Fenseri, emosi, metalci, gotičari...

Više
6 godina 10 meseci pre - 6 godina 10 meseci pre #57521 od nina
nina je napravio novu temu: Fenseri, emosi, metalci, gotičari...
Modno, muzičko i "filozofsko" određenje pripadnika tinejdž generacije

[/url]
Svako vreme nosi neko posebno obeležje koje određuje mlade, ipak u današnje vreme vlada poprilično šarenilo kada je reč o modnom, muzičkom i "filozofskom" određenju pripadnika tinejdž generacije. Koliko i kako će se to odraziti na formiranje njihovih ličnosti, tek ćemo videti, ali bi i roditelji mladih ljudi svakako trebalo da znaju šta njihova deca vole, čemu teže, kako sebe doživljavaju... To će mamama i tatama, u mnogim situacijama, pomoći da bolje shvate i razumeju svoju decu, ali se u nekim slučajevima može dogoditi da njihovoj deci treba više podrške, pa i one stručne. Za sve roditelje koji žele da spremno trče "životni krug" sa svojim tinejdžerom, evo kratkih informacija i poneka napomena koji će im pomoći da bolje "uhvate korak".
* Fenseri

Po mišljenjima mnogih, najbrojnija supkultura mladih.


Pripadnici drugih pravaca karakterišu ih kao preterano zavisne od modnih trendova i kao osobe bez posebne "filozofije i životnog stava", njima je jedino važno da se uklapaju u trend, ili, što bi rekli njihovi protivnici, da izgledaju "nafurano". Pošto slepo prate modu, trenutno su za njihov spoljašnji look karakteristične "lenjir" šiške i "presovana kosa", "air max" patike, uske farmerke tzv. "skiny jeans" i zebra printovi na odeći, a od muzike slušaju pop, tehno, ali i domaći rep, čak i turbo folk. Izlaze u diskoteke, ali ih najviše ima u "fensi" kafićima i restoranima.

Emosi


Supkulturna grupa koja je u poslednje vreme podigla dosta prašine i koju prate mnoge kontroverzne priče.

Izraz "emo" prvobitno se odnosio na sledbenike istoimenih muzičkih bendova za koje su karakteristični bili tekstovi njihovih pesama. Oni su uglavnom imali depresivnu sadržinu koja bi se prenosila i na bazično raspoloženje onih koji su te pesme slušali.

Vlada mišljenje da su pod uticajem emo muzike mnogi mladi upadali u tužno raspoloženje, a poneki čak i u autodestrukciju. Kada žele da ih uvrede, pripadnici ostalih grupa kažu da je emosima za dobar provod dovoljna "kofa suza i kutija žileta". Za emose je karakterističan uredan, "našminkan" izgled lica, šiške koje u stranu padaju preko jednog ili oba oka. Boja kose je uglavnom izrazito pink ili drugih napadnih nijansi, ali može biti i „blajhana“.

Devojke često u kosi nose razne mašnice, a u odeći dominiraju uske farmerke, ali i mini teksas suknje. Preko farmerki se često nose deblji "nazupčeni" kaiševi, duksevi sa printovima junaka iz dečijih crtanih filmova "Hello Kitty", "Snoopy" i "Bambi". Životna filozofija emosa je "biti dobar prema svima i nikad nikog ne povrditi", ali i biti skrhan sopstvenim bolom koji je često neizdrživ.
Takvo ponašanje emosa prilično iritira agresivnije grupe mladih, pa se oni često nalaze na udaru skinhedsa i pankera koji ih jednostavno prebiju ili išutiraju. Izraziti sledbenici "emo" pokreta mogu biti u opasnosti, jer se kod tinejdžera lako iz neke "fore" pređe u ozbiljno samopovređivanje i zato roditelji koji u ovakvom opisu prepoznaju svoju decu treba da budu veoma oprezni i da na vreme potraže pomoć.
Šminkeri

U novije vreme izraz koji se koristi za one kojima se samo sviđa stil koji emosi neguju (šminkaju se, oblače i nose iste frizure kao oni), ali su izrazito protiv depresivnog raspoloženja, samosažaljevanja i autodestruktivnog ponašanja - odbojna im je i sama pomisao na sečenje vena. bday
Rokeri

Supkultura mladih koja prilično dugo opstaje na društvenoj sceni. Slušaju strani rok, ali i "tvrđe" zvukove domaće muzike iz osamdesetih, dok se neki "lože" i na pesme „Bitlsa“ i muziku s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka. Oblače se prilično obično: majice sa printovima njihovih omiljenih muzičara, farmerke, teksas jakne, a frizura im je najčešće duga puštena kosa, ali mogu biti i kraće ošišani. Pripadnici ovog pravca važe za "najnormalnije" među svim ostalim supkulturama jer su najpribližniji prirodnom izgledu, načinu izražavanja i pogledu na svet i društvo u kojem žive.

