Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 09 novembar 2014 00:00

Bolovi u stomaku tokom trudnoće, šta je normalno?

Objavila
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mnoge trudnice tokom trudnoće osećaju bolove u stomaku, a mi vam danas otkrivamo šta je normalno, a šta treba da vas zabrine kad su u pitanju bolovi u stomaku tokom trudnoće.

Povremena neugodnost u predelu stomaka tokom trudnoće je poprilično česta pojava  i malo je trudnica koje je ne osete. Ovaj bol u stomaku je u većini slučajeva potpuno bezazlen, ali isto tako može biti znak ozbiljnijeg problema.

Opisaćemo vam najčešće uzroke za bol u stomaku tokom trudnoće, ali i preporučiti da nipošto sami ne postavljate dijagnozu već ako osetite grčeve, bolove u kombinaciji sa krvarenjem, iscetkom, temperaturom, nesvesticom, groznicom, neugodnošću za vreme mokrenja, mučninom i povraćanjem ili bolovima koji ne prestaju ni nakon što ste odmarali odmah se posavetujte sa lekarom.

Ozbiljni problemi koji mogu izazvati bol u stomaku tokom trudnoće

 

Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća je stanje kada se fetus zametne van materice uglavnom u jednom od jajovoda. Može izazvati jake bolove praćene ostalim simptomima u ranom stadijumu trudnoće.

Ako se ne leči na vreme vanmaterična trudnoća može životno ugroziti trudnicu. Ako osetite neke od simptoma koje ćemo vam navesti odmah se javite lekaru, a to su: bol i osetljivost stomaka i karlice, vaginalni iscedak ili krvarenje ( može biti crvene ili smeđe boje, povremeno ili konstantno), bol koji se pojačava tokom fizičke aktivnosti ili tokom pomeranja creva za vreme kašljanja, na primer ili bolovi u ramenima.

Ako imate jako krvarenje, imate ubrzan puls, nesvesticu, bledi ste, pozovite hitnu pomoć.

 

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj je gubitak ploda do 20 nedelje trudnoće, a prvi simptom je uglavnom vaginalni iscedak ili krvarenje koje je praćeno bolovima u stomaku nekoliko sati ili nekoliko dana kasnije.

Krvarenje može biti obilno ili blago, a bolovi mogu biti povremeni ili stalni, oštri ili blagi, a više ćete ga osećati kao pritisak na karlicu ili bol u leđima. Ako imate krvarenje praćeno bolovima, odmah se obratite lekaru.

 

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj jeste ako dobijete kontrakcije koje utiču na otvaranje grlića materice pre 37 . nedelje trudnoće.

Ako imate neke od sledećih simpptoma odmah zovite lekara ili babicu:

Vaginalni iscedak ili promenu u vrsti iscetka (postaje vodenast, nalik na šlajm ili krvav)

Vaginalno krvarenje ili tačkice

Bol u stomaku nalik menstrualnim grčevima, više od četiri grča u toku sat vremena

Povećan pritisak u predelu karlice

Bol u donjem delu leđa, posebno ako ga do tad niste osećali

 

Odvajanje posteljice

Ovo je veoma ozbiljno stanje koje može ugroziti život trudnice, a nastaje kada se posteljica odvoji od materice delomično ili u potpunosti pre nego se beba rodi.

Postoji mnogo različitih simptoma odvajanja posteljice, a može doći do iznenadnog krvarenja, a u pojedinim slučajevima u početku krvarenja nema. Isto tako može doći do iscetka ili tačkica krvi kao i krvave tečnosti ako dođe do pucanja vodenjaka.

Isto tako, materica može biti veoma osetljiva, možete osetiti bol u leđima ili stalne kontrakcije, a možete osetiti i stalni bol kao grč koji nikako ne prolazi. Možete primetiti i povećanu aktivnost bebe u stomaku.

 

Preeklampsija

Ovo je veoma kompleksan poremećaj u trudnoći koji uzrokuje mnoge promene u krvnim sudovima i može uticati na mnoge organe u telu ukljućujući jetru, bubrege,  mozak i posteljicu. Preeklampsija će vam biti dijagnostikovana ukoliko nakon 20. nedelje trudnoće budete imali povišen krvni pritisak ili proteine u urinu.

Simptomi preeklampsije mogu uključivati otečenost lica, nadutost ispod očiju, otečene ruke, stopala i zglobove. Ovo zadržavanje vode takođe može dovesti do naglog gojenja.

Pored ovih simptoma preeklampsije može pratiti intenzivan bol i osetljivost u gornjem delu stomaka, glavobolje, tačkice pred očima ili zamagljen vid, mučnina, povraćanje. 

 

Infekcija urinarnog trakta

Žene su tokom trudnoće podložnije svim vrstama urinarnih infekcija uključujući i onu bubrega.

Simptomi upale bešike mogu uključivati bol, neugodnost, peckanje za vreme mokrenja, neugodnost u predelu karlice kao i bol u donjem delu stomaka, stalnu i čestu potrebu za mokrenjem, čak i kad je veoma malo urina u bešici, mutan urina sa tragovima krvi i neugodnog mirisa.

Znak da se infekcije proširila na bubrege može biti povišena temperatura praćena groznicom, znojenjem, bol u donjem delu leđa sa jedne ili obe strane odmah ispod rebara, mučnina i povraćanje kao i tragovi krvi u urinu.

 

Bezopasni uzroci bola u stomaku tokom trudnoće

Nije svaki bol tokom trudnoće u predelu abdomena znak nekog opasnog stanja. Na primer, bol u stomaku možete osetiti nakon doživljenog orgazma, a ukoliko nema nikakvih drugih simptoma mesta brizi nema.

Evo nekoliko potpuno bezopasnih uzročnika bola u stomaku tokom trudnoće.

Gasovi i nadutost. Trudnoća obično usporava probavu što izaziva nadutost i gasove popraćene povremenim bolovima.

Opstipacija. Zatvor je takođe jedan od razloga zbog kojih možete osećati bol u stomaku, zahvaljujući hormonima koji usporavaju protok hrane kroz probavni sistem i zbog pritiska koji materica vrši na rektum.

Bol u ligamentima. Ovaj bol je obično oštar koji možete osećati na jednoj ili obe strane donjeg dela stomaka ili u preponama. Obično se javlja u drugom tromesečju, a dešava se kada ligamenti koji podržavaju matericu u karlici rastežu i postaju deblji.

Možete osetiti osećaj bola pri nagloj promeni položaja tokom ležanja, sedenja ili ako se nakašljete. Isto tako možete osećati bol ukoliko puno vremena provedete u pokretu. Nazovite lekara ukoliko se bolovi nastave i nakon odmora.

Brakston Hiks kontrakcije su poznate i kao lažne kontrakcije, a počinju kao blago stezanje materice sa vremena na vreme. Brakston Hiks kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće su obično neredovne i uglavnom manje bolne od pravih.

 

Kako olakšati bol u stomaku?

Krećite se i radite lagane vežbe da odagnate bolove uzrokovane nadutošću i gasovima.

Priuštite si toplu (ne vruću) kupku ili tuširanje ili stavite topao oblog na bolno mesto.

Pijte dosta tečnosti, dehidracija može izazvati Brakston Hiks kkontrakcije.

Ako dobijete lažne trudove, ležanje može biti od pomoći.

 

Izvor: http://lifepressmagazin.com/

Pročitano 3509 puta