utorak, 24 februar 2015 19:36

Trudnice imaju 50 odsto veću potrebu za jodom

Objavila
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Problem neodgovarajućeg unosa joda u mnogim zemljama je rešen jodiranjem soli, ali još nije potvrđeno da li je unos joda obogaćenom solju dovoljan da zadovolji potrebe trudnica, s obzirom da su tokom trudnoće potrebe za tim elementom oko 50 odsto veće.

Zato je u Austriji sprovedeno istraživanje na 246 žena u različitim fazama trudnoće kojima je status joda određen analizom urina. 

Analiza je pokazala da je odgovarajuću koncentraciju joda u urinu imalo samo 14 odsto ispitanica, 81 odsto je imalo nisku koncentraciju, što ukazuje na nedostatak joda u organizmu, a pet odsto ispitanica je pokazalo visok nivo joda u urinu. 

Trudnice koje su uzimale dodatke ishrani s jodom pokazale su nešto bolji status joda, ali on i dalje nije bio dovoljan da bi se normalizovalo izlučivanje urinom. 

Zbog toga su stručnjaci zaključili da bi nedostatak joda trebalo lečiti pre začeća, odnosno tokom planiranja trudnoće, pogotovo što je jod bitan za razvoj mozga dece pre rođenja i njegov deficit može biti uzrok retardacije.

Izvor: www.superzena.net

Pročitano 2220 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 24 februar 2015 19:41

Prijavljivanje/Registracija