Enureza,nocno mokrenje kod dece

Više
6 godina 4 meseci pre #35234 od nina
nina je napravio novu temu: Enureza,nocno mokrenje kod dece
Enureza ili mokrenje u krevet

Noćno mokrenje predstavlja poremećaj kod dece nakon četvrte godine života i karakteriše se nemogućnošću kontrolisanja započetog proces mokrenja u toku sna. Iako dolazi do poremećaja mokrenja svi organi genitalno-urinarnog sistema su udravi I normalno funkcionišu.

Kako dete reaguje na ovaj poremećaj?

Ovaj poremećaj izaziva permanentnu frustraciju kod dece i izraziti osećaj stida. U tom trenutku njima je najvažnije da njihovi vršnajci ne saznaju za ovaj problem. Ona postaju majstori u sakrivanju svoga problema od vršnjaka, a u nekim slučajevima i od samih roditelja. Mlađa deca, vrlo često pokušavaju da sakriju umokreno rublje. Stariji čak krišom peru umokrene gaćice i pidžamu. Neka deca su ravnodušna prema svome stanju dok druga deca postaju depresivna.

Koja deca pate od ovog poremećaja?

Oko 15 odsto dece mokri u krevet nakon treće godine života, noćno mokrenje je 1,5 do 2 puta češće kod dečaka nego kod devojčica i obično se javlja u porodicama u kojima je makar jedan član imao iste simptome kada je bio mali. Do povremenog noćnog mokrenja može da dođe posebno u vreme kada je dete bolesno.Takođe je i učestalost mokrenja u toku jedne noći različita. Najveći broj dece mokri jedanput noću, ali neki I češće.
Kada se javlja noćno mokrenje?

Noćno mokrenje se deli na primarno i sekundarno. U primarno mokrenje spadaju dnevna i noćna mokrenja koja nisu ni prestala od rođenja, dok se sekundarno (ili stečeno), koje je ređe, javlja naknadno nakon perioda "čistoće" ili "suvog" perioda.

Pojava ovog poremećaja najčešće se vezuje za osećajne činioce i uslove u porodičnoj sredini koji na ovaj ili onaj način utiču na uspostavljanje i organizaciju ove funkcije.

Noćno mokrenje ponekada može biti povezano sa poremećajem spavanja deteta.

Zbog čega nastaje noćno mokrenje?

U većini slučajeva noćno mokrenje se javlja zbog slabijeg razvoja detetove bešike. Isto tako, brojni su slučajevi u kojima dolazi do noćnog mokrenja kada je dete emocionalno uznemireno. Na primer, kada malo dete počne da piški noću u krevet, iako je mesecima ili godinama pre toga bilo „suvo”, verovatno je u pitanju refleksija na dnevni strah ili nesigurnost.
Deca se mogu osećati nesigurno ili uplašeno iz mnogo razloga:

zbog preseljenja u novi dom
zbog razvoda roditelja
zbog gubitka člana porodice ili neke drage osobe
zbog rođenja bate ili seke...

Kako rešiti problem noćnog mokrenja?

Roditelji bi trebalo da imaju u vidu da deca veoma retko ili skoro nikada ne piške noću u krevet namerno. Umesto da dete kritikuju, ili mu prete batinama, bolje je da ga ohrabre, pruže pozitivnu podršku i veru da će uskoro prestati to da radi. Neophodno je da se roditelji dece koja mokre pridržavaju nekih uputstava. Posebno trebaju obratiti pažnju na konzumiranje tečnosti pre spavanja, potrebno je ohrabriti dete da piški pre spavanja, pohvaliti dete kada se ujutru probudi suvo, izbegavati bilo kakvu vrstu kažnjavanja, buditi dete tokom noći da piški, konsultovati se sa lekarom i ukoliko ima potrebe, pružiti detetu adekvatnu terapiju. Neka deca nisu dovoljno motivisana da se sama leče. Ona navode da im ne smeta što je postelja mokra. Da bi se motivisala na saradnju i samopomoć, roditeljima se savetuje da ih nateraju da svakog jutra sama promene svoju posteljinu. To nije kazna i ne treba je u vidu naredbe i prekora nametati detetu. Treba ga zamoliti da samo uradi ovaj posao, a kada mu to dosadi, može se desiti da nesvesno prestane, ili manje učestalo mokri u krevet. Oslobađanje od ovog zadatka deca doživljavaju kao nagradu koja povećava motivaciju za lečenje. Blagovremeno javljanje lekaru i psihologu može doprineti rešavanju ovog problema u velikom broju slučajeva.

Podelite sa nama Vasa iskustva
Zahvalnice:: Miljana, NATAŠA, Two Princess, Marinica

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Maja
 • Maja's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 4 meseci pre #35752 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Enureza,nocno mokrenje kod dece
Nadam se da necu imati iskustvo sa ovim..Ali posto postoji sansa da moje dete to nasledi,psihologa smo vec uputili i obavestili o ovom..Ako je suditi po njemu,on smatra da je sansa da se to desi gotovo nikakva...Ali videcemo...Pomalo sam se informisala,ne preterano i sad postoje mnogi vidovi "lecenja" ovih stanja cak i medikamentozno...S obzirom da mi je poznato kako deca to tesko podnose i koliko im se zivot razlikuje od zivota njihovih vrsnjaka koji ovaj problem nemaju,pribegla bih i to vrsti terapije...Mislim da se uz "dobro vladanje" sve moze dovesti u red....Ali ne smem da kazem da sam 100% sigurna...

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • NATAŠA
 • NATAŠA's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • volim rode-donele mi moju srećicu!
Više
6 godina 3 meseci pre #39213 od NATAŠA
NATAŠA je odgovorio na temu: Odg: Enureza,nocno mokrenje kod dece
Enureza je kompleksan problem,ali rešiv.U kolektivu deca mogu biti jako surova prema "mokrom"detetu.Čim primetite problem,posavetujte se sa stručnjacima,biće lakše i vaama i detetu.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 3 meseci pre #39245 od Marija
Marija je odgovorio na temu: Odg: Enureza,nocno mokrenje kod dece
sto rece gamama nije ne resiv ali se nadam da ce sve biti kako treba vec se ucimo na nosu i cesto oce aa piski... :) .....

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Daliborka
 • Daliborka's Avatar
 • Van mreže
 • BB Junior
 • BB Junior
 • budi svoj sledi svoje insikte
Više
5 godina 10 meseci pre #56518 od Daliborka
Daliborka je odgovorio na temu: Odg: Enureza,nocno mokrenje kod dece
ja imam decaka od 2 godine sada je napunio u julu. odbio se od pelena ovog leta, prve nedelje kad je toplo bilo. sve je super bilo i super je prihvatio nosu. dok nije doslo ovo hladno vreme.. sada mustra piski namerno u gacice da bi bio goo jer mu se pantalonice nesvidjaju... i nocu se upiski u krevet, nekad se desi da ustane na nosu... tako da trenutno ludim i nadam se da ce to popraviti u skorije vreme.. :blink: :lol: :lol: :lol:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Maja
 • Maja's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
5 godina 10 meseci pre #56555 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Enureza,nocno mokrenje kod dece
Sekami,on je jednostavno mali..i problem koji imate je iskljucivo zbog toga...Tako da,naravno da ce da se popravi,nocna pelena se skida,tek kada je dnevna savladana u full-u...Ako nije,nemoj muciti i njega i sebe... :blink:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Sneza
 • Sneza's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Mama sam i time se ponosim
Više
3 godina 1 nedelju pre #176181 od Sneza
Sneza je odgovorio na temu: Enureza,nocno mokrenje kod dece
e da se i ja oglasim povodom ove teme...Naime vec duze vreme imamo problem sa ovim, tj Filip ima...Od kada je ostavio pelene on se ni jednu noc nije probudio sam da piski. Ako ga ja ne budim, on se upiski. Sve sam mislila hajde mali je, jos malo dok bude veci budice se..Ali sipak.. E kada je napunio 5 godina pukao mi je film, jer svaku noc sam 2x ustajala da ga budim i vise mi dosadilo. Pitala sam nasu dr za savet i ona mi je preporucila tablete Minirin. Prihvatila sam odmah, ali sam i malo skepticna prema lekovima u zadnje vreme. On kada je popio prvu tabletu, vise nikada se nije upiskio nocu. Rekla mi je da terapija traje obicno 6 meseci i da nakon toga ne bi bilo problema. On vec treci mesec pije lek, ali ja se bojim sta ce biti kasnije, kada prestane da uzima lek..ima li neko nekih iskustava i mozda neki savet?

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 1 nedelju pre #176195 od Deni
Deni je odgovorio na temu: Re:Enureza,nocno mokrenje kod dece
Ja bih ti savetovala da ga ne budis ali da mu stavis do znanja da mora da se probudi ili ce biti mokar a taj lek ti ne bih preporucila da ne stvori zavisnost,moja mama pije taj lek ali.ona ima problem sa besikom a on je mnogo mali da bi se navikavao na lekove.

Послато са LG-D320 уз помоћ Тапатока

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
3 godina 1 nedelju pre #176220 od Rajakov
Rajakov je odgovorio na temu: Re:Enureza,nocno mokrenje kod dece
Ja nemam iskustva, ali bih ti savetovala da potražiš mišljenje nekog stručnog lica, možda dečiji psiholog, da utvrdi zašto se ne budi, možda ima mnogo čvrst san ili ga nešto muči...
U svakom slučaju srećno :kiss: sredićete vi to :kiss:


Sent from my SM-G361F using Tapatalk

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija