ponedeljak, 08 decembar 2014 00:28

Vreme odlaska u krevet utiče na ponašanje

Objavio
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Deca koja ne odlaze redovno u krevet u isto vreme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazali su rezultati novih svetskih istraživanja.

Stručnjaci su, između ostalog, proučavali pojavu hiperaktivnosti, ponavljano loše ponašanje, probleme s vršnjacima i emocionalne poteškoće.

Osim toga, neodlazak na spavanje u isto vreme škodi razvoju mozga i sposobnosti regulisanja nekih vrsta ponašanja kod mališana.

Međutim, stručnjaci su takođe otkrili da je taj efekat reverzibilan, jer su roditelji koji su počeli da stavljaju svoju decu na spavanje u isto vreme primetili poboljšanja u njihovom ponašanju.

Inače, studijom kojom je bilo obuhvaćeno više od 10.000 dece,  pratio se odlazak na spavanje dece stare tri i po i sedam godina i beležile su se informacije njihovih roditelja i učitelja o ponašanju.

Deca stara tri godine najčešće su odlazila na spavanje u različita vremena, polovina dece od sedam godina su redovno odlazila u krevet između 19.30 i 20.30 sati, dok je samo devet odsto išlo na spavanje posle 21 sat.

Stručnjaci su otkrili da su ona deca koja su celo detinjstvo odlazila na spavanje u različito vreme pokazala pogoršanje ponašanja.

Međutim, ona koja su u periodu od tri ili pet godina odlazila na spavanje u različito vreme, ali su sa sedam godina krenula da spavaju u isto vreme pokazala su primetno poboljšanje u ponašanju.

 

Izvor: http://www.mondo.rs

 

 

Pročitano 1255 puta

Prijavljivanje/Registracija