Muški pubertet

Više
6 godina 8 meseci pre #67048 od nina
nina je napravio novu temu: Muški pubertet
Kada će se javiti zavisi od nasleđa, ishrane i zdravstvenog stanja, mada se, u proseku, u najburnije doba života ulazi sa 12 godina

Kada se roditelji suoče sa činjenicom da je njihov dečak ušao u pubertet često ne znaju kako da se postave.

Ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju kada je sve počelo. Ponekad prepoznaju, ali teško prihvataju saznanje da njihov sin postaje odrastao muškarac.
Kako bilo, dečaci u proseku u najburnije doba života ulaze sa 12 godina. Kada će se tačno javiti, najviše zavisi od nasleđa, ishrane i opšteg zdravstvenog stanja.
Ako se javi pre 10. godine, smatra se prevremenim pubertetom. Iako počinje ranije, završava se normalnim polnim razvojem. Kasni pubertet se javlja posle 16. godine i takođe je u najvećem broju slučajeva vezan za nasledni momenat.


Ponekad, istina, može da bude posledica i oštećenja hipotalamusa, kada iziskuje lečenje.

Pubertetski razvoj kod većine ima određeni redosled. Vidljiv nagli rast dečaka znači da je u pubertetu već godinu dana. Rast se obično završava sa 18 godina, a ukoliko je pubertet počeo kasnije, onda sa 23 ili 24. Od ostalih telesnih promena neke su vidljive i oku drugih posmatrača, a neke su poznate samo osobi u pubertetu.

Većina dečaka ubrzano raste oko 13. godine, pri čemu različiti delovi tela ne počinju da rastu u isto vreme. Glava dostiže maksimalnu veličinu pre drugih delova tela, dok kosti lica, a posebno donja vilica, ubrzano rastu nekoliko meseci posle rasta u visinu. Ruke i noge dostižu maksimalnu dužinu pre trupa, a šake i stopala pre ekstremiteta.
Zato u prvim godinama puberteta adolescenti deluju nezgrapno sa velikim šakama i stopalima.

Rast mišićne mase dešava se za vreme naglog rasta. Raste i krvni pritisak, dok srčani rad postaje sporiji a kapcitet pluća veći. Porastom skeleta i mišićne mase, tek stasali muškarac postaje jači i sposobniji da izdrži veći fizički napor u dužem vremenskom periodu. Jedini organi koji se u pubertetu smanjuju su grudna žlezda (timus) i limfno tkivo.

Zanimljivo je da je u ovom periodu adolescentu potrebno da se uskladi sa promenom tela i osećanja, a sam se često oseća fizički i emocionalno nespretan.

Negde je između, malo dečak a malo muškarac. Neki adolescenti sa četrnaest godina još liče na dečake dok većina njihovih vršnjaka izgledom liči na muškarce, što je potpuno individualna stvar na koju roditelji ne treba mnogo da obraćaju pažnju. Jedino ukoliko se pubertet ne javi ni posle šesnaest godina, treba se konsultovati sa dečijim endokrinologom, radi eventualnog lečenja.

MIRIS MUŠKARCA
Sa početkom puberteta počinje intenzivnije lučenje znoja, koji dobija drugačiji, jači miris - „miris muškarca“. Ponekad adolescent nije svestan te promene, pa ako ne obrati pažnju na higijenu može postati neomiljen u društvu. Izuzetno neprijatan miris može da se suzbije antibakterijskim sapunom, koji onemogućava razmnožavanje bakterija odgovornih za pojavu ovakvog mirisa.


BUBULJICE I AKNE
Bubuljice su normalni pratioci puberteta. Nisu posledica loše higijene kože, konzumiranja masne hrane ili čokolade. Prolaznog su karaktera, ali ako se cede mogu da dovedu do pojave zapaljenskih žarišta i lošeg izgleda tena.
Akne su veći problem od bubuljica, i javljaju se većinom kod mladih sa naslednom sklonošću. Za njihovo lečenje potreban je dobar dermatolog. Dobar stručnjak osetljivoj osobi u pubertetu treba da pomogne ne samo da vrati dobar izgled koži, već i da spreči njegovu klonulost duhom zbog novonastalog izgleda. U suprotnom, može doći do zanemarivanja izgleda i nastanka trajnih ožiljaka na mestima akni.

Izvor:Večernje novosti

Podelite sa nama Vasa uiskustva!

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 4 meseci pre #81917 od Sandra
Sandra je odgovorio na temu: Muški pubertet
Stizemo polako ali sigurno :psiho:, iskreno se nadam da ce sve brzo i bezbolno da prodje :lol: bas sam optimista

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija