Blefaritis

  • 14.jpg

Blefaritis je upala ivica kapaka koja se javlja relativno često. Nekada je povezana sa nekim bakterijskim infekcijama, suvim okom ili nekim nedostacima kože u celini. Blefaritis se može javiti u dva osnovna oblika i to:

Vrlo često se kod istog pacijenta vide oba oblika bolesti ali sa predominacijom nekog od njih. Dijagnoza blefaritisa je jako česta u oftalmološkoj ambulanti ali je lečenje obično dugotrajno. 

SIMPTOMI

Ivice kapaka su zadebljale, crvene sa brojnim ljuspicama oko korena trepavica a ponekad i prisutnim ranicama na ivici kapaka. Oči su umorne, iritirane, često crvena sa stalnim osećajem stranog tela u očima.Ovi pacijenti obično imaju osetljivost na svetlo i zadimljenu atmosferu.

Ukoliko se radi o predominantno zadnjem blefaritisu usled nepravilnog lučenja Meibom-ovih lojnih žlezda koje  luče masnu komponentu suza, dolazi do poremećaja suznog filma oka I pojave suvog oka.

Vrlo često kod ovih pacijenata dolazi do upale pojedinih žlezda što dovodi do nastanka “čmička” na oku.

ŠTA UZROKUJE BLFARITIS?

U većini slučajeva uzrok blefaritisa je poremećaj žlezda očnog kapka. Postoji oko 40 žlezda u svakom gornjem i donjem kapku. Ukoliko lojne žlezde proizvode previše ili premalo ulja rubovi očnih kapaka postaju upaljeni, nadraženi ili svrbe. Acne rosacea, generalizovana bolest lojne žlezde, ponekad je osnovni uzrok navedenog procesa.

Postoje neke vrste blefaritisa koje nastaju zbog začepljenosti žlezda oko trepavica. To uključuje seboreični blefaritis, koji je sličan peruti na koži, i infekciju trepavica nastalu zbog stafilokokne bakterije.

LEČENJE

Blefaritis nije teško oboljenje koje ugrožava oko ali je jako dosadno, dugotrajno I neprijatni su simptomi bolesti. Mnogi pacijenti se I ne leče, pogotovu oni sa blažim simptomima. Kod malog broja pacijenata može doći do težeg oštećenja kapaka kada je lečenje neophodno da bi se sprečilo teže oštećenje kapaka.

Lečenje podrazumeva:

  1. uzimanje brisa ivice kapaka da bi se videlo da li postoji infekcija koju treba lečiti (antibiotske kapi)
  2. nekada je potrebno uzimati antibiotske tablete
  3. uspostavljanje normalne funkcije Meibom-ovih žlezda pomoću istiskivanja njihovih izvodnih otvora I sprovođenjem “ higijene”- čišćenja kapaka
  4. ukapavanjem veštačkih suza ukoliko su prisutni znaci “suvog oka”

Lečenje će dovesti do smanjivanja simptoma I pacijenti će se osećati mnogo komfornije. 

ČIŠĆENJE KAPAKA

Pregleda
2120
Objavljeno