nedelja, 12 oktobar 2014 00:00

Detinjstvo kroz objektiv jednog oca

Objavio
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Roditelji sirom sveta gotovo svakodnevno fotografišu svoju decu u želji da njihovo detinjstvo sačuvaju bar na fotografijama. 

Dok vecina njih svoje najdraže uspomene stavlja u porodični album, fotograf i otac šestoro dece, Alain LaBoile, od fotografija svoje porodice pravi neverovatnu virtualnu priču pod nazivom "La Famille", koja predstavlja dugogodišnji uvid u detinjstvo i bezbrižne dečije igre.

Njegove fotografije su crno-bele, veoma nežne i emotivne. One svakako ne bi bile toliko očaravajuće bez neospornog umeća njihovog tvorca. Izdvojiti se iz mase uvek je bio tezak zadatak. Poput procene odlucujuceg trenutka, nema prave recepture kako to izvesti. Uz srecu, potreban je i talenat, pravi miks leve i desne hemisfere mozga, poznavanje psihologije i karaktera. Sve to Alain poseduje. 

Nema njegova porodica vise emotivnih trenutaka od prosecne, Verovatno će se većina mama i tata gledajući ove fotografije prisetiti podjednako emotivnih trenutaka njihove porodice. Ipak, ono što je Alain LaBoile uspeo, jeste da kod svih koji gledaju njegove fotografije, stvori osećaj kao da kamera nije ni bila na licu mesta, jer su fotografije toliko opuštene i pune emocija. 

Sa fotografisanjem svoje porodice poceo je jos 2004 godine i fotografisao ih je iz dana u dan u njihovom domu u gradu Girondu na severozapadu Francuske, ali i oko njega. Sada ima čak šestoro dece i na hiljade predivnih fotografija njihovog odrastanja. Ono što njegove slike čini posebnim jeste da one veličaju kontakt s prirodom i slobodnu igru na otvorenom kakvu mnoga današnja deca skoro da i nisu upoznala. One su spontane i pune života, ali i nostalgije za vremenima kada su sva deca odrastala sa toliko slobode.

"Kroz moj fotografski rad slavim i dokumentujem moj porodični život: život na kraju sveta, gde se bezvremenost i univerzalnost detinjstva susreću. Moj posao reflektuje naš način života koji se okreće oko njihovog detinjstva. Moje fotografije će biti svedočanstva toga", kaže Alain.

Na pitanje šta ga inspiriše,on odgovara: „Mi živimo na selu, u vrlo staroj kući bez nepotrebnog komfora ili televizije. Naše dvorište sa šumom bambusa i prirodnim jezercetom je naš univerzum, u kome uvek puno toga može da se otkrije. Dečija dovitljivost je ono što me najviše nadahnjuje."

Tokom godina sve više fotografija iz njegovog albuma dospelo je na internet jer je Alain i starije i novije fotografije stavio na socijalne mreže i tako ih podelio sa celim svetom. Mi vam prenosimo neke od njih. Uzivajte u nezaboravnim fotografijama koje bude nostalgiju i vraćaju nas u neke bezbrižnije dane, u detinjstvo.

Pročitano 1710 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 12 oktobar 2014 08:04
Baby Boom Tim

Yes I think to myself... What a wonderful world.

Galerija slika

Više iz ove kategorije « Tate Bajkeri

Prijavljivanje/Registracija