četvrtak, 23 oktobar 2014 00:00

Ovan

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Simbol : Ovan

Element : Vatra

Planeta : Mars

Srecna boja : Crvena

Srecan kamen : Dijamant, Rubin

Srecan dan : Utorak

Srecan broj : 9

Biljka: Magnolija

Osobine Ovna:  samouvereni, ambiciozni, živahni, avanturisti,  spontani, smeli, šarmantni 

Vaše dete je rodeno izmedu 21.marta i 20. aprila, u momentu kada Sunce ulazi u znak Ovna. Ovaj znak je pod jakim uticajem planete Marsa, koja simbolizuje pocetnu energiju, dinamizam i akciju i “gura” individuu u život. Ona joj daje i svu svoju strast, agresivnost, hrabrost, impulsivnost, borbenost, želju za takmicenjem i afirmacijom: ”Ja postojim”,  “Ja sam “, “Ja živim”, ... Te se osobine mogu manifestovati na dva nacina:

1) u konstruktivnom cilju: dajuci joj potrebnu snagu da dobije borbu, da stvori, gradi, pobedi, bude u službi nekog ideala;

2) u destruktivnom cilju: želeci sve ili ništa, ekstremnost, želju za konfliktima i kavgom, fanatizam, netolereanciju...

Eto, vec vidite da vaš mali Ovan nece biti nežan, pasivan, romantican.....

Vaše dete Ovan, na spontan nacin, angažuje svoje snage, oduševljava se, zanosi i za njega  je sve to razlog za akciju. Cim dode na neku ideju, ono juri za njom na “sva cetiri tocka”, nema mnogo vremena za razmišljanje.

Kada je u miru, umire od dosade, da bi se odjednom oduševilo necim i ne tako važnim. To je manje cilj ili objekat koji ga fasciniraju, njega oduševljava sam pocetak, impuls. On je šampion pocetka, akcije. Ovan je tu uvek prvi, cim ima takmicenja, koliko na fizickom, isto toliko i na intelektualnom planu. Jedini problem je u tome što on ipak retko stigne do cilja.

Pošto je predvodio druge, krenuo, zapoceo igru i akciju, on je, u meduvremenu, promenio putanju, ocaran drugom idejom. On nije fasciniran realnošcu, kompromisima, razlozima, efektima, ni prakticnim aspektima stvari. Uostalom, on kao da ne veruje u obican život, on je pionir, kreator, roden za borbu. Ne tražite od njega da ekonomiše, planira buducnost, jer on živi u vecnoj osmozi sa njom, što nije slucaj sa vama. Njegova je buducnost simbol jednog novog sveta, punog misija koje treba ispuniti, bilo da se radi o spasavanju ili necijoj zaštiti. Vaš mali Ovan je mitsko bice, stvoreno da brani siromšne ili siroce, da se tuce (bilo muško ili žensko) zbog svog druga Koste ili drugarice Andele.

Treba da znate da je vaše dete Ovan rodeno da komanduje, ne da sluša. Setite se: ono je prvo, ne svojom greškom, vec stvoreno za to da bude predvodnik, ne iz licne ambicije ili želje za moci, vec zbog ideala. Isto tako, deca Ovnovi nisu prvi iz oholosti, nego zato što žele i moraju da budu tu kad se nešto zbiva.

Dete Ovan obožava opasnost, avanturu, rat, to je dete „kamikaza Zodijaka“. Ne gurajte ga do kraja, jer je ono sposobno za preterivanja i nasilje kao nijedno drugo dete. Ako ne postigne ono što želi, uhvatice ga homerski bes ili ce se onesvestiti.

Pripremite maramice, mast za rane i flaster : vaše dete je cesto izloženo nesrecnim slucajevima, ono je – nesrecnik Zodijaka! Njegova je glava pravo bojno polje. Zahvaljujuci svojim ožiljcima, ono ce se uvek secati svoga detinjstva.

Inteligencija

Kod deteta Ovna ona je prvobitna, primarna : ona nije refleksivna, vec aktivna, instinktivna, intuitivna, kreativna i racionalna. Ono istovremeno shvata, prima i reaguje. Njegova intuicija mu daruje cak zacudujuce dobar njuh, on oseca situacije i instinkt mu pomaže tamo gde treba doneti brze odluke. Suoceno sa izuzetno delikatnim i zamršenim situacijama, ono prvo i odmah nalazi izlaz i rešenje. U tom slucaju njegov takmicarski duh dolazi do izražaja. Ono ulazi u posao, akciju i svi kažu kako ima srece. To nije istina : ono dobija bitku zahvaljujuci svome jurišu u rizik, kao i svojoj mašti i originalnosti, koje ga uzdižu iznad drugih koji su robovi svojih dubokih razmišljanja. 

Dakle, njegov problem je da istraje u izboru i odluci koju donese. Trebalo bi mu samo pomoci da razvije svoj osecaj za istrajnost, razmišljanje, koncentraciju, strpljenje, kao i da shvati odnos izmedu uzroka i posledica. Ono mora da shvati da napor i trud moraju uroditi plodom i prevazilaženjem svoje volje koju mora potciniti pozitivnim rezultatima.

Vaša roditeljska uloga je da podržite, a ne gušite njegov cudesan entuzijazam, kao i potencijalne kvalitete njegove inteligencije, žive i istovremeno radosne. To vaše dete preduzima hiljadu stvari, a da nije ni svesno napora koji je pred njim u postizanju cilja.

Cim iskrsnu poteškoce, ono naglo menja mišljenje i stav pošto ne može da prizna poraz, koji ga obeshrabljuje. Vi ga ne smete dovesti u poziciju da o tome duže razmišlja, vec mu pokažite kako bi najlakše došlo do cilja. Naucite ga da pronade više rešenja i ostavite njemu da izabere najbolje: neka se zatim drži njega, jer tu se nalazi (leži) problem našeg Ovnica. Treba mu ostaviti utisak da može sam da stigne do cilja. Vi budite posmatrac (gledalac) koji aplaudira šampionu pre dolaska na cilj. On ce tada biti ubeden da je pobedio zahvaljujuci svojim licnim i jakim mogucnostima.

Ljubav

Ljubav našeg malog Ovna je otvorena, strasna, topla, vedra. Samo ga pozovite, on ce dotrcati na sastanak. On ili obožava ili mrzi, to se odmah vidi, zna, oseca. Ljudi koje on idealizuje postaju pravi mitovi.

Ono šarmira, zavodi, pobeduje; njegova legendarna energija je pothranjena ljubavlju, što mu mnogo znaci. Ljubav zahteva žrtve i ako želite da ga sledite, igrajte se sa njim, interesujte se za njegove probleme i snove. To dete ne može da zamisli da uz vašu ljubav i pomoc, nece preskociti brda i planine! U ime te ljubavi, ono ce vas naterati da delite njegovo mišljenje, bilo pravo ili ne.

Dete Ovan je prilicno naivno, ranjivo, poverljivo, mada i agresivno, ne želeci ni trenutka drugaciju ljubav od one koja njemu odgovara. Cesto zaštitnicki raspoloženo, ono ume prosto da vas uništi svojom strašcu i prohtevima. Naucite ga nekakao da shvati da i drugi, uprkos ljubavi prema njemu, imaju pravo da normalno dišu i da ne bi trebalo da zbog njega-umru! Neka shvati da vi imate i drugih aspiracija i problema i da ne možete biti vecno njegov magicni, mitski objekat o kome sanja.

Deca oba pola ovaoga znaka ponašaju se na slican nacin u ljubavi, znajuci da budu i agresivni iz ljubomore. Zato ih ne smemo izazivati. 

Prijateljstvo

Izuzetno društveno, dete Ovan oseca ogromnu potrebu da svoje drugove uvlaci u avanture da bi sa njima sanjalo o nekom mitskom svetu. Važno je znati da ono obožava romane ciji su heroji izvan svih zakona, lovce, pobednike, marginalne šarmere, bica koja žive na ivici zakonitosti, a da nisu amoralna.

Kao i njegovi omiljeni heroji, ono ima svoje vlastite zakone. Na primer: umesto Petra, koji je izvrstan ucenik, ono više voli Pavla, lenjivca koji ume da potpaljuje vatru i prespava noc pod vedrim nebom.

Ne zaboravimo da ono ima neodoljivu potrebu za drugarima sa kojima bi izmenilo svet, pa cesto rizikuje da bude privuceno problematicnom decom, verovatno interesantnom, koja bi ga odvukla u razne avanture, cak i u kriminal i razne negativnosti. Vaš mali Ovan je cudesno naivan, za njega je ponekad „citav svet lep, divan“. Zato pazite na njegove postupke i odnose, primajte njegove drugove, ucestvujte u njihovim igrama, upoznajte ih, shvatite, da biste ipak svom detetu mogli da objasnite da Pavle koji vuce za kosu devojcice nije baš neki Supermen. On ce onda shvatiti da ako neko želi biti gospodar, voda u društvu, mora da poštuje i prava drugih.

Morate stvoriti takvu klimu poverenja da ono, iako napravi neki nepromišljen korak, može racunati na vas; vi cete mu pomoci svojim razumevanjem.

Vaspitanje

Dete Ovan želi, naravno, da od vas napravi jedinstvenog roditelja. Vi ste za njega najlepši, naveci, najjaci; ono želi da vam se divi, da vas idealizuje.

Kada mu, vracajuci se sa posla umorni i nervozni prebacite što soba nije nameštena ili dubre izbaceno, morate biti vrlo oprezni i kontrolisati sebe.

Sa njim ne vredi preterivati u autoritetu tipa: „Ja ovde naredujem, ne želim nikakve diskusije, moraš uraditi ono što ti se kaže!“ Ne vredi ni fizicka snaga, jer cete ubrzo izgubiti poverenje i ono ce vas smatrati kukavicom koja se plaši i slabijeg od sebe. Ako ga mnogo povredite, ono ce samo maštati o tome kako ce, rastuci, što pre moci da vas napusti i osamostali se, da bi opstalo. Nikako nece prihvatiti da zavisi od vas u uslovima koji potpuno negiraju njegovu vlastitu slobodu.

Zato mu vi morate prikazati stvarnost u ružicastoj svetlosti, npr.: zamolite ga da vam pomogne da pripremite krompire za rucak ili bilo šta na brzinu, da bi ga svi u kuci pohvalili, jer vi bez njega ne biste stigli da to uradite.             

Naucite ga da se odmara, da bude svesno sebe i potreba organizma.

Vaspitanje bez okvira i isuviše blago kod njega bi dovelo do hronicne nestabilnosti.

Vaspitanje prestrogo, dogmatsko, dovelo bi ga do toga da napusti kucu; ne zaboravite da u detetu Ovnu uvek živi bundžija koji drema, ne budite ga!

Obrazovanje

Mali Ovan je prepun zahteva prema svome vasitacu. Treba imati u vidu njegovu veliku energiju, kao i njegovu nesposobnost da se koncetriše na jedan posao, narocito apstraktan. Sve mu se mora objašnjavati, na direktan i interesantan nacin, sa puno iskustva, i ubedljivo. Inace, on ce se dosadivati, uspavati, ulenjiti. On mora shvatiti da ce mu školovanje i obrazovanje omoguciti zaradu, lakši i lepši život, da ce jednoga dana moci da pravi mostove, fabrike, bude direktor, lekar i dr.

Vaše dete ovoga znaka ce želeti da uvek bude u prvom redu u razredu, da piše na tabli, da bude delegat ispred svojih drugova. Ako je profesor strog, cvrstog karaktera, kompetentan, pravican, istovremeno i dobar, vaš ce mu se Ovnic diviti. Ali, da biste ga privoleli da radi, da biste ga pokrenuli, treba mu samo objasniti suštinu predmeta, dozvoljavajuci mu da i sam ucestvuje u rešavanju problema, jer on voli akciju.

Njegov san je – škola – igra u kojoj se pobeduje! Ne zahtevajte od njega nikada da bude sasvim mirno, da se ne pokrene, jer je to iznad njegovih snaga. Kada odraste, Ovan cesto bira neki vojnicki poziv.

Igre

Da biste maloga Ovna ucinili strpljivijim, istrajnijim, promišljenijim, kupite mu neke mehanicke igracke: to ce ga lepo smiriti i zabaviti. Da bi kanalisao svoju agresivnost i pravilno se utrošio, dajte mu ping-pong i druge igre koje ce igrati sa svojim drugovima. Taj i takav tip igre odgovara Ovnu, ludom za brzinom i borbom, nadmetanjem i pobedom. Da biste probudili njegovu maštu, uveli ga u fascinantan i fantastican svet njegovih snova, ucinili da zadrhti od zadovoljstva pred opasnošcu, pokažite mu i druge igre, obavezno grupne; on ce se saživeti sa avanturama Marka Pola i njegovih kompanjona; on ce „putovati“ morem i kopnom, vešto izbegavajuci sve opasnosti, gusarske brodove i razbojnike. Njegovi omiljeni junaci su i Tom i Džeri, kao i svi hrabri i neustrašivi.

Sportovi

Dete Ovan ima potrebu za fizickim trošenjem: to je neumorni igrac i sport ce biti jedini ventil i spas za višak njegove energije. On voli opasne igre i fizicke obracune, obožava gužvu i bitke, možda ne uvek da nanese drugome bol koliko da se „isprazni“. Zato ga upišite na bilo koju disciplinu, kao i neke igre, koje bi mu omogucile da se slobodno eksponira. Organizujte izlaske na svež vazduh sa prijateljima, gde bi vaše dete igralo fudbal, ragbi, kao i ekipne igre u koja bi moglo da pobeduje; ono bi tako svoj dinamizam stavilo u službu drugih, usmeravajuci svoju agresivnost u pozitivnom smeru.

U mladim godinama, ovo dete ce voleti bicikl, rolšue, sve što ide brzo. Rastuci, ono ce se sve više približavati i uclanjivati u korisne omladinske organizacije, kao što su: vodici, planinari, izvidaci, vojnici, itd.....Tada ono može dati konkretan doprinos svojoj potrebi za idealom, akcijom i altruizmom: ono ce pomagati slabije, hendikepirane, starije, postižuci tako izvestan smisao za odgovornost.

Zdravlje

Vodeno karakteristicnom energijom, vaše dete cesto nece imati osecaj mere, ono je uvek pod pritiskom, užurbano, nervozno. Odmor ga iscrpljuje. To preterivanje ce ga dovesti do perioda intezivnog fizickog i mentalnog zamora. Njegovo telo uvek u službi njegovih ciljeva, ideja i akcija. To je objekat kojim se ono služi , ali na koji ne obraca mnogo pažnje.

Prema Coveku-Zodijaku, Ovan, u astrologiji, odgovara glavi, što znaci da mu je to slaba tacka. To dete rizika, koje juri kao istoimena životinja, pognute glave  u sve što predstavlja prepreku njegovoj volji da ide napred. Ono ulazi i kroz zatvorena vrata, cesto ne obaziruci se na posledice.

Obicno pati od :

migrena,

sinusa,

glavobolja,

nerava,

upala,

groznica, 

kao beba pati od zubica, zatim alergija, ciji je uzrok najcešce-emotivnost.

Hranite ga pravilno: puno fosfata, vitamina, povrca i voca (šargarepe, rotkve, jabuke, orasi i dr. ) 

Poznati rodjeni u znaku Ovna

Šarl Bodler, Ž.P. Belmondo, M. Brando, Klaudija Kardinale, Kazanova, Hitler, Van Gog, Napoleon III, Simon Sinjore, E. Zola, Platon, Jesenjin...

Izvor: http://vrticiportal.com/

 

Pročitano 1530 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 27 oktobar 2014 12:02
Boyanna

Honesty is very expensive gift, don't expect it from cheap people.

Više iz ove kategorije « Saznajte horoskopski podznak Bik »

Prijavljivanje/Registracija