenjenoj turskoj komori. Zahvaljujući njemu, bečke dame su se ubrzo oduševile egzotičnim ukusom rasanjujućeg napitka, pa je po ugledu na građane najmoćnije države tadašnjeg sveta, sva srednja evropa počela da pije kafu.
Poslednja izmena: 6 godina 2 meseci pre od Miljana.
Zahvalnice:: Maja, NATAŠA, Boyanna

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre - 5 godina 10 meseci pre #18988 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Kafa - šoljica strasti
Ono što život čini lepšim - kafa je, posle vode, najpopularniji napitak na planeti. Kad vam espreso bude načinjen od 25 mililitara isteklih za 25 sekundi, dobili ste pravi napitak


Nekada dovoljna i jedna šoljica da ulepša dan / Foto P. MITIĆ

DOK uživate u gutljajima kafe i upijate aromu koja navire, budite sasvim sigurni da u tom trenutku niste jedini na svetu sa tim hedonističkim osećajem. Na planeti se dnevno ispije skoro milijardu i po šoljica kafe, što znači da vam sigurno neko, negde, pravi društvo u ispijanju crne tečnosti, koja je, posle vode, najpopularnije piće.
Za razliku od nekih drugih pića, koja traže da se ispijaju na velike čaše, krigle ili flaše, za dobru kafu je nekada dovoljna i jedna jedina šoljica da ulepša dan.

Doduše, već dosta dugo kod nas se sa setom govori o nekadašnjim vremenima, kada se kafa ispijala polako i u društvu najbližih, bio to član porodice, komšija sa sprata ili neko ko je slučajno svratio. Uostalom, kada se gost u kući pojavi, običaj je da se prvo pita za kafu, pa sve ostalo. Ali, sada su neka druga vremena, šoljice se sve manje prevrću, ne zato što se u „čitanje iz soca“ ne veruje, već zato što se nema vremena, a „ovi mladi piju neke druge kafe“, iz kojih nema šta ni da se vidi.
A tačno je da se od ove voćke, jer drvo kafe je voćka, zaista može napraviti više različitih napitaka. Od onog u koji se dodaju voda i šećer, preko espreso kafe, filter kafe , kafe iz prese...
Sirova kafa je zapravo seme biljke, smešteno unutar koštice ploda koji i po veličini i po izgledu liči na trešnju. Kada se koštica razbije, dolazi se do dva semena, dva zrna sirove kafe. Postoji oko 80 podvrsta i nije svaka za ljudsku upotrebu, ali dve jesu, i daleko su najpoznatije: arabika i robusta. Arabika su aromatične kafe koje daju između 80 i 100 ukusa. Robusta je upravo onakva kako joj ime kaže - robusnija, jača, bez izrazite arome, ravna. Ono što mi pijemo, spravljajući našu „domaću“ ili „tursku“, jeste upravo robusta.
- Kultura kafe je danas drugačija od one pre nekoliko godina - kaže nam Davor Arsić, koordinator Evropske organizacije za kafu, koja lobira i bori se za kvalitetnu kafu i pravi način pripremanja ovog napitka. - Edukacija sa vinima u Srbiji traje više od deset godina i daje prve rezultate. Tako će biti i sa kafom. Sve je više školovanih majstora za spravljanje kafa - barista, sve je više mesta koja pokušavaju da naprave pravu mešavinu kvalitetnih zrna koja će dati aromu i ukus „za pamćenje“.
Kada je 2009. održano prvo takmičenje barista, malo njih je znalo i šta ta reč znači - priča Davor u svom kafeu koji je pretvorio u mali hram kafe.
- Da na jednom mestu imamo pravu kafu potrebne su još dve stvari: dobra mašina i onaj ko zna da kafu napravi. Neophodno je da se mašina izglanca i očisti, ali ne samo spolja, već i iznutra, da se uklone aromatična ulja od kojih ostaje užegli ukus. A barista je onaj sa finalnim dodirom, ko zna da uz pomoć mašine koja ima pritisak od 9 bara iz kafe istisne njena aromatična ulja. I kada se sve poklopi, dolazi veliko finale - 25 mililitara treba da istekne u šoljicu za 25 sekundi. To je malo manje od polovine sadržaja standardne šoljice za espreso.
Kafa se danas gaji u samo sedamdesetak zemalja sveta, ali je, kada se pomene, Brazil za mnoge prva asocijacija. S razlogom, jer je ova zemlja lider u proizvodnji sirove kafe, ispred Vijetnama, Kolumbije, Indonezije i Etiopije. Sirova kafa se prži i tek takva može da se koristi. Zrna tokom ovog procesa gube na težini, ali dobijaju na volumenu, baš kao što aromatična ulja i kiseline slabe menjajući ukus zrna. Na temperaturi od 205 stepeni ostala ulja dobijaju na intenzitetu. Jedno od njih je kafeol (razvija se na 200 stepeni) - najzaslužniji za aromu i ukus kafe.
A to je baš ono bez čega mnogi ne mogu da započnu dan. Ta prva, „biološka“ kafa je ne samo ritual već i način buđenja. Naučna istraživanja pokazuju da je ovo tačno - umerena količina kafe pojačava funkcije mozga, ali i mišićnu aktivnost.
Možda najveću popularnost ovaj napitak ima na radnom mestu. Nezaobilazna „pauza za kafu“ uspela je da prežive sve reforme i ostane omiljena uzrečica svih zaposlenih.
Poslednja izmena: 5 godina 10 meseci pre od Miljana.
Zahvalnice:: Maja, NATAŠA, Boyanna

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Maja
  • Maja's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 10 meseci pre #19002 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Divna tema...bas me setila na kafu koju pijem u Bosni...ona sto se prvo przi u dzezvici..I taj ritual da se samo dosipa kafa gostu..Umalo se nisam slogirala dok mi nisu rekli da obrnem ili odgurnem solju od sebe ako ne zelim vise....
Zahvalnice:: NATAŠA, Boyanna, nina

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #19005 od Prezlitza
Prezlitza je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Mmmmm kafa,popijem jednu dnevno,ujutru,i tad mi je najsladja,ako u toku dana popijem jos neku uglavnom to bude 3u 1,ali definitivno mi ne prija.....
Zmajo,probah ja tu bosansku przenu kafu,ali na mene i nije bas ostavila utisak...
Zahvalnice:: NATAŠA

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #19007 od Boyanna
Boyanna je odgovorio na temu: Odg: Kafa
dan koji pocne bez jutarnje kafe nije dan... uzivam u svakoj kafi koju popijem... trenutno mi najvise prija nes :kafa:

Honesty is an expensive gift, don`t expect it from cheap people.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre - 5 godina 10 meseci pre #19009 od Marry
Marry je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Meni dan moze poceti bez kafe..iako tako nije bilo jedno vreme. Navike su cudo.. Ali zato obozavam popodnevnu kaficu,i to topao nes.
Poslednja izmena: 5 godina 10 meseci pre od Miljana.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • vesnas
  • vesnas's Avatar
  • Van mreže
  • Moderator
  • Moderator
  • Oči pokazuju snagu duše.
Više
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #19074 od vesnas
vesnas je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Kafu obično popijem kad ustanem, blagi nes.
Dešava mi se da ne stignem da popijem, pa kasnije osećam da mi nešto nedostaje, ali ne znam šta sve dok se ne pojavi kafa. Sa prvim gutljajem shvatim da je kafa to što mi nedostaje. :lol:
Poslednja izmena: 6 godina 10 meseci pre od vesnas.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #19079 od Miljana
Miljana je odgovorio na temu: Odg: Kafa

Zmajevska napisao/la: Divna tema...bas me setila na kafu koju pijem u Bosni...ona sto se prvo przi u dzezvici..I taj ritual da se samo dosipa kafa gostu..Umalo se nisam slogirala dok mi nisu rekli da obrnem ili odgurnem solju od sebe ako ne zelim vise....


:hihi: isti slucaj kad smo bili u Tuzli, dosipaju,dosipaju,dosipaju a ne pitaju :hihi: a mi nemamo pojma za obicaj, dok nisu dosli jos neki ljudi , koji su popili kafu i stavili kasicicu u soljicu i mi skontamo o cemu se radi :hihi: brzinom svetlosti sam munula kasicicu u soljicu :hihi:

A kafu obozavam tursku bez secera mmmmmmmm, mada volim i sve ostale, ali turska je na prvom mestu :)



Mama, ponosna sam sto ste vi moji roditelji <3

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Marija
  • Marija's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Bicu tu i onda kad mislis da mi do tebe nije stalo
Više
6 godina 10 meseci pre #19160 od Marija
Marija je odgovorio na temu: Odg: Kafa
Ja tursku kafu retko kada popijem... moja kafa je hladan, ledeeeeeeeeen nes sa mlekom ili slagommmmmmmmmmmm... mogla bi litre i litre dnevno da popijem ali nemam vremena :hihi: :hihi: :hihi: :kisss:: :kisss:: :kisss:: :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija