četvrtak, 30 oktobar 2014 00:00

Priprema za dojenje: Pet važnih pitanja i odgovora

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Kako da pripremim (uvučene) bradavice za dojenje, treba li da izmlazam kolostrum, mogu li da dojim nakon operacije povećanja grudi. Pročitajte odgovore na česta pitanja budućih majki o podoju.

 Portal BellyBelly izdvojio je česte dileme koje trudnice imaju o sopstvenim grudima i pripremama za dojenje i odgovore stručnjaka na njih, pronađene u stručnim tekstovima.

Ukoliko je moguće, treba li se izmlazati pre porođaja?

Nekim ženama kolostrum (prvo mleko) kreće i pre nego što dete dođe na svet. To je normalna pojava i ne bi trebalo da budete zabrinuti ukoliko primetite curenje mleka tokom trudnoće. Ako je to vaš slučaj, imajte na umu da izmlazanje nije neophodno. U određenim slučajevima, lekati to preporučuju, ali u većini nije naročito bitno pitanje. Pre nego što donesete ovu odluku, posavetujte se s lekarom i istražite i dobe i loše strane izmlazanja.

Šta ako su mi bradavice ravne ili uvučene?

Ravne bradavice su one koje se ispupče tek pri stimulaciji ili hladnoći, a inače su u istoj ravni s areolom. Međutim, u nekim slučajevima su one toliko ravne da mogu otežati sisanje. Tu su i uvučene bradavice, koje se pri stimulaciji i hladnoći još više uvlače. Ova pojava, takođe, može dojenje učiniti težim. To nas ponovo vraća na pitanje upoznavanja sopstvenog tela – proverite tom tipu grudi pripadaju vaše.

Kada utvrdite imate li jednu od navedenih poteškoća, obratite se medicinskoj sestri u bolnici ili patronažnoj sestri. One će vam pokazati koje bi tehnike pri dojenju trebalo koristiti i kako dati bebi što više mleka. takođe, tu su i veštačke bradavice, koje pružaju značajnu pomoć u ovim slučajevima.

Mogu li ranije operacije ugroziti dojenje?

Ukoliko ste pomoću hirurgijom povećali grudi, trebalo bi da obratite pažnju na moguću pojavu mastitisa jer implantati mogu vršiti pritisak na mlečne kanale. S druge strane, ako ste hirurški smanjili grudi, nije nemoguće da je došlo do oštećenja nerava i mlečnih kanala, što izaziva smanjenu proizvodnju mleka.

Važni faktori u oba slučaja su: koliko je vremena prošlo od operacije, jesu li nervi i mlečni kanali očuvani, koliko je tkiva uklonjeno i sl. Naravno, iz tog razloga biste svom lekaru morali pomenuti da ste bili podvrgnuti operacijama jer će vam on pouzdano reći koji će biti vaš sledeći korak i šta još, u određenim slučajevima, možete očekivati.

Šta su grudnjaci za dojilje?

Stručnjaci preporučuju da udoban i praktičan grudnjak koji će vam olakšati dojenje kupite u poslednjim nedeljama trudnoće, kada su grudi najveće. Imajte na umu da će se one uvećati i po porođaju, kada mleko počne da “nadolazi”.

Šta očekivati u prvim danima dojenja?

Tokom prvih dana po bebinom rođenju, telo će proizvoditi kolostrum – prvo mleko koje ćete prepoznati po tome što je nešto gušće i žuće. Između dva do pet dana, proći će kolostrum i grudi će biti još veće, a beba će dobiti “pravo” mleko. Često hranjenje će, nasuprot uvreženom mišljenju, podstaći još brže stvaranje mleka, ali imajte na umu da će biti potrebno oko šest nedelja da se proizvodnja mleka pravilno uspostavi.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Pročitano 1875 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 30 oktobar 2014 17:48

Prijavljivanje/Registracija