Trovanje hranom koje je obično izazvano hranom ili vodom kontaminiranom sa nekoliko vrsta štetnih bakterija često je teško razlikovati od stomačnog virusa koji se često prenese sa ruku preko usta. Simptomi su isti: grčevi u stomaku, mučnina, proliv, povraćanje, često povišena temperatura, jeza, glavobolja.
Ako vaše dete ima trovanje hranom, simptomi će se pojaviti za 2 do 48 sati od konzumiranja i obično traju dan ili dva ali u težim slučajevima i po nedelju dana ili više.
Testiranje krvi,stolice i analiziranje ostataka hrane mogu dati odgovor koja je bakterija u pitanju ukoliko je to neophodno,ali vrlo često lekar neće tražiti "krivca" jer je tretman u svakom slučaju isti(ustvari,tretman je isti i za stomačni virus takodje).Postoje izuzeci,ipak.Ako ima krvi u stolici vašeg deteta,lekar će proveriti da li je u pitanju trovanje hranom koje izazivaju potencijalno opasne bakterije kao što su Ešerihija Koli 0157:H7,Šigela ili salmonela.
Najčešći izazivači trovanja hranom su: Salmonella i Campylobacter species, Staphylococcus aureus, Clostridium perringens, Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli 0157, Shigella, Vibrio i Yersinia enterocolitica.
Campylobacter-kampilobakter je jedna od najčešćih bakterija uzroka trovanja hranom.Obično se prenosi putem sirovog,nedovoljno kuvanog i nepasterizovanog mleka,ali je vaše dete može dobiti i preko zagadjene vode.Obično se ne prenosi sa osobe na osobu ali može se desiti da ukoliko dete ima proliv vi dobijete tu bakteriju dok ga čistite.
Kontakt sa bakterijom je moguć i preko stolice psa ili mačke.Kampilobakter može proći nedijagnostikovan jer često nema simptoma ali znaci su mučnina i povraćanje,dijareja(ponekad krvava stolica),grčevi,bol u trbuhu,povišena temperatura.Obično traje 2-5 dana ali se može razvlačiti i do 10 dana.
Salmonella-može biti prisutna u sirovim ili nedovoljno termički obradjenim jajima,mesu,mleku i mlečnim proizvodima,morskim plodovima a može se preneti preko osoba koja pripremaju hranu.Kućni ljubimci gmizavci poput iguane,kornjače,guštera i zmije mogu biti nosioci salmonele.U većini slučajeve ako je vaše dete pokupilo negde salmonelu,razviće simptome kao što su proliv,grčevi u stomaku i povišena temperatura.Takodje može imati i ružičaste mrlje po koži.
Simptomi se obično javljaju nakon 48 sati i traju dan ili dva,ali mogu trajati i duže od nedelju dana a bakterija se u organizmu može zadržati mesecima.Dve trećine pacijenata sa salmonelom su ispod 20 godina.Kod osoba sa slabim imunitetom salmonela može preći u krv i postati opasna po život.
E.Coli -ešerihija koli se prenosi putem hrane ili vode kontaminirane mikroskopski sitnim količinama kravljeg izmeta(ako osoba koja ima e.koli ne opere ruke nakon upotrebe toaleta može je preneti na druge osobe).E.Koli može izazvati ozbiljan,ponekad krvav proliv,bolne grčeve u stomaku,često bez visoke temperature.
Postoji veliki broj sojeva E.Koli.E. Koli 0157: H7 je poseban soj koji izaziva težu i dugotrajniju bolest.Za bebe i decu ovaj soj može biti opasan po život i često zahteva hospitalizaciju.Simptomi počinju od 8-48 sati nakon što dete unose hranu kontaminiranu tim bakterijama i traju oko dva do pet dana.
Norovirus-Norovirus su grupa virusa koji uzrokuju gastroenteritis kod ljudi. Sam termin norovirus je nedavno odobren kao službeno ime za ovu grupu virusa. Druga imena koja su se takođe koristila za ove viruse su Norvalk-like virusi ili calicivirus (jer pripadaju porodici Caliciviridae).
Ovaj virus se ne dijagnostikuje veoma često jer laboratorijski testovi za njega nisu široko dostupni.
Infekcija norovirusa obično počinje iznenada sa mučninom i povraćanjem, te vodenastim stolicama i grčevima u stomaku. Povraćanje je češće kod dece. Ponekad i temperatura može biti umereno povišena. Takođe se može javiti i glavobolja, bolovi u mišićima kao i osećaj umora.
Simptomi se pojavljuju nakon 24-48 sati od kontakta sa virusom.
Prenosi se putem zaražene hrane,pribora i površina.Zbog svoje izražene zaraznosti lako se prenosi u vrtićima,obdaništima,školama.Postoje mnogi sojevi Norovirusa pa je zbog toga jako teško steći imunitet na njih.Simptomi koje Norovirus izaziva obično prolaze spontano nakon dan ili dva a u medjuvremenu trebalo bi voditi računa da dete ne dehidrira od čestog povraćanja.
Botulizam-se veoma retko sreće.U SAD-u ima samo oko 110 slučajeva godišnje.Uzročnik je bakterija Clostridium botulinum, koja se nalazi u zemljištu.Najčešće se prenosi putem nepropisno kozervirane hrane,posebno domaćeg konzerviranog povrća,sušenog svinjskog mesa,dimljene šunke,sirove ribe,meda,kukuruznog sirupa.
Dečji botulizam, poznat i kao crevni botulizam, koji nastaje kada spore botulizma dopru u creva i počnu da proizvode toksin. Ova vrsta obično napada decu, premda može uticati i na odrasle koji imaju neke probleme sa crevnim sistemom (zato se bebama ne daje med pre nego što napune godinu dana).
Simptomi botulizma uključuju zatvor,slabost,težina kapaka,zamućen vid,teškoća prilikom gutanja.Dete može imati i usporene reflekse.Ako se ne leči botulizam će napredovati do mišića i izazvati respiratornu paralizu.Simptomi se obično javljaju nakon 8-36 sati.
Čim posumnjate da dete ima trovanje hranom obavestićete lekara ili ćete ga odmah posetiti.Uvek najbolja varijanta nazvati lekara,ukoliko imate njegov broj i da on na taj način odluči da li dete treba dovoditi u ordinaciju.
Lekara obavestite o bilo kojem od sledećih simptoma:
Takodje odvedite dete kod lekara ukoliko dete pokazuje bilo koje simptome dehidratacije,uključujući i smanjeno mokrenje,preterana pospanost,hladne i blede ruke i noge,ekstremna žedj.Ako se to dogodi,lekar će možda dete hospitalozovati(možda samo na nekoliko sati) radi venske rehidracije(infuzije).Nemojte se plašiti jer će se sve vratiti u normalu vrlo brzo,nakon par dana.
Ukoliko vam je vaš lekar nedostupan,a vaše dete pokazuje znake trovanja hranom,a pritom i teško diše ili guta,pozovite 194!
Dete mora da boravi što više kod kuće uz odmor i nadokndau tečnosti i elektrolita(soli i minerala),naročito kod izraženog povraćanja ili proliva kod kojih se oni gube.Tečnost mu dajte u malim gutljajima više puta u toku dana,lekar će vam preporučiti količinutečnosti koju bi dete trebalo da unese na osnovu starosti i težine.Izbegavajte sokove koji mogu pogoršati simptome.Ukoliko dete ima temperaturu,možete mu dati propisanu dozu paracetamola ili brufena.
Dok traju najjače tegobe dete treba da je u polusedećem položaju. Ako leži sa zavaljenom glavom lakše dolazi do prelivanja tečnosti iz želudca, pa će češće i povraćati.
Ako posle pojenja dete ipak povrati, pola sata mu ne treba davati ništa, da bi stomak imao vremena da “odmori”.
Vodite računa koliko puta je dete povratilo i imalo stolicu, kao i o količinama izbačenog sadržaja. Spremite određenu količinu tečnosti i pratite koliko je popilo. Kad odete kod lekara to će Vas prvo pitati.
NEMOJTE NA SVOJU RUKU DAVATI LEKOVE PROTIV MUČNINE ILI ZA SPREČAVANjE PROLIVA!Povraćanje i proliv su prirodna borba organizma da izbaci štetne materije, sprečavanjem ovih simptoma možete pogoršati zdravstveno stanje deteta!
Nakon što prestane povraćanje i proliv,detetu će se polako vraćati apetit pa će vam lekar savetovati da se postepeno vraćate na normalan režim ishrane i davanje i drugih tečnosti osim elektrolita,uključujući i mleko i ostalu zdravu hranu.
Jednostavno pratite svoje dete,ono će vam najbolje reći kad je gladno i koliko može da pojede.Američka Akademija Pedijatara (AAP) savetuje da se nakon trovanja hranom počne sa normalnom ishranom što pre i to sa onom koja sadrži složene ugljene hidrate,kao što su hleb,žitarice,pirinač,zatim posno meso,jogurt,voće i povrće.Izbegavajte masnu hranu.
Istina je ne baš tako sjajna,nemoguće je zaštiti dete od svih bakterija koje se unose hranom.Ali svakako možete smanjiti šanse za izloženost bakterijama adekvatnim našinom pripreme i čuvanja hrane kod kuće :
prevod/adaptacija : www.babycentar.com