subota, 01 novembar 2014 00:00

Pranje ruku

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pranje ruku jedan je od efikasnih načina zaštite našeg zdravlja, kao i zdravlja ljudi s kojima živimo. Redovno pranje ruku dobar je, jednostavan i jeftin način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti. Jedan deo populacije zahteva posebnu zaštitu:

 

• odojčad i mala deca do pet godina starosti, jer im je imunološki sistem još u razvoju

• stariji ljudi, jer nam s godinama imunološki sistem slabi

• bolesnici, jer svaka bolest oslabljuje imunološki sistem

Naviku redovnog pranja ruku deca treba da steknu još u najranijem detinjstvu. Važnu ulogu u tome imaju roditelji, odrasli ukućani, vaspitači u vrtićima i nastavnici.

Kako pravilno oprati ruke?

Iako se čini da je pranje ruku gotovo spontana aktivnost, potrebno je podsetiti se nekoliko važnih koraka koji osiguravaju efikasno higijensko pranje ruku.

Pre pranja ruku skinite prstenje i ostali nakit, ruke pokvasite u toploj, tekućoj vodi, nanesite sredstvo za pranje ruku ili sapun, zatim dobro istrljajte celokupnu površinu ruku - dlanove, nadlanice, kožu između prstiju, područje ispod noktiju, ručne zglobove, sve to u trajanju od 30 sekundi. Zatim isperite celu površinu kože ruku (šake i ručne zglobove) pod tekućom toplom vodom i osušite ruke peškirom ili toplim vazduhom (u javnom toaletu). U javnim toaletima ruke obrišite papirnatim ubrusom, kojim takođe pre toga zatvorite slavinu (ne dodirujući je opranim rukama). Pri izlasku iz toaleta takođe ne dodirujte potencijalno zagađene površine.

Kod kuće je za sušenje ruku dobar i pamučni peškir, ako je namenjen samo za brisanje ruku. Često ga menjajte i redovno perite. Neka svaki ukućan ima svoj peškir za ruke.

Sezona virusnih infekcija je u punom zamahu, sačuvajte svoje a i zdravlje svojih mališana, tako što ćete uraditi ono najvažnije, operite ruke!

 

 

 

Pročitano 1141 puta

Prijavljivanje/Registracija