Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 18 decembar 2014 23:23

Detinjci

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Saznajte običaje vezane za ovaj dan,kako se obeležava,zašto se deca vezuju tog dana i kakvu simboliku ima to vezivanje.

 Deca vole praznike, svečarsku atmosferu, rituale! Priredite im ovaj dan na drugačiji način.

Dopustite ima da vam daruju nešto - crtež, bombonu, slatkiš, svoj ručni rad, a najvše im dozvolite da vam daruju ljubav ! Deca će naučiti i da i ona treba da pružaju roditeljima, kao što roditelji pružaju njima!

U osnovnim školama, ove godine je uveden predmet u prvom razredu, pod nazivom Narodna tradicija, u kome se obrađuje i nastavna jedinica vezana za ovaj praznik, kao i Materice i praznik Oci. U nastavku pročitajte običaje vezane za ovaj dan.

Provedite Detinjce sa svojim mališanima,"vežite ih" i uživajte u prazniku čija je primarna uloga jačanje porodičnih veza!

"Detinjci se slave treću nedelju pred Božić.

Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac.

Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu. Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu."  

 

Autor: Ana Krstic

Pročitano 1690 puta Poslednji put izmenjeno petak, 19 decembar 2014 20:54