Non-stop na telefonu

Više
6 godina 8 meseci pre #67049 od nina
nina je napravio novu temu: Non-stop na telefonu

Roditelji se obično razbesne kada vide da računi dostižu astronomske cifre jer se njihov adolescent ne “skida” sa telefona. Jedino što roditelji tada mogu da kažu je: “Šta toliko imate da pričate, pa bili ste zajedno ceo dan”!? Strpljivo, roditelji! U periodu od 13. do 16. godine “vise” na telefonu, a posle ih i neće biti kod kuće…
Zahvaljujući drugima postajemo ono što jesmo i zato su prijateljstva toliko važna. Sa prijateljima pričamo, njima govorimo o svojim osećanjima i stvaramo veze za život. U adolescenciji otkrivamo kako je lepo ne osećati se sam na svetu, to jest kao jedini adolescent u porodici. Zato je za adolescente neophodno da, iako su se tek vratili iz škole u kojoj su bili sa prijateljima, ponovo satima sa njima razgovaraju.

Zavisnici?
Adolescent ima potrebu da konstantno bude u kontaktu sa svojim društvom, sa svojim poveriocima. Telefon to čini mogućim i smanjuje razdvojenost. Ukoliko adolescent ima neki problem, neophodno mu je da to odmah ispriča najboljem prijatelju, a ne da čuva u sebi to što ga muči. Ima potrebu za savetom: telefonira. Ima potrebu da razgovara: telefonira. Oseća se usamljeno: telefonira. Svi izgovori su dobri da bi se podigla slušalica.
Hrabriji preko žice
Telefon je takođe lični način komunikacije. Adolescent ne okleva da tokom telefonskog razgovora pokrene teme koje inače ne bi mogao prilikom susreta. Tokom telefoniranja mladi razmenjuju svoje nedoumice, ogovaraju ljude iz svoje okoline, ispovedaju ljubavne probleme… Preko telefona mogu sve da kažu jer se ne vidi ako pocrvene, ako su uplašeni ili ako teško dišu. Telefon je i sredstvo kojim na neki način izlaze iz porodičnih okvira i za trenutak se nalaze na drugom mestu.

Ograničite razgovore, smanjite račune
Adolescenti su malo pričljivi sa porodicom, ali su zato pravi brbljivci sa prijateljima, kojima mogu da kažu sve što roditeljima ne smeju. Takvo ponašanje vas dovodi do očaja: s jedne strane, želeli biste da imaju poverenja u vas, a sa druge strane da smanjite telefonske račune. Pošto ne možete da sprečite dete da telefonira svojim prijateljima, pokušajte da te razgovore ograničite i da uspostavite neka pravila. Neka se oseti odgovornim. Treba da bude sposobno da za određeno vreme kaže svojim prijateljima sve što ima da im kaže. Još jedan način je da izračunate koliko su se iznosi na računima povećali otkada je vaše dete uzelo slušalicu u ruke. Objasnite detetu da toliki računi škode kućnom budžetu i pomozite mu da shvati da ipak malo preteruje sa razgovorima.
Ponudite mu mobilni telefon
Ukoliko dete ne pokazuje nikakvu brigu oko vaše finansijske situacije niti znake truda da smanji razgovore, uključite ga u plaćanje računa i uzimajte deo njegovog džeparca da biste ih platili.
Ako ništa ne pomaže, ponudite mu da koristi mobilni telefon sa pre-paid paketom. Moraće sam da kupuje kredit i to iz sopstvenog džepa! Ovo je veoma dobar način da mu pokažete kako je raspolagati novcem i koliko novca ide na telefon. Moraće da vodi računa o tome koliko troši, jer kada mu ponestane kredita i para neće moći da razgovara! Naravno, pod uslovom da ostanete dosledni u zabrani korišćenja fiksne linije.
Pazite, ako adolesscent provodi zaista previše vremena na telefonu, to može značiti da postoji manjak komunikacije u kući. U tom slučaju pokušajte da obnovite vezu sa svojim detetom.

Izvor:navidiku
Zahvalnice:: Miljana

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 8 meseci pre #67056 od Two Princess
Two Princess je odgovorio na temu: Odg: Non-stop na telefonu
Ubrajamo li se ti i ja u adolescente? :fon: :smhaha:
Zahvalnice:: nina

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 8 meseci pre #67060 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Non-stop na telefonu
Mi,juu pa otkud ti to :smhaha: Cak i Tamarica pita jel to sa mnom razgovaras :smhaha:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Maja
 • Maja's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 8 meseci pre #67069 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Odg: Non-stop na telefonu
I ja sam adolescent... :smhaha:
Nazalost kakvo je vreme doslo,nije ni cudo sto deca sve vise komuniciraju telefonom..Jednim delom jer je zato lakse,drugim jer nemaju druge mogucnosti a imaju potrebe..Proslo je vreme bezbednog okupljanja pa klupama u parku,Keju i sl..Najsrecnija su deca koja zive u nekim gradskim ili prigradskim naseljima pa formiraju svoje drustvo jer imaju s' kim..I tada je dovoljan sms da se svi sljuste dole..Ali i toga je sve manje...Ispada da su najbolje druzenja dok su mame tu,i dok i mame vode..

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

 • Ljiljana
 • Ljiljana's Avatar
 • Van mreže
 • BB Starosedelac
 • BB Starosedelac
 • Ljudi koji nemaju poroka, nemaju ni vrlina!
Više
6 godina 8 meseci pre #67112 od Ljiljana
Ljiljana je odgovorio na temu: Odg: Non-stop na telefonu

Zmajevska napisao/la: I ja sam adolescent... :smhaha:


I ja, i ja :smhaha:
Joj kad se setim racuna za telefon pre par godina :sick: :suze:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija