nedelja, 22 februar 2015 18:44

Ključne faze razvoja govora

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Razvoj govora je ključni faktor u razvojnom procesu vašeg deteta. Postoje varijacije u razvoju izražajnog govora kod dece. Od momenta kada se vaše dete rodi, ono preuzima sve što joj je važno da nauči o svetu oko sebe, uključujući i sposobnost govora. Dok je tačno da će sva deca naučiti nove veštine u različitom uzrastu i dobu, tačno je i da postoji mnogo toga što vi možete preuzeti da pomognete vašim mališanima. 

 Ključne faze u razvoju govora kod vaše bebe

●   Sa samo sedam dana starosti vaša beba može da prepozna majčin glas u poređenju sa još jednim ženskim glasom.

● Prvi pokušaji vaše bebe da izražava svoje potrebe i emocije su kroz plač. Roditelji vrlo brzo nauče kako da razlikuju plač jer je beba gladna, umorna ili zbog mokre i ukakane pelene.

● Sa oko dve nedelje života vaša beba može da prepozna očev glas u poređenju sa još jednim muškim glasom.

● Sa tri meseca vaša beba će okretati glavu prema glasovima, možda će prestati da plače kada joj roditelji budu pričali. Ona će ponavljati zvuke gukanja i može čak izgovoriti jedan samoglasnik.

● U periodu od četiri do šest meseci vaša beba će početi da primećuje nove zvuke kao što su zvono telefona ili mašine za veš. Reagovaće na vaše 'ne' i promenu intonacije u vašem glasu. Počinju da se pojavljuju prvi znaci veštine govora. Zvuci  mnogo više liče na govor npr. Mamama. Kada se bude igrala sama ili sa roditeljima vaša beba će početi da grguće. Počeće da obraća pažnju na muziku. Vaša beba će takođe moći da vam kaže gestovima ili zvucima kada nešto želi.

● Sa oko šest meseci vaša beba će verovatno dodati nekoliko suglasnika vokalima, i možda će reći 'tata', 'dada' ili 'mama', ali neće još moći da poveže reč koju izgovori sa osobom.

● Od sedam meseci do godine vaša beba će okretati glavu kada je pozovete po imenu. Vaše dete će slušati šta joj pričate. Prepoznavaće reči koje često upotreblajvate kao što su flašica, voda, sok, i mogu odgovoriti na vaše zahteve kao što su 'dođi ovamo'. Vaša beba će sve više koristiti govor i zvuke koje ne podrazumevaju plakanje, da bi privukla pažnju.

● Sa punom godinom dete će povezati reč 'mama' i 'tata' sa tim osobama. Sada će vaše dete moći da odreaguje na još jedan vaš zahtev 'nemoj to raditi'.

● Sa petnaest meseci vaše dete će nastaviti da spaja suglasnike i vokale, ali može uključiti sa gukanjem i po koju pravu reč. Sada će možda moći da koristi deset različitih reči.

● Sa osamnaest meseci, vaše dete će moći da izgovora neke reči (lopta, šolja), imena nekih njoj/njemu specijalnih ljudi, i nekoliko reči akcije. Vaše dete će sada biti u mogućnosti da prati dvo stepene zahteve 'Idi do kuhinje i uzmi flašicu'.

● Sa dve godine vaše dete može da kombinuje reči, da formira jednostavne rečenice kao što su 'Mama sedi'.

● Sa tri godine vaše dete će moći da koristi dve do četiri rečenice, da prati jednostavne instrukcije i često će moći da ponavlja reči koje je čula u običnoj konverzaciji.

● Sa četiri godine vaše dete će moći da razume većinu rečenica, da razume fizičke veze, na, u, ispod, govori rečenice sa 4 ili 5 reči, naučiće da kaže svoje ime, godine, pol i da koristi zamenice. Stranci će sada moći da razumeju šta vaše dete priča.

Izvor:http://www.dnevnikbebe.com/

Pročitano 2509 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 22 februar 2015 19:08

Prijavljivanje/Registracija