Karfiol na vise nacina

Više
6 godina 10 meseci pre #56893 od nina
nina je napravio novu temu: Karfiol na vise nacina

U novije vreme se karfiol, kao i ostalo povrće iz "porodice kupusa", sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, veoma povoljno deluje protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane.

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije i Mediterana i koristi se u ishrani u raznim oblicima već nekoliko hiljada godina. U sadašnjem obliku je počeo da se koristi u 15. veku, dok se u Americi koristi od 16. veka.

Karfiol se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime, ali je zahvaljujući plastenicima i staklenicima dostupan gotovo cele godine. Ako se uzme u obzir i ukiseljen (konzerviran kiseljenjem), karfiol se onda na našoj trpezi može naći tokom cele godine.

Budući da se karfiol dobija od ukrštenih sorti, a poreklom je od kupusa - zbog korisnih sastojaka zove se i "školovani kupus". Razlikujemo beli i ljubičasti karfiol, a sličnih su osobina.

Sastav

Karfiol je sličan brokoliju, a u sebi sadrži sledeće hranljive sastojke:

beta-karoten
biljna vlakna
biljne masti
biotin
vitamin A
vitamin C
gvožđe
glukozu
enzime
izotocijanate
indole
kalijum
kalcijum
lutein
proteine
sulforafan
sumpor
ugljene hidrate
fitonutrijata
folnu kiselinu
fosfor
celulozu

Zapečeni karfiol

Potrebno je: dve manje glavice karfiola, 3 jaja, šolja bešamel-sosa, kašika prezli, kesica struganog parmezana, kašika maslaca.

Priprema: karfiol obariti u slanoj vodi, ocediti i staviti u posudu za pečenje. Sa strane poređati polutke tvrdo kuvanih jaja, odozgo preliti bešamel-sosom i mrvicama proprženim na maslacu, posuti struganim parmezanom i zapeči 15 minuta, u pećnici zagrejanoj na 200°C.
izvor:hrana za dusu

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
6 godina 10 meseci pre #56895 od nina
nina je odgovorio na temu: Odg: Karfiol na vise nacina
Pohovan karfiol

1 karfiol - 2 jajeta - 100 g brašna - 2 dcl ulja prstohvat origana - so
po ukusu - biber po ukusu

Obarite u slanoj vodi karfiol.Ohladite i rastavite na cvetove.
Posolite,pobiberite i pospite origana.
Uvaljajte svaki komad u brašno i umućena jaja.Pržite na vrelom
ulju.
Služite toplo.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

  • Sneza
  • Sneza's Avatar
  • Van mreže
  • BB Starosedelac
  • BB Starosedelac
  • Mama sam i time se ponosim
Više
6 godina 10 meseci pre #57251 od Sneza
Sneza je odgovorio na temu: Odg: Karfiol na vise nacina
pohovan je super. Moj Filip mnogo voli i corbicu od karfiola

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: NinaninavesnasBebac medeni

Prijavljivanje/Registracija