petak, 06 februar 2015 19:28

Glavobolje kod dece

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Koji su uzroci ponavljanih glavobolja kod dece?

Evo najčešćih:

 Sinuzitis – zapaljenje sinusa

I deca imaju sinuzitis. To je veoma česta bolest kod školske dece, ali i često ostane neprepoznata. Zapušen nos, nadražajni kašalj i glavobolja su redovni pratioci zapaljenja sinusa (paranazalnih šupljina) kod dece. Skoro uvek se javlja povišena temperatura, a sinuzitis ima tendenciju da se ponavlja.

Glavobolja koja prati sinuzitis, kod većine mališana zahvata čeoni deo glave, ali bol kod veće dece može da se javi i ispod očiju, a može i da seva u slepoočnice. Neka deca imaju skoro neizdržljive bolove tokom zapaljenja sinusa, pa su suze neretko pratilac sinuzitisa. S obzirom da se ta bolest leči (naravno, terapiju određuje pedijatar), na taj način će se rešiti i glavobolja.

 Migrena

Migrena, nažalost, nije «privilegija» odraslih. Tipična migrena se odlikuje bolom u jednoj polovini glave, koji je veoma jak (nekada neizdržljiv), a često je praćen mukom, povraćanjem i potrebom da se bude u mraku i tišini. Migrenozni napad obično prestane posle primene «jačih» analgetika i posle dužeg odmora i sna. Ima i atipičnih migrena, ali i glavobolja koje liče na migrenu, ali nisu migrena. U familiji se obično nađe neko sa istim ili sličnim tegobama, pa ta deca relativno brzo stignu do pedijatra.

 Tenzione» glavobolje

Ovaj tip glavobolja je veoma čest kod mama i tata, ali ga ima i sve više adolescenata. Iako ime asocira na visok pritisak (tenziju), nije to u pitanju. Obično se radi o zatezanju (tenziji) vratnih mišića, koji se «nastavljaju» na poglavinu, što može da uzrokuje neprijatan osećaj pritiska u glavi, ali i bol. Čest pratilac glavobolje je bol u ramenima, a nekad i u gornjem delu leđa.

Mnogo je uzroka ovih «zatezanja», ali kod dece je čest problem nepravilan (prinudni) stav, pogotovo kada više sati provedu za stolom, ispred kompjuterskog monitora, ili uz televizor. Tada se stvara dugotrajna zategnutost vratnih mišića, što je uvod u glavobolju. To se naročito često dešava kod mladih koji se retko bave fizičkim aktivnostima, ali zato vole da sede i «bulje» u kompjuter ili televizor.

  Malokrvnost (anemija)

Anemija je manjak hemoglobina – krvnog pigmenta koji je zadužen za «doturanje» preko potrebnog kiseonika u sve delove našeg tela (ali i za «odvođenje» ugljen dioksida iz tkiva do pluća). Pored drugih simptoma i znakova anemije, može da se javi i glavobolja. Nevolja je što uz anemiju ponekad ide i nizak arterijski pritisak, što dodatno doprinosi bolu u glavi.

Psihogene» («emotivne») glavobolje

Ima dece koja prođu detaljna ispitivanja kod više specijalista (pedijatri, neurolozi, specijalisti za uho, grlo i nos), ali se uzrok ponavljanih glavobolja ne nađe. To ne znači da ga nema. Jedan broj, po pravilu inteligentne dece, koristi «glavobolju» u stresnim, frustrirajućim situacijama. Problemi u porodici ili školi mogu da uzrokuju razne «bolove», a posebno glavobolje. To su i najteže «provaljive» glavobolje, pa je često potreban psiholog da pomogne u postavljanju dijagnoze.

Kada je potrebno da se dete odvede na pregled?

Radi se o retkim, ali potencijalno opasnim situacijama, pa je važno da ih roditelji na vreme prepoznaju:

 Snažna glavobolja praćena upornim (desetak i više puta ponovljenim) povraćanjem, koje ne donosi olakšanje detetu

Ovo se, srećom, retko dešava. Ali, kada se desi – može da bude veoma opasno! Uporno povraćanje i sve jači bol u glavi koji ne prestaje, može (ali ne uvek) da bude znak nekog procesa u lobanji koji dovodi do povećanja pritiska unutar glave. Kada se desi odjednom, iz punog zdravlja, treba se odmah obratiti lekaru.

Ako je to povezano sa znacima infekcije (visoka temperatura, loš izgled deteta) – neophodno je obratiti se pedijatru, da se isključi zapaljenje moždanih ovojnica – meningitis). Tada se kod veće dece javlja i ukočenost vrata, a mališani obično «beže» od svetlosti i izgledaju veoma loše.

Posle povrede – udarca u glavu, veoma retko se dešavaju ove tegobe. Ali, ako se dese, ne treba čekati, već se obratiti neurohirurgu, koji će da proceni šta dalje da se radi. On će da isključi eventualna krvarenja unutar glave, koja mogu da budu uzrok glavobolje i upornog povraćanja. Glavobolja praćena nevoljnim pokretima, konvulzijama («trešenjem» ili «grčenjem» deteta) ili gubitkom svesti

Ako pored glavobolje dete počne da se trese, ili se ukoči, ili ne može da kontroliše pokrete – što pre ga treba odvesti pedijatru! Radi se o ozbiljnim neurološkim problemima, koji ne mogu da se otkriju običnim pregledom, pa su potrebne dodatne analize da bi se postavila prava dijagnoza.

Ukoliko dete ima glavobolju posle koje izgubi svest, takođe mora da se hitno odvede pedijatru. Postoje brojni uzroci tog retkog fenomena, ali je po pravilu potrebno bolničko lečenje.

U ovakvim situacijama je poželjan brz transport do dečje bolnice, a najbolje je pozvati hitnu pomoć.

Glavobolja u potiljačnom delu praćena jakim krvarenjem iz nosa

I deca pate od visokog krvnog pritiska (arterijska hipertenzija), srećom ređe od odraslih. Među decom koja imaju povišen krvni pritisak, retko se dešava ova situacija. Ali, ako se ipak desi, a naročito ako se često dešava, neophodno je odvesti dete pedijatru. Čak i kada se javljaju učestale potiljačne glavobolje bez krvarenja iz nosa, treba se javiti pedijatru, jer se skoro sigurno radi o arterijskoj hipertenziji. Veoma retko se dešava da potiljačna glavobolja bude udružena sa nejasnim vidom (treperenje pred očima), poremećajem svesti (dete je čas pospano, čas nervozno i agresivno) i nepovezanim govorom. Tada je pametno pozvati hitnu pomoć ili što pre stići do dečje bolnice, jer se najverovatnije radi o izuzetno visokom arterijskom pritisku.

Jake i uporne glavobolje tokom fizičkog napora

Ako se dete požali da ga ponekad i nakratko zaboli glava kada potrči – to obično nije strašno. Ali, ako dete često ima glavobolje tokom napora, treba se javiti pedijatru, koji će da proceni šta dalje da se radi. Ovo se ne dešava često, ali treba da se ispita!

• Ima li leka za glavobolje?

Kod dece je veliki broj glavobolja pratilac (deo) neke bolesti. Zato se treba držati pravila lečenja uzroka oboljenja, pa će i simptom da se izleči. Ipak, dok se ne ukloni (izleči) uzrok glavobolje, mora se pomoći detetu da savlada bol. Za to postoji veliki broj analgetika – lekova koji smanjuju bolove, a koji su prilagođeni dečjem uzrastu. Ibuprofen i Paracetamol su najčešće korišćeni lekovi, ali ima još lekova koji se uspešno daju deci sa glavoboljama.

Ko treba da leči glavobolje kod dece?

Uvek se prvo treba obratiti pedijatru. Ogromna većina dece sa glavoboljama se uspešno leči kod svog pedijatra.

Kada se radi o upornim, ponavljanim glavoboljama, najčešće se deca šalju dečjem neurologu. On će se detaljnije pozabaviti glavoboljama i isplanirati dodatne dijagnostičke procedure, koje će pomoći u utvrđivanju uzroka ponavljanih glavobolja.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

(mojpedijatar.co.rs)

Pročitano 1649 puta Poslednji put izmenjeno petak, 06 februar 2015 19:38

Prijavljivanje/Registracija