sreda, 12 novembar 2014 00:00

Vegetarijanski koraci kroz trudnoću

Objavila
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Da li možete ostati verni vegetarijanskom načinu ishrane u trudnoći? Odgovor je da, ali uz oprez. Saznajte koji su to vegetarijanski koraci kroz trudnoću.

Morate pažljivo da planirate. Morate bebi obezbediti sve potrebne vitamine, minerale, proteine i druge nutrijente kroz vegetarijansku ishranu. Pobrinite se da svaki dan imate neke sastojke od glavnih grupa hrane.

Vegetarijanski plan – 4 grupe hrane

Voće i povrće – zamrznuto, sveže, iseckano ili sušeno. Pokušajte da obezbedite pet porcija na dan. Jedna porcija može biti, recimo, čaša svežeg soka.

Brašnasta hrana, ugljeni hidrati – hleb, testenina, brašno, riža, paradajz. Neka vam osnova bude brašnasta hrana. Birajte celovite žitarice da biste bili siti i sprečili eventualnu pojavu zatvora.

Hrana bogata proteinima – jaja, mahunasto povrće, orasi i semenke. Pored mnogih blagotvornih osobina, ova hrana je bogata i željezom. (Uz to je bitno da svakog dana imate neki obrok, koji je dobar izvor željeza. Mislite o žitaricama, hlebu, povrću, mahunama).

Mlečni proizvodi su vrlo važni, jer sadrže kalcijum neophodan bebi.

Ne konzumirajte čaj ili kafu sa obrocima, jer sa kofeinom vaš organizam teže apsorbuje željezo iz povrća. Bolje je da uz jelo pijete napitke bogate vitaminom C.

Kada budete testirali krv videćete da li vam nedostaje željeza. Moguće je i da vam propišu da ga konzumirate dodatno koz suplemente.

Doručkujte žitarce i mleko, dosta jogurta za ručak i sira za večeru. Ali, kalcijuma ima i u zelenišu, semenkama susama ili soji. Međutim, vrlo je važno da jedete i mlečne proizvode.

Ukoliko ne jedete ribu, mogli biste uzimati suplemente biljnog ulja. Ali, ne kupujte one napravljene na bazi riblje jetrice, jer sadrže retinol, koji može nauditi bebi.

Važno je da ga uzimate, jer sadrži omega 3 masne kiseline, ključne za razvoj bebinih očiju i mozga.

Šta vi mislite, da li ovo izvodivo? Da li biste se vi odrekli vegetarijanskog načina ishrane za vreme trudnoće ili ne?

Izvor: http://lifepressmagazin.com

Pročitano 1793 puta

Prijavljivanje/Registracija