* Metalci

Ljubitelji istoimenog muzičkog žanra za koje je karakterističan stil oblačenja koji podrazumeva neku varijantu "martinki" na nogama, obavezno okačen lanac i "metal" narukvicu, naravno uz odeću crne boje. U ponašanju često nastupaju tako da deluju "opasno", mada se u praksi pokazuje da su samo retki skloni ekscesnoj agresivnosti.
Gotičari

Žanrovski najbliži metalcima, ali za razliku od njih neguju sofisticiraniju varijantu "pogleda na svet". Za njih često kažu da su nešto "između" preterane dobrote koju zastupaju emosi i nasilnih tendencija originalnih metalaca. Gotičari za mnoge deluju previše "umetnički", između ostalog i zato što često u svojoj muzici "miksuju" metal zvuk sa elementima operske muzike. Po oblačenju su slični metalcima, često su napadno našminkani, dok im je ten sasvim beo.
Pankeri

Jedna od takođe "starijih" supkulturnih varijanti, za koje danas vlada mišljenje da ih nema "baš mnogo". Osim što obožavaju pank muziku i imaju karakterističan spoljašnji look (martinke, prepoznatljive "kresta" frizure, poneki pirsing i obaveznu crnu odeću), za njih važi i da vole nesklad boja što se tiče šminke i frizure. Uglavnom su žestoki kritičari društva i sistema u kojem žive i zalažu se za neki oblik anarhije – doduše u poslednje vreme ne toliko za "totalnu" anarhiju. Ostali im zameraju da previše kritikuju sistem umesto da nešto preduzimaju kako bi se izvukli iz "socijale".

* Manga frikovi

Za razliku od prethodnih supkultura, za ljubitelje manga fazona karakteristična je njihova opsednutost vrstom strip–umetnosti poreklom iz Japana. Karakterističan način crtanja junaka iz serijala „manga frikova“ toliko je popularan i uticajan u svetu da su i ostali tvorci strip umetnosti (kao i crtanih filmova koji su nastali inspirisani stripom) počeli da ubacuju njihov tipičan izgled u svoja dela. Za njih je karakteristična razbarušena prava kosa koja u pramenovima pada preko lica, dok je pozadi blago podignuta od glave.

Obožavaoci mangi opsednuti su čudesnim i neobičnim moćima koje imaju njihovi junaci, kao i specifičnom misterioznom borbom između dobra i zla koja se među njima odvija. Interesantno je da iako prepuni mistike, ovi stripovi i crtani filmovi u stvari "zaviruju" u mračne uglove ljudske psihe i poigravaju se sa mogućim ishodima raznoraznih prizemnih poriva koji "čuče" u potisnutim delovima duše. Mnogi ljubitelje mangi dovode se u vezu sa vrstom umetnosti koja se naziva anima, mada dobri poznavaoci tvrde da među njima postoje i te kakve razlike – verovatno nedokučive "običnim smrtnicima".
Sve u svemu, sledbenici manga kulture neguju razvijanje umetničkih veština koje su pre svega povezane sa načinom crtanja kao i korišćenjem specifičnog crtačkog pribora koji je potreban da bi se upotpunio njihov "umetnički izraz". Totalni "zavisnici" od mangi teže i da izgledom liče na junake iz stripa, pa se pre svega mogu prepoznati po specifičnim frizurama.

Ova kratka šetnja kroz aktuelne supkulturne grupe sigurno ne obuhva baš sve pravce i stilove koje su zastupljeni na društvenoj sceni, pa se unapred izvinjavam ako je neko preskočen. Svrha ovog prikaza je da se samo iz jednog od mnogih uglova baci svetlo na ono što danas privlači mlade generacije sa idejom da "sve što cveta i treba da cveta" – ako time ne ugrožava sebe ili neki drugi „cvet“.
Majda Janežić, psiholog
Poslednja izmena: 6 godina 10 meseci pre od nina.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #57531 od Svetlana
Svetlana je odgovorio na temu: Odg: Fenseri, emosi, metalci, gotičari...
Svaka cast za temu! Bilo bi lepo kada bi svaki roditelj koji ima adolescenta u porodici mogao da procita ovo, onda ne bi bilo "zatecenih" mama i tata kada im deca dospeju u ovu fazu razvoja. Licno ja nemam adolescenta ali ih ima dosta u okruzenju, s obzirom da zivim u maloj sredini mnogo je vise "fensera" kod nas koji nemaju nikakav stav i kojima je jedino bitno da "mucnu" roditeljsku platu potrose na garderobu, ne znam da li je sredina jedan od faktora koji utice na njihovo opredeljenje i koliko roditeji mogu da uticu na to ali cini mi se da veliki udeo ima upravo porodicno vaspitanje. Mozda gresim, vreme ce pokazati, moja Joka tek puzi ;)
Zahvalnice:: nina

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Maja
  • Maja's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 10 meseci pre #57536 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Fenseri, emosi, metalci, gotičari...
Ja prodjoh skoro sve faze kao tinejdzer,prvo metal,pa rock,pa grunge...na kraju resih da budem just dark...aposolvirala sam ovo i za mene nema iznenadjenja...Zvali me Merilyn ...al ne Monroe... :oci:
Zahvalnice:: Boyanna, nina

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • luna
  • luna's Avatar
  • Posetilac
  • Posetilac
6 godina 10 meseci pre #57626 od luna
luna je odgovorio na temu: Odg: Fenseri, emosi, metalci, gotičari...
nemam nista protiv,sli nekako ne volim ja te ,,fazone,, tako ja to zovem.al skoro svako prodje te faze kao tinejdzer

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija