sreda, 02 septembar 2015 21:59

Zanimljivosti o blizancima

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evo nekih podataka koje, možda, niste znali o blizancima.

RODITELJI blizanaca znaju da je to dupla obaveza, ali i dupla radost, a evo nekih podataka koje, možda, niste znali o blizancima:

Podaci pokazuju da je jedna od 80 trudnoća blizanačka, a na hiljadu rođene dece na svet dođe od 3 do 5 jednojajčanih blizanaca.

Oni su identični, a često su im i otisci prstiju vrlo slični, odnosno izgledaju kao odraz u ogledalu.

Interesantno je da se blizanci sa različitom bojom kože rađaju veoma retko, ali genetičari tvrde da će ih biti sve više, jer i majka i otac daju detetu po 50 odsto svojih gena, a prva generacija potomaka roditelja različite rase uglavnom ih ravnomerno raspoređuje.

Kada su u pitanju jednojajčani blizanci uglavnom su istog pola, dok su blizanci različitog pola uvek dvojajčani. Jednojajčani blizanci su uglavnom rezultat slučajnosti, dok se dvojajčani najčešće rađaju kada žena ima veći broj ovulacija ili je za to genetski predodređena.

Čak polovina blizanaca razvije svoj jezik, razumljiv samo njima, i to najčešće u drugoj godini. Kvare govor i modifikuju ga, ali se savršeno razumeju.

Velika je verovatnoća da će blizanci biti levoruki. Čak svaki peti piše levom rukom, dok je kod ostale populacije levoruko samo 10 odsto ljudi.

Među blizancima ima više dečaka nego devojčica, ali je curica više kada se rađaju trojke.

Što se rasa tiče, najviše se rađaju blizanci crne rase, od 4 do 5 puta više nego kod pripadnika žute ili bele rase.

Majke koje rode blizance, pogotovo prirodnim putem, telesno su jače i izdržljivije, pokazuju istraživanja. One su zdravije, duže žive i lakše se oporavljaju od trudnoća i porođaja.

 

Izvor: http://www.novosti.rs/

Pročitano 2958 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 02 septembar 2015 22:10

Najnovije od Miljana

Prijavljivanje/Registracija