Prva menstruacija, kada devojčica postaje žena

Više
6 godina 6 meseci pre #73470 od BEBICA
BEBICA je napravio novu temu: Prva menstruacija, kada devojčica postaje žena
Devojčice se s dolaskom prve menstruacije suočavaju s vidljivim fizičkim promenama, pa je veoma važno da s detetom razgovarate i objasnite šta se događa. Razgovor ne treba da bude previše stručan, ali je važno da ćerkama date dovoljno podataka kako bi bez straha dočekale i promene koje prva menstruacija donosi.

Prva menstruacija najčešće se javlja između 12. i 14. godine i predstavlja novo razdoblje u životu svake žene. Neke devojčice je dobiju ranije, a neke kasnije, jer ne postoji strogo određen uzrast za to.

Odnos devojčice prema menstruaciji i njeno osećanje šta to znači biti žena pod uticajem je porodice, prijatelja i osoba iz okruženja. Danas devojčice dobijaju prvu menstruaciju ranije od njihovih mama i baka.

Izračunato je da u poslednjih 100 godina vreme dobijanja prve menstruacije ima tendenciju ka smanjivanju za tri-četiri meseca svakih deset godina. Smatra se da je promena posledica bolje ishrane dece. Utvrđeno je da pre započinjanja hormonskih promena devojčica mora da dostigne kritičnu telesnu masu, sa odgovarajućom količinom masnog tkiva i telesnih tečnosti.

Tako da devojčice koje su malo punije dobijaju prvu menstruaciju pre vršnjakinja normalne uhranjenosti.

Objasnite detetu šta se dešava

Možda najvažnije što vaša devojčica treba da čuje od roditelja jeste da menstruacija nije štetna za zdravlje i da je ona potpuno prirodan proces. Dete je obično zbunjeno i uplašeno kada vidi svoju krv. Zato je neophodno ćerki lepo objasniti i da krv iz vagine nije posledica nikakve rane, već da je tada postala fizički spremna da rodi bebu.

Naravno, važno je reći detetu da je za seksualne odnose neophodno da bude ne samo fizički već i psihički zrelo. Svakog meseca jajnici i materica pripremaju se za trudnoću. Jajna ćelija, koja se nalazi u jajnicima, sazreva i izlazi iz jajnika i to se zove ovulacija. Kada muškarac ejakulira (izbaci spermu) u vaginu žene, tada jedan spermatozoid može da stigne do jajašca i tada se začinje beba.

Ali, ako se to jajašce ne sjedini ni sa jednim spermatozoidom, materica će se smanjiti, izbacujući krv, kroz vaginu. To je ono što se zove menstruacija. Ako imate problem kako detetu sve ovo da objasnite i čini vam se komplikovano, potražite knjige koje vam mogu olakšati razgovor na ovu i sve teme koje vas tek očekuju! Imajte na umu da je otvoren razgovor najvažniji između dece i roditelja.

Sve je to normalno

Objasnite ćerki da ne treba da se poredi sa drugaricama i da je svako telo drugačije. Kod devojčica su često prve menstruacije neredovne, ponekad obilnije, ponekad oskudnije, ali je to sve normalno. Pripremite dete da može da oseća nadutost ili bol u predelu karlice i leđa.

Recite joj da su promene u raspoloženju i ponašanju izazvane hormonalnim disbalansom, posebno tokom PMS-a. Naravno, objasnite joj da je predmenstrualni sindrom (PMS) period neposredno pred menstruaciju kada se možeš osećati tužno, nervozno, osetljivo...

Pripremite je da u tom periodu često izlaze bubuljice. Sve je to povezano sa hormonima čiji se nivo povećava i spušta u toku menstrualnog ciklusa. Objasnite detetu da kada prođe menstruacija prolaze i bubuljice. Prošetajte sa ćerkom do obližnje apoteke ili parfimerije, saznajte koji su najnoviji preparati za uklanjanje bubuljica. Tako će se devojčica osećati lepom i važnom jer će imati svoju kozmetiku!

Pravilna higijena

Kada ćerki objasnite da je to što joj se događa potpuno prirodno, važno je i da je naučite pravilnoj higijeni tokom tih dana. Naglasite detetu da su ti dani isti kao i svi drugi. Tako da, osim ako nema velike bolove, nema razloga da ne radi fizičko i da se bavi drugim fizičkim aktivnostima van škole.

Tamponi nisu preporučljivi za devojčice koje nisu imale seksualne odnose, pa su ulošci mnogo bolje rešenje. Takođe, preporučljiviji su oni od prirodnih materijala kako bi se izbegle infekcije. Naučite ćerku kako pravilno da stavi uložak i na koliko da ih menja u toku dana.

Posle prve menstruacije devojčicama se preporučuje redovan pregled kod ginekologa, koji pretpostavlja rutinsku kontrolu na šest meseci ili jednom godišnje.

Ako grudi devojčice počnu sa rastom pre osme godine života, ili se prva menstruacija pojavi pre devete godine, potrebno je obratiti se lekaru. Ovaj redak poremećaj naziva se prevremeni pubertet.

Kod mnogih devojčica se menstruacioni ciklus ne uravnoteži odmah. Ukoliko se u narednih godinu dana ne reguliše, odvedite dete kod ginekologa.

Izvor: www.stil-magazin.com/

VEROLINO HANDIWORK KLIK NA LINK
HEKLANE KAPE,TRAKICE,SALOVI,ZA SVA GODISNA DOBA...
www.facebook.com/VerolinoHandiwork

Osmeh je jedna kriva linija koja moze da ispravi mnogo stvari.


[link=http://lilypie.com] [/link]

Zahvalnice:: Miljana

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Maja
  • Maja's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • The palm of a hand that holds all my dreams
Više
6 godina 6 meseci pre #73843 od Maja
Maja je odgovorio na temu: Prva menstruacija, kada devojčica postaje žena
Alisu vodim sa sobom u kupatilu oduvek u tim danima.U pocetku nisam mogla da izbegnem a sad to radim namerno.Sve joj pokazem i objasnim,verovatno me ne shvata ali je to toliko prihvatila kao normalnu pojavu da ce razumevanje doci samo po sebi.Strah i zbunjenost ce nju zaobici.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasSilvijica

Prijavljivanje/Registracija