Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!

Više
7 godina 9 meseci pre #15580 od Sandra
Sandra je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Ja dosta koristim tucanu papriku, ne u velikim kolicinama ali cesto. Biber samo u corbe, persunov list u skoro sve, vegetu se trudim da izbegavam, majcinu dusicu za marinade, kao i bosiljak.. beli luk samo mm-u i tako :) A ne volim mirodjiju nikako.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 9 meseci pre #15608 od Hana
Hana je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Peršun,beli luk,nanu,bosiljak,alevu papriku...klasika...obožavam soja sos kao dodatak-začin... :oklagija:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Verka
  • Verka's Avatar
  • Posetilac
  • Posetilac
7 godina 9 meseci pre #15687 od Verka
Verka je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Vegetu sam teska srca u potpunosti izbacila iz upotrebe. uopste nije zdrava. od ostalih zacina koristim:
So
biber
alevu papriku
korijander
estragon
vlasac (koji obozavam)
majcinu dusicu
ruzmarin
kari
djumbir
safran i mirodjiju(redje)
persun
celer
beli luk (stavljam u svako jelo sem u supu)
ima ih jos samo ne mogu da se setim sada....

Za kolace i kremove koristim:
anis
kardamom
sipku vanile

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 7 meseci pre #26897 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Praksa dovodi do savršenstva u svemu, pa tako i u kuhinji. Kombinovanje određenog začina uz određenu vrstu hrane nije jednostavno, ali vremenom sticemoi rutinu.

Lovorov list. U pitanju je biljka tamnozelenog lista i reske arome, koja raste do čak 8 metara. Koristi se i kao lek i kao začin, sadrđi u sebi eterično ulje, skrob, tanin, gorke supstance, a koristi se svež ili suvi list. Odličan je uz jela od goveđeg mesa, razne čorbe, ili jela koja se dugo kuvaju. Stavlja se radi arome, nije jestiv.
Peršun. Dvogodišnja biljka izuzetno prijatnog mirisa i karakterističnog ukusa. Nema neku značajniju kalorijsku vrednost, ali je bogat mineralima i vitaminima i u kuhinji je nezaobilazan. Koristi se i plod i koren i listovi. Nezamenljiv je u supama, sitno seckano lišće dodaje se u jela od ribe i u razne čorbe. Osim u ishrani, koristi se i u homeopatskom lečenju, za ublažavanje i lečenje različitih tegoba.
Majčina dušica. Višegodišnja, grmasta biljka svetlozelenih listova sa aromom metvice i limuna. Osetljiva je i treba je brati pažljivo – ne čupati je iz korena, već odsecati makazama gornju polovinu lisnatih grančica. Koristi se ili kao mleveni listovi, ili celi sveži listovi – koji imaju oštriju aromu od suvog. Odlična je za jela od piletine, ribe i povrća, dobro dođe i u supama.

Mirođija. Biljka višestruko perastih listova i nežno oštrog, specifičnog ukusa i mirisa, najjaču aromu ima pre nego što procveta. U kuhinji se koristi, kako sveže ili suvo lišće, tako i seme. Najčešće se koristi uz kuvani grašak, krastavce (za kiseljenje), uz ribu, krompir i paradajz. Kada je u pitanju sveže lišće, najbolje je dodati ga neposredno pred posluženje, jer kuvanje svežeg lišća uništava ukus.

Bosiljak. Ovo je biljka slatkog mirisa i oštro slatkog ukusa. Najrasprostranjeniji je zeleni bosiljak, ali postoji i ljubičasti i tamni bosiljak. Suvi bosiljak se razlikuje od svežeg, po tome što ima ukus mente. Koristi se kao sveže, suvo ili usitnjeno i dodaje se, uglavnom, mediteranskim jelima, salatama i piletini. Odlično se slaže uz maslinovo ulje.

Majoran. Drugi naziv za ovu biljku je babina duša, osim u ishrani koristi se i za lečenje, blagotvorno deluje protiv prehlada, reuma, stomačnih tegoba… Blagog je i slatko gorkog ukusa, a od njega se u kuvanju koristi sveže celo lišće ili sušeno izmrvljeno. Dodaje se jelima sa ribom, mesom i živinom. Kao svež, može se dodati salatama.

Origano. U pitanju je divlja varijanta majorana, sa jačiim mirisom i reskijom aromom.U kuhinji se koriste vrhovi grančica – sveže lišće, ili suvo usitnjeno. Zbog svog karakterističnog miris a i ukusa, gotovo neodvojivi je sastojak svake pice i osnovni je začin u italijanskoj, grčkoj i, uopšte, mediteranskoj kuhinji.

Žalfija. Jedna od najstarijih biljaka koja se koristila u narodnoj medicini i kuhinji. Najpoznatija je kao čaj, ali i u kuhinji, dodajući jelima ukus mente. Koristi se sveži ili suvi list, ceo ili mleven. Odlično ide uz svinjetinu ili u nadevima za piletinu, uz kobasice i slično. Suva žalfija je jača od sveže, zato je treba stavljati u manjim količinama.
Zahvalnice:: NATAŠA, Boyanna

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • NATAŠA
  • NATAŠA's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • volim rode-donele mi moju srećicu!
Više
7 godina 7 meseci pre #27045 od NATAŠA
NATAŠA je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
50 čenova luka protiv prehlade?
Izvor: B92, Daily Mail

Beli luk će držati vampire podalje od vas a vrlo verovatno i vaše voljene. Međutim, da li supa od 50 čenova belog luka može da vas zaštiti od prehlade, gripa i norovirusa?

