sreda, 19 novembar 2014 00:00

Nega intimnog sveta kod dece

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Nega devojčica

Kreme, znoj i druge supstance mogu se nakupiti oko usana vagine devojčica. Kada kupate vašu devojčicu, mokrom pelenom detaljno obrišite predeo oko usana. Krenite od napred i nežno prema nazad brišite prljavštinu. Možda ćete primetiti beličast sekret. To je savršeno normalna pojava i ne morate je mnogo čistiti. Ako ste nesigurni po pitanju bilo kakvog sekreta, obratite se pedijatru.

Nemojte koristiti vaginalne dezodoranse ili ispirače na vašem detetu jer to može poremetiti prirodni hemijski balans vagine i povećati rizik od infekcija. Izbegavajte upotrebu pudera koji ponekad može izazvati vaginalnu iritaciju.

Krvav sekret kod novorođenih devojčica može biti normalan odgovor na majčine hormone, pa nije potrebno da se uplašite. Međutim, ako je krvav sekret uporan treba da se posavetujete sa pedijatrom.

Nega dečaka

Kao i sa ostalim delovima tela, dobra i adekvatna nega penisa će sprečiti infekcije i dalja oboljenja.

Nega penisa je veoma jednostavan postupak. Nežno ispirajte genitalni predeo dok kupate bebu. Koristite dečiji sapun i nemojte mnogo sapuna nanositi. Roditelji uvek imaju nedoumice i pitanja vezana za kožicu penisa, jer kožica prekriva ceo glavić penisa. Samo spoljašnja kožica mora da se održava čistom tokom prve dve do tri godine života. Povremeno možete navlačiti kožicu blago dokle možete. Nemojte forsirati da se kožica spusti preko penisa, to će moći da se desi tek nakon dve ili tri godine, kada ona postaje elastičnija. Pod kožicom možete primetiti mlečno belu supstancu koja se zove spegra. Ona je sastavljena iz mrtvih ćelija kože i prirodnog sekreta.

Pročitano 1318 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 19 novembar 2014 09:47
Više iz ove kategorije « Školska torba Kako deca uče »

Prijavljivanje/Registracija