Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 19 januar 2015 09:57

Kako od žene postane majka

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

I ne, neće biti reči o seksu. Čak ni u kontekstu pravljenja bebe.

Od sreće i osećaja povezanosti sa bebom, do anksioznosti i potrebe da se taj mali čovek zaštiti po svaku cenu, evo šta se dešava u mozgu žene kad postane majka.

Kad dobijete dete, sve se menja, to će vam reći svaki roditelj. Ili, ovako: kad dobijete dete, to je kao da ste otkrili čitavu novu sobu u kući u kojoj već živite. Ili ceo jedan novi svet u vama, za koji niste ni slutili da postoji. Te dramatične, ali duboko lične, emocionalne promene kroz koje žena prođe kad rodi dete predmet su interesovanja oduvek. Posle vekova posmatranja promena ponašanja žena kad postanu majke, sad nauka ima uvid u ono što se dešava "ispod površine". Evo šta na tu temu kažu rezultati novih istraživanja.

Čak i pre porođaja, već tokom trudnoće, mogu se uočiti promene u strukturama mozga. Siva materija postaje koncentrisanija. Aktivnost mozga pojačava se u zonama koje kontrolišu empatiju, anksioznost i socijalnu interakciju. Na najosnovnijem nivou, ove promene podstaknute su talasima hormona koji preplavljuju telo žene tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, sa ciljem da povežu majku sa bebom.

Drugim rečima, priroda je sve udesila tako da se, nizom neuroloških reakcija, rođenjem bebe rodi beskrajna ljubav ali i spremnost da se ona zaštiti po svaku cenu.

Kod žena koje su nedavno postače majke registruju se promene u mongim zonama mozga. Rast u regijama odgovornim za kontrolu emocija, empatiju… dovodi do razvijanja takozvane majčinske motivacije. Ponekad su te promene toliko dramatične da mogu dovesti i do neke forme opsesivno-kompulsivnog ponašanja, pa mlade mame često po hiljadu puta proveravaju da li beba diše, na primer.

Postoji nekoliko regija mozga koje su međusobno povezane, i koje zajedno dovode do onoga što često zovemo materinskim instinktom. Pažnju naučnika posebno privlači amigdala, koja je odgovorna za procesiranje emocija i reakcije poput straha, anksioznosti ali i agresije. Amigdala uobičajeno raste u nedeljama i mesecima nakon porođaja, a taj rast odgovoran je za promene u ponašanju žene koja je postala majka. Žena postaje hipersenzitivna kad je reč o bebinim potrebama, jer "koktel" hormona koji se luče u periodu posle porođaja nalazi više nervnih receptora u povećanoj amigdali, tako da se kreira pozitivan odgovor koji motiviše majčinske reakcije. Zbog toga toliko zadovoljstvo majci donosi i samo posmatranje bebe dok spava, na primer. Interesantno je da se isti ovi centri u mozgu pale i kad se posmatraju slike drugih beba, ali je "odgovor" neuporedivo intenzivniji ako žena posmatra svoju bebu.

Osim ovih, neuroloških, značajne su i promene na hormonskom nivou. Oksitocin tokom trudnoće, ali i u periodu posle porođaja kola telom i kreira onu jedinstvenu, najsnažniju, vezu koja "pomera svet" - vezu između majke i deteta. Osim toga, zbog oksitocina nam beba miriše tako da se ne možemo dovoljno nauživati u tom mirisu. Možda, dakle, stvarno postoji nešto u ženi što se "otvori" kad postane mama. Nešto kao ceo onaj svet s početka teksta. I zato se tako često, uprkos svim naporima nauke, može čuti "shvatićeš kad dobiješ dete". Zato što stvarno nema načina da se opiše.

Izvor: mondo.rs

Pročitano 2369 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 19 januar 2015 10:06