sreda, 19 novembar 2014 09:39

Šta dete treba da zna pre polaska u školu?

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povežite slova sa zvukovima 

Dete od svoje četvrte-pete godine života pa na dalje započinje slova da povezuje sa zvukovima koje ona proizvode, a kako biste poboljšali razumevanje znakova i zvukova, igrajte se igru sricanja, što je vrlo jednostavno i zabavno za decu. Smislite neku jednostavnu reč i svaki član porodice neka je sriče usmeno ili pismeno. Reči neka budu jednostavne, sa manje slova - pas, kit, cvet, mačka... 

 Ako imate stariju decu koja već idu u školu, tim bolje, uključite i njih u igru. Vaš mali budući školarac neka ponovi ono što će neko od članova porodice sricati bilo usmeno ili pismeno. 

Pažljivo slušanje 

Osim poznavanja slova i čitanja, potrebno je poboljšati detetove veštine slušanja i pamćenja onog što je tačno čulo. Čitajte detetu priču, ali stanite pre kraja i pitajte kako će se završiti priča. Kada vam dete ispriča kraj, pročitajte pravi kraj priče i zatim ga pitajte u čemu se razlikuju krajevi priče i zašto je odabralo baš takav kraj. 

Čitajte dečje pesme u kojima ima rime i u kojima se ponavljaju iste reči. Svaki put kada se ponovi ista reč, naglasite je i na kraju objasnite kako iste reči svaki put zvuče isto i pišu se isto. Ponavljajte jednostavne reči iz tih pesama i s njima slažite vaše rečenice ili te reči pronalazite u drugim pričama i pesmama.

Pojam brojeva 

Osim slova, u prvom razredu vaše dete će učiti brojke, šta one predstavljaju, kako se sabiraju i oduzimaju. Ako do sada vaše dete nije upoznato s značenjem brojki, počnite s brojanjem stvari koje vas okružuju - igračka, stepenica, Pripremite svoje dete za prvi razred osnovne škole uvodeći ga u svet slova i brojki, nauke, istorije i geografije...Vaše dete će na jesen krenuti u školu, što je velika promena za dete, koje će morati da postatne mnogo samostalnije u mnogim pogledima. Moraće da nauči da se samostalno izražava pred razredom, pa čak i većim grupama dece i odraslih, samostalno čita, piše, računa, radi zadatke, male projekte... Po prvi put postaće prava mala samostalna osoba koja će biti sposobna mnoge stvari da radi bez vas i vaše direktne pomoći. 

Mnoga današnja deca već i pre škole znaju sva slova, neka znaju i da čitaju, pišu, računaju, i znaju mnoge druge veštine. Ali, ako vaše dete ne zna, to nije tragedija. Ipak, ako vaše dete na jesen kreće u prvi razred OŠ, bilo bi dobro da mu olakšate taj prelaz u prvi razred osnovne škole.

Pokažite detetu brojke na satu i na koji način se one sabiraju i oduzimaju, na koji način se meri vreme. Isto možete da uradite na kuhinjskoj vagi kada ćete meriti sastojke za jelo ili pak na termometru koji meri temperaturu. 

Uvod u geografiju 

Deca u prvom razredu tek će sada polako učiti kako je svet veliki, što može biti dobar uvod u geografiju u najopštijem smislu te reči. Predstavite detetu kartu sveta, pokažite mu gde se nalazi zemlja i grad u kojoj živi, gde žive njegovi rođaci. Predstavite kontinente, zemlje, zastave zemalja, rase ljudi, životinje, najvažnije znamenitosti, vremenske prilike, po čemu je neki kraj poseban. Neka vaše dete odabere lokaciju koju bi volelo da poseti. Ispričajte mu nešto više o toj lokaciji. Nakon toga postavljate pitanja i ponavljajte ono što ste naučili i nadograđujte znanje.

Uvod u nauku 

Uvedite svoje dete u svet nauke s postavljanjem pitanja "zašto?“ i "šta ako?“. Izvodite jednostavne eksperimente. Na primer, sakupite različite predmete kao što je kamen, čarapa, list, sunđer, prazna flaša, plastična igračka. Napunite lavabo s vodom i izvedite eksperiment, koja će od prikupljenih stvari plutati, a koja neće. Pre nego što stavite svaki predmet u vodu, pitajte dete za njegovo mišljenje šta će plutati, a šta neće. Posle toga, dopustite mu da samo stavi predmete u vodu i vidi šta će se događati. 

Objasnite mu da predmeti plutaju ili potonu zbog različite težine i zbog različitih materijala od kojih su napravljeni. Nemojte previše ulaziti u detalje, ali jednostavnim rečnikom i obašnjenjima dajte detetu do znanja kakvim je predmetima okruženo i da nisu svi predmeti isti i napravljeni od istih materijala. Učite decu tačnim nazivima biljaka i životinja, posebno one koje vas zanimaju, što će ih uvesti u svet biologije.

Pojam istorije 

Predstavite detetu istoriju, na način da mu ispričate porodični istorijat i kako je i kada ono došlo na svet. Posebno se usmerite na prošlost članova porodice koje zna. Posle toga proširite koncept istorije s različitim događajima, predstavite mu koncept vremena, nečeg što se dogodilo jako davno i što se dogodilo juče. Predstavite mu poznate istorijske ličnosti koje su obeležile istoriju, a koje je možda na neki način upoznalo u crtanim filmovima, serijama za decu i odrasle ili dečje knjige.

 

Izvor: http://www.smedia.rs

Pročitano 2105 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 19 novembar 2014 09:48

Prijavljivanje/Registracija