petak, 14 novembar 2014 00:00

Plišane igračke

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Plišane igračke su igračke sašivene od platna, pliša ili drugih tekstila, a punjene su slamom, pasuljem, plastičnim kuglicama, pamukom, sintetičkim vlaknima ili drugim sličnim materijalima. Plišane igračke su poznate po spoljašnjem materijalu koji se koristi. Plišane igračke se proizvode u više različitih oblika, često podsećaju na životinje, legendarna stvorenja, likove iz crtanih filmova ili nežive objekte. 

 Prvi komercijalni interes za stvaranje plišanih igračaka pokazala je nemačka kompanija 1880 godine. Ova kompanija je koristila nove tehnologije za tapaciranje kako bi proizveli plišane igračke. 

Godine 1903 Ričard je dizajnirao mekog medveda koji se razlikovao od dotadašnjih lutki koje su pravljene od krpa, jer je bio napravljen od plišane tkanine. U isto vreme SAD, Moris M. je stvorio prvog medu, nakon što ga je inspirisao crtež Teodora Tedi Ruzvelta sa mladunčetom medveda. Lik Petar Zec engleskog autora B. Potera, bila je prva plišana igračka koja je patentirana 1903. godine.

Održavanje plišanih igračaka

Na igračkama se skupljaju grinje i plesni koje mogu da prouzrokuju alergije, prašina koja sadrži teške metale olovo i arsen koji su vrlo toksični, kao i mikroorganizmi koji mogu da prouzrokuju infektivne bolesti, tvrde stručnjaci. 

Osim toga što treba da vodite računa da igračka odgovara uzrastu deteta, da bude napravljena od netoksičnih materijala, da nema delove koji bi mogli da povrede dete, važno je i da se lako održava.

Najnezgodnije za pranje su plišane igračke koje treba prati barem jednom mesečno, pogotovo ako se sa njima igralo dete koje je prehlađeno ili kašlje. 

Možete ih prati u mašini za veš ili za sudove (poređajte ih na najvišu policu), najbolje na 60 stepeni, jer ih posle toga nije potrebno dodatno dezinfekovati. Ako ih perete na nižoj temperaturi, obavezno ih prebrišite asepsolom. Pri ručnom pranju igračaka, koristite toplu vodu i sapunicu napravljenu od sapuna za ruke, deterdženta za sudove ili nekog drugog blagog deterdženta. Koristite četku da biste doprli do svih površina i dobro ih oprali, zatim igračku dobro isperite pod mlazom tekuće vode i ostavite da se osuši na vazduhu.

Plišane igračke spadaju medju najomiljenije igračke naših mališana. Svakako su mali medvedići najpopularniji, ali u današnje vreme je izbor toliko veliki da je teško odoleti bilo kojem obliku. Ako se redovno i pravilno održavaju one su vrlo često pravo društvo našoj deci u raznim igrama. Meda se vodi u šetnju, ruča sa nama i vrlo često nas čuva dok spavamo. Poklon koji će obradovati svako dete. Ostaje vam samo da smislite ime.

 

(preuzeto sa Vikipedije,izvori : www.steiff.com/de ;http://www.wisegeek.com)

 

Izvor :www.novosti.rs

 

Pročitano 1449 puta Poslednji put izmenjeno petak, 14 novembar 2014 21:55

Prijavljivanje/Registracija