petak, 12 decembar 2014 01:02

Naučite svog tinejdžera lekcije o ljubavi

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Mnogi roditelji žele zaborave svoje tinejdžerske godine i ne žele da pričaju o osećanjima kada je reč o raskidima u tom osetljivom uzrastu

 Bez obzira da li je njima neko slomio srce ili su to oni nekome učinili, raskidi su uvek teški, posebno u tinejdžerskom uzrastu kada je to potpuno novo iskustvo. Možda baš tu možete  pomoći svojim tinejdžerima.

Ovo su lekcije o ljubavi koje psiholog Barbara Grinberg preporučuje da naučite svoje dete.

1. Roditelji nikada ne bi trebalo da omalovažavaju osećanja kod svoje dece. Deci će dati do znanja tako što će ih ozbiljno shvatiti, ali će im i objasniti da će opet u životu osetiti pozitivna osećanja koja donose ljubav. To je istina. Većina tinejdžera ima vezu posle srednje škole. Možda im kada to kažete neće značiti mnnogo, ali vaša poruka ostaće zapamćena.

2. Objasnite im da vezu treba prekinuti ljubazno i saosećajno. Takođe, pokazaće mnogo više poštovanja ako raskinu lično, a ne preko poruka. Ovde važi zlatno pravilo - raskini sa nekim onako kako bi želeo da neko drugi raskine sa tobom. I ko zna, možda će to dvoje postati prijatelji ili se opet zaljubiti. Srušeni mostovi nisu dobri ni za kog. 

3. Objasnite im da vreme stvarno leči. Da, osećaće tugu i odbačenost, ali ta osećanja će proći. U međuvremenu, trebalo bi da se bave nekim aktivnostima da ne bi sve vreme mislili na raskid.

4. Možete da im objasnite i da, iako su povređeni, svaka veza nosi svoj rizik i čini nas ranjivima, ali nas i uči nešto o nama i vezama. Možda će vaš tinejdžer početi da prepoznaje karakteristike koje mu se kod nekoga ne sviđaju i izbegavati ih kod budućih ljubavi. 

5. Potsetite ih da nisu sami u klubu slomljenih srca. Dobar deo poezije, filmova i knjiga nastali su zbog propalih ljubavi, jer je ljubav ono što osobu može da učini najsrećnijom i najnesrećnijom. Nalaze se u društvu ljudi koji su takođe preživeli slomljeno srce.

 

Izvor: http://www.onaportal.com

Pročitano 1098 puta Poslednji put izmenjeno petak, 19 decembar 2014 22:08

Prijavljivanje/Registracija