nedelja, 09 novembar 2014 00:00

Sve o nezi tela i lica u trudnoći

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Trudnoću zovu ,,blaženo stanje'', ali zbog drugačijeg hormonskog statusa, promene u kilaži i nivou vode unutar oraganizma mogu se javiti i neke neželjene pojave. Žene u trudnoći ne treba da se plaše svakodnevne nege i svakako ne treba da je zapostave, već samo da je prilagode svom ,,blaženom stanju''.

Prvo proverite da li možete da koristite proizvode koje već imate. Neki od njih zbog svojih sastojaka nisu pogodni za žene u drugom stanju. Ako niste sigurni da li su ili nisu sigurni bolje bi bilo da ih ne koristite.

Nega lica

Dermatolozi preporučuju da počnete s blagim sredstvom za čišćenje kože i naglašavaju da je najbolje da koristite prirodne preparate na bazi glicerina.  Nakon toga nanesite biljni tonik, pa u tankom sloju hidrantni krem u zavisnosti od tipa vaše kože.

Usled disbalansa hormona, menja se i vaša koža:

• Ukoliko ste pre trudnoće imali suvu kožu, u trudnoći će ona postati suvlja i osetljivija - Prijaće joj blagi gel za umivanje i hidratantno mleko ili losion za skidanje šminke. Nemojte da se umivate češće od dva puta dnevno, jer to dodatno isušuje kožu.Kožu lica i vrata treba svakodnevno čistiti blagim bezalkoholnim biljnim losionom.

• Ukoliko ste pre trudnoće imali masnu kožu, u toku trudnoće ona postaje još masnija.

Pri odabiru kreme za lice i mleka za telo, obratite pažnju na zaštitni faktor od sunca, trebalo bi da bude iznad 15.

Nekim ženama trudnoća reguliše problem koje imaju sa aknama, a nekima ga napravi. Prilikom trudnoće budite obazrivi sa upotrebom proizvoda na bazi salicilne kiseline. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom koji su proizvodi i tretmani za vas dozvoljeni.

Promena boje kože na nekim delovima – melasma, česta je pojava kod trudnih žena. Estrogen i progesteron stimulišu kožu da pravi više melanina kada je izložena suncu, pa se mogu javiti braon fleke. Promene često nestanu same od sebe posle porođaja, ali je važno da koristite zaštitini faktor i da se klonite sunca u kritičnim periodima dana. Upotreba krema za lice u toku trudnoće sa visokim zaštitnim faktorom neophodna (najmanje SPF 15) posebno u toku sunčanih dana kada SPF faktor treba da bude što veći. Ove fleke nestaju obično tri meseca nakon porođaja.

Delimično ih možete korigovati primenom dekorativnog pudera. Ali, birajte šminku i preparate za negu lica na kojima piše da ne zapušavaju pore. Puder i podloga za lice ne treba da budu masni.

Nega tela

Preporučuje se svakodnevno tuširanje uz primenu sredstava za kupanje koja ne isušuju i ne odmašćuju kožu i čija pH vrednost približno odgovara pH vrednosti kože (5,5). Nakon tuširanja, na čistu i suvu kožu nanesite mleko ili losion za telo koji odgovara tipu vaše kože.

Za negu intimnih delova tela potrebno je da koristite sredstva koja neće izmeniti normalnu pH vrednost vaginalnog sekreta (3,5-4,5). To su sapuni ili gelovi bazirani na prirodnim supstancama čija je pH vrednost približna pH vrednosti intimnih delova tela.

Pojavu pojačanog znojenja možete regulisati primenom blagog pudera na mestima pojačanog znojenja

Ne zadržavajte se dugo u kadi i ne koristite vruću vodu. Izbegavajte kupke i agresivne sapune da ne isušite kožu. Jednom nedeljno uradite piling tela. Ulje je izvrsna hrana za kožu trudnice, a ako ga nanesete neposredno posle kupanja na još vlažnu kožu, sačuvaće više vlage i izbeći peckanje i svrab do kog može doći zbog istezanja kože.

