sreda, 18 februar 2015 10:45

Sportska masaža - leči i dušu i telo

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Masaža se može nazvati alternativnom medicinom koja je potrebna je svakome i poželjna u različitoj životnoj dobi. Kvalitetna masaža uz adekvatnu tehniku najbolje je rešenje za relaksaciju i osveženje celog tela.

O blagodetima raznih vrsta masaža podgorička redakcija MONDA (mondo.me) razgovarala je sa specijalistom sportske fizioterapije, Andrijanom Nikolić. 

Andrijanu smo zamolili da nam približi sportsku masažu i da nam kaže kada se i na kome primenjuje.

Zašto se preporučuje sportska masaža?  

"Sportska masaža ima za cilj da brže i efikasnije ukloni sve štetne posledice koje nastaju usled pojačanih psihofizičkih napora sportiste. Uz pomoć ove masaže zagrejavaju se i omekšavaju tkiva, mišićna vlakna se poravnavaju, poboljšava se cirkulacija, ubrzava se izbacivanje štetnih produkata. Sportska masaža održava mišiće zdravim, gipkim, manje podložnim povredama, povećava obim pokreta i ubrzava proces jačanja. Veruje se da je najveća korist od masaže psihološka. Pokazalo se da popravlja raspoloženje tokom treninga, kao i u periodu oporavka nakon takmičenja. Indikovana je kod svih sportista, pa je potrebno za trening i takmičenje racionalno i kontinuirano predvideti i masažu".

Masaža se mora prilagoditi specifičnim okolnostima sporta, kao i mestu izvođenja.

- Opšta masaža - primjenjuje se nekoliko dana pred takmičenje sa ciljem da se održi sportska forma

- Masaža pre treninga i takmičenja - primenjuje se da bi se poboljšao učinak, izdržljivost, spretnost i smanji verovatnoća da se mišić istegne tokom treninga.

- Predstartna masaža - primenjuje se nekoliko minuta pre starta.

Postoji nekoliko stanja koja se moraju uzeti u obzir pri izboru tehnike masaže:

1. Masaža predstartne groznice - sportista je nervozan, dekoncentrisan i razdražljiv. Primenom pravilne masaže sportista se moze dovesti u mirno psihofizičko stanje. Draže se proprioceptori, što znači da zahvati moraju da budu blagi.

2. Masaža predstartne apatije - sportista je nezainteresovan, i terapeut mora da primeni masažu jakog inteziteta jer se na taj način "ubija" apatija.

3. Masaža u stanju takmičarske spremnosti - veliki broj sportista pristupa takmičenju bez psiholoških opterećenja, sigurno i motivisano. Kod njih treba isključivo masirati mišiće koji se u toku takmičenja najviše koriste.

4. Masaža pri osećaju hladnoće - ova situacija se stvara pri napuštanju tople prostorije i nastupa na hladnom. Primenjuje se masaža koja će izazvati brzo proširenje krvnih sudova i ubrzati cirkulaciju.

Masaža posle treninga i takmičenja - glavni cilj ove masaže je oporavak mišića od zamora. Na ovaj način se uklanja mlečna kisjelina, i obnavlja tkivno disanje. Zahvati moraju da budu spori ali čvrsti. Posebnu pažnju treba obratiti na mišiće koji omogućavaju ubrzano i dublje disanje - grudni mišići i mišići prednjeg trbušnog zida. Na taj način povećavaju se ekskurzije grudnog koša i brže se nadoknađuje deficit kiseonika. Vrhunski sportisti mogu da skrate vreme potrebno za oporavak, sa tri na jedan dan.

Izvor: mondo.rs

Pročitano 1833 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 18 februar 2015 10:50

Prijavljivanje/Registracija