Beli luk je dobio reputaciju razbijača virusa zahvaljujući sumpornom jedinjenju alicinu koji se u njemu nalazi a između ostalog efektno deluje protiv virusa koji prouzrokuje herpes. Alicin je takođe poznat po antibakterijskom i antigljivičnom dejstvu.

Zbog svega navedenog, smatra se da konzumiranjem belog luka vi podižete imuni sistem. Ljudi najčešće pomešaju beli luk sa maslonovim uljem i razmažu ga po hlebu.

Međutim, još uvek nije naučno dokazano da beli luk jača imuni sistem. Zbog toga su mišljenja istraživača podeljena. Prošlog marta je dokazano da se simptomi prehlade skraćuju kada se konzumira beli luk. Međutim ta studija nije do kraja sprovedena.

Problem je u farmaceutskim kompanijama koje nisu zainteresovane za sprovođenje skupih i obimnih studija zato što beli luk niko ne može da patentira, spakuje i od njega profitira. Ukoliko bi se ispostavilo da je beli luk čudesni lek, svako bi ga mogao kupiti u marketu ili čak uzgajati.

Bez obzira na sve, beli luk ima dugu i ponosnu tradiciju kao lek. Stari Egipćani su ga preporučivali za 22 bolesti. Graditelji piramida su ga jeli kako bi povećali izdržljivost i ostali zdravi i snažni.

Stari Grci su beli luk preporučivali za sve, od lečenja infenkcija do problema sa plućima i krvotokom pa čak i za gubu i lečenje ujeda insekata.

Rimljani su hranili svoje vojnike i mornare belim lukom kako bi bili izdržljiviji i aktivniji. Ali tek 1858. godine Luj Paster je otrkio da beli luk ubija bakterije.

Prošlog juna, na Univerzitetu Florida sprovedena je studija čiji je rezultat bio zaključak da beli luk pojačava broj T ćelija u krvotoku. One igraju ključnu ulogu u ojačavanju našeg imunog sistema i borbi protiv virusa.

Alicin, glavni sastojak belog luka, je odličan ubica kada dođe do infekcija. Alicin takođe čisti naše krvne sudove, poboljšava protok krvi i snižava holesterol.

Naoružani svim ovim informacijama o dobrobitima belog luka, probajte da napravite i supu od 50 čenova.
Supa od belog luka

Potrebno za 4 tanjira:

- 25 oljuštenih čenova belog luka
- 25 neoljuštenih čenova belog luka
- 2 glavice seckanog crnog luka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 50g putera
- 1,5 supena kašika timijana
- 3,5 šolje povrća
- pola šolje jogurta
- pola šolje rendanog parmezana
- 1 limun isečen na 4 komada

Zagrejte rernu na 160-180°C. Stavite neočišćene čenove, pospite ih solju, biberom i maslinovim uljem, pokrijte pleh i stavite na 45 minuta u zagrejanu pećnicu.

Potom ih ohladite i istisnite iz ljuske. Na niskoj temperaturi, u šerpi, otopite puter pa mu dodajte seckani crni luk i timijan i dinstajte ih dok luk ne dobije "staklast" izgled.

Dodajte pečeni i sirovi luk i kuvajte do 3 minuta. Dodajte povrće, pokrijte i krčkajte dok luk ne bude kašast - blizu 20 minuta.

Izblendirajte supu da dobije ujednačen i gust izgled. Vratite supu u lonac, dodajte jogurt i nastavite da krčkate. Potom je sipajte u činije i pospite parmezanom. U svaku činiju iscedite po jedan komad limuna. Nakon pojedene supe, popijte čaj od nane kako biste "ubili" miris belog luka.
Zahvalnice:: nina

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 7 meseci pre #27071 od Marinica
Marinica je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
najvise koristim zacin,pa presun,beli i crni luka za neka jela,a ostalo samo ako moram.......i zavisi u koje jelo ide............ :kisss:: :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
7 godina 7 meseci pre #27106 od Marija
Marija je odgovorio na temu: Odg: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
zacin i beli luka,a ostalo kako kad.......... :kisss:: :kisss::

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 3 meseci pre #90930 od Bebac medeni
Bebac medeni je odgovorio na temu: Re:Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Biber, origano, kari, ruzmarin, bosiljak(svez i susen), zalfija, persun, djumbir, beli luk, cili(u manjim kolicinama), soja sos, a za kolace cimet koji obozavam, vanila, morsko orasce... Mm i ja obozavamo zacine, volimo da sve isprobamo i da ih koristimo.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 3 meseci pre #90953 od mmmmilica
mmmmilica je odgovorio na temu: Zacini koji morate da imate u kuhinji!!!
Obožavam začine i rado ih koristim. Najćešće upotrebljavam beli luk u granulama (manje se oseća :lock: ), bosiljak, origano, biber, lovorov list, peršun, alevu papriku, vegetu (so skoro i da ne koristim, mada sam čula od poznatih kuvara sa tv da nikako ne preporučuju vegetu, ali nisam čula razlog zašto, možda neko zna?), ponekad kari (pošto ga mm ne voli, pa kad spremam samo za sebe onda ga stavljam u jelo),...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija