sreda, 12 mart 2014 00:00

Detinjstvo Kurt Cobain-a

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Kurt Cobain, američki umetnik i muzičar. Kurt Cobain bio je rock zvezda kakva nikada ranije nije viđena. Bio je više antizvezda nego slavna ličnost. Kratka karijera i priznanja o kojima mnoge slavne ličnosti mogu samo da sanjaju.

Lider alternativnog benda (1990)NIRVANA i začetnik muzičkog pravca Grunge.Najslavnija ličnost u svetu muzike koja je već posle svog drugog albuma bila je slavljena kao najveći tekstopisac svoje generacije, a samo dve godine ranije bio je odbijen za posao čistača psećih štenara.

Kurt Donald Cobain je rođen 20. februara 1967. godina u gradiću Hokvijem u blizini Aberdina, u kome je odrastao. Aberdin se nalazi 170 km jugozapadno od Sijetla, država Vašington. Kao turističke zanimljivosti ovog grada, navedeni su kuglanje, saloni za video igre i takmičenje u baratanju motornom testerom.

Porodicu Cobain su činili otac Donald, majka Vendi O Konor i sestra Kim koja je rođena 3 godine posle Kurta. Svakog jutra se budio presrećan i željan igre, stalno je vrištao i pevao i nije znao da prestane, što je često navodilo drugu decu da ga prebiju zbog njegovog uzbuđenja, jer je, kako sam kaže, igru smatrao veoma ozbiljno. Uskoro mu je, od strane lekara, konstatovana hiperaktivnost, kasnije hronični bronhitis i skolioza i problemi sa zdravljem su ga pratili čitavog života.

"Da bi im pokazao šta želi, prvo viče na sav glas, a onda - ako mu to ne uspe - plače" - tetkino mišljenje o osmomesečnom Kurtu

Najveći udarac za njega je bio 1975. godine - kada je imao 8 godina - kad su mu se roditelji razveli. To mu je, kako kaže njegova majka Vendi, uništilo život, potpuno se promenio i bilo ga je stid... 

"U jednom intervjuu 1993 godine, Kobejn je o tome rekao: „Sećam se da sam osećao stid, iz nekog razloga. Stideo sam se svojih roditelja. Nisam mogao da budem sa svojim prijateljima u školi, jer sam očajno želeo da imam onu klasičnu, tipičnu porodicu, sa ocem i majkom. Trebala mi je ta sigurnost, pa sam se zato ljutio na roditelje nekoliko godina”.

Od tada je sve počeo da zadržava u sebi i postao je jako stidljiv. Kao odgovor na celu situaciju, napisao je na zidu svoje sobe "Mrzim mamu, mrzim tatu, mama mrzi tatu, tata mrzi mamu i to te jednostavno tera da budeš tužan." Zatim sledi period njegovog seljakanja od mame do tate i obrnuto.

Prvi Kurtov talenat je bio uočen na crtanju(voleo je da crta fetuse i slike ljudske anatomije), a muzika ga je interesovala od malih nogu u koju je ušao preko the Beatles i Monkeys-a, da bi nastavio sa Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss i Aerosmith. Prvo je učio da svira bubnjeve i roditelji su mu kupili Miki Maus set bubnjeva i on ih je tukao dok se nisu raspali. Za 14. rođendan ujak mu je kupio gitaru i upravo u tom periodu je otkrio Sex Pistols i fascinirala ga je ideja samog punk rocka.

Dve nedelje pre nego što je trebalo da završi srednju školu, Kobejn je napustio školu pošto je uvideo da nema dovoljno poena. Majka mu je dala ultimatum da nađe posao ili da se iseli. Posle nekoliko nedelja, Kobejn je našao svoju odeću i svoje stvari u kartonima. Isteran iz kuće, često je spavao kod prijatelja ili se ušunjao u majčin podrum. Kada nije imao gde da spava, spavao je ispod jednog mosta na reci Viška, iskustvo koje je inspirisalo pesmu Something In The Way sa albuma Nevermind.

Kobejn je u mladosti provodio dosta vremena čitajući u lokalnoj biblioteci. Neki pisci koje je voleo i koji su uticali na njegov način pisanja tekstova za pesme Nirvane su S.E.Hinton,Vilijam S. Barouz.Druga pisci koji su uticali na Kobejnove stavove su Valeri Solanas,Dzek Keruak,Patrik Saskind,Semjuel Beket,Čarls Bukovski.

Jedne večeri njegova majka je pobacala sve pištolje iz kolekcije njenog dečka u obližnje jezero, a Kurt ih je sutradan sve upecao i prodao. Tako je kupio svoje prvo veliko pojačalo.

Jedan od mnogobrojnih ljudi koji je posećivao žurke u raznim Kurtovim boravištima, bio je Krist Anthony Novoselić,dete hrvatskih emigranata, koji su se u SAD doselili 1963. godine.Imao je problem sa uklapanjem u društvu, bio je dete razvedenih roditelja, baš kao i Kurt, s kojim se upoznaje, osniva bend i s kojim postaje nerazdvojan muzički tandem kroz sve faze kroz koje je Nirvana prolazila.

Počeli su da vežbaju u zimu 1987. godine, kada se i preselio u Olimpiju. Do samog imena Nirvana, došli su posle imena Ted Ed Fred, Bliss, Throat Oyster, Pen Cap Chew, Windowpane, Skid Row. Kurt je želeo nešto sasvim drugačije od ljutih punk imena, nešto posebno i različito.

24. septembra 1991. napokon izlazi Nevermind, koji sa 144. mesta Bilordove top liste albuma dospeva na 1. mesto za dva i po meseca, čime je zbacio sa prestola dugo vladajućeg Michael Jacksona. Nevermind se prodavao neviđenom brzinom od čak 300.000 kopija nedeljno, a pred Novu godinu sa čak 373.000.

Pesma sa ovog albuma koja je napravila pravu histeriju u američkoj i svetskoj javnosti bila je Smells like teen spirit koja je mnogo kasnije proglašena i rock pesmom svih vremena i ustoličila se snažno u rok istoriji.

Godinama posle svoje smrti, Kobejn i dalje privlači i inspiriše obožavaoce.Kobejnova mitska ličnost je dospela i do filma. Gas Van San je 2005. godine snimio film Poslednji dani, koji razmatra moguće dogođaje tokom poslednjih dana Kobejnovog života.S obzirom da Kobejn nema grob, mnogi obožavaoci Nirvane svake godine na datum njegove smrti, posete Vireta park, koji se nalazi u blizini njegovog bivšeg doma.

Kobejnova majka Vendi O'Konor odlučila je da proda bungalov koji se nalazi na dva sata vožnje od Sijetla. Kako bi joj pomogli u prodaji, porodica je ponudila uvid u detinjstvo Kurta Kobejna kroz fotografije kuće, rođendanskih proslava i Kurta kao tinejdžera koji se smeje, sa gitarom u ruci u svojoj sobi koja je u haosu.

Kuća je procenjena na 67.000 dolara ali se prodaje za 500.000. Nalazi se u blizini parka posvećenog Kobejnu i porodica je saopštila da bi rado videli kuću pretvorenu u muzej. 

U njegovim sobama se i dalje vide njegovi natpisi imena bendova poput "Iron Maiden" i "Led Zeppelin", piše AP.

"Odlučili smo da prodamo kuću kako bi stvorili zaostavštinu za Kurta. Da, osećanja su pomešana jer svi volimo ovu kuću i toliko uspomena je vezano za nju", navela je Kobejnova sestra Kim Kobejn. 

"Ali, naša porodica je napustila Vašintgon i verujemo da je vreme da napustimo i kuću".

Kuća iz 1923. godine sa itisonima, mrljama od buđi na zidovima i nedavno okrečena u žuto nalazi se u Aberdinu, sumornom gradu drvoseča na ušću reke Čehalis u blizini jugozapadne obale Vašingtona.

Pročitano 1609 puta Poslednji put izmenjeno subota, 11 oktobar 2014 18:26
Baby Boom Tim

Yes I think to myself... What a wonderful world.

Više iz ove kategorije « Mari Mari Saška Janković »

Prijavljivanje/Registracija