Prevencija strija

Relativan uspeh u lečenju može da se postigne kod "svežih" strija ružičaste boje. Za "stare" strije, bele boje, nažalost nema uspešnog leka.

Kožu svakako možete pripremiti za pojačano istezanje i na taj način bar u nekoj meri ublažiti pojavu strija. Svakodnevno je nahranite odgovarajućim sredstvima koja joj daju neophodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminima E. Posle trećeg meseca trudnoće dozvoljeno je korišćenje preparata obogaćenih vitaminom A. Tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija. Da biste sprečili pojavu strija treba da počnete svakodnevno da koristite preparat za njihovu prevenciju, počev od kraja prvog tromesečja trudnoće. Neophodna je redovna primena izabranog preparata (dva puta dnevno). Možete koristiti i samo bademovo ili maslinovo ulje. Preporučuje se da sa primenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog meseca posle porođaja.

Treba naglasiti da veliku ulogu u nastanku strija ima genetska predispozicija i to koliko ćete dobiti na težini u toku trudnoće, pa je najbolje preventiva zapravo kontrola težine. Ne preporučuje se više od 10 do 12 kilograma za devet meseci.

LINEA NIGRA perdstavlja tamnu liniju na stomaku koja se proteže od pupka do pubične kosti i javlja se u drugom trimestru. Pojava ove promene je hormonske prirode, jer pod uticajem estrogena dolazi do pojačanog lučenja melanina (tamni pigment), koji određuje boju vaše kože i koliko ćete pocrneti na suncu i štiti kožu od UV zraka. Ova promena nestaje nekoliko nedelja nakon porođaja, a u slučaju da ostane upotrba pilinga će biti dovoljna da se ova hiperpigmentacija ukloni.

Nega nogu

Uz savetovanje sa vašim lekarom treba da se opredelite za blagu fizičku aktivnost: vežbe, šetnja ili plivanje. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi. Nanošenjem blagog biljnog gela ili kreme na kožu nogu od stopala ka naviše, poboljšava se mikrocirkulacija, smanjuje se povećana popustljivost kapilara i ubrzava nestanak otoka nogu. Ono što još može biti od koristi je blaga masaža stopala, jer se time smanjuje osećaj težine u nogama i poboljšava se sama limfna drenaža.

Nega kose

Biljne boje za kosu - Sjajna i negovana kosa preduslov je za lep i uredan izgled. Nažalost, većina farbi sadrži supstance koje oštećuju folikul i dlaku, dovode do opadanja kose, alergijskih reakcija, ekcema i drugih neželjenih posledica. Za vreme farbanja deo sastojaka farbe resorbuje se kroz kožu glave i deluje na čitav organizam. Zahvaljujući velikom izboru prirodnih farbi za kosu sa biljnim ekstraktima koji neguju vlasi sada možete za samo 15 minuta potpuno bezbedno da pružite svojoj kosi ujednačenu boju koja je dugotrajna i odlično prekriva sede vlasi.

Na celokupno stanje organizma, pa tako i kože utiče ishrana i zato je izuzetno važno da se tokom trudnoće pridržavajte pravilne ishrane. To je osnovno pravilo jer je dobro kako za vašu kožu, tako i za bebu. Unos potrebnih hranljivih materija i vitamina je broj jedan na listi prioriteta.

Isto tako i voda u velikim količinama je pod moranje u ,,blaženom stanju''. Unos vode koži obezbeđuje neophodnu vlažnost i pročišćava je. Stoga, za dobrobit celog organizma, pa i kože, pijte što više čaša vode dnevno. Nemojte da prođete pored česme, a da ne počastite i vas i bebu u stomaku ovom neophodnom tečnošću.

VAŽNO JE DA ZNATE - Sastojci krema preko kože mogu dospeti u krvotok. Tokom trudnoće budite veoma obazrivi. Tokom trudnoće za lečenje akni ne koristite lekove na bazi retinola. Izbegavajte sve preparate s kortizonom i hidrokortizonom i sve ostale terapijske kreme i lekove koje nije odobrio vaš lekar.

Izvor: http://mogujatosama.rs/

Pročitano 1575 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 09 novembar 2014 15:57

Prijavljivanje/Registracija