petak, 12 decembar 2014 01:08

Dete vas laže - kako pristupiti problemu?

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Roditelj skoro po pravilu može da primeti da ga dete laže, ali tada nastupa dilema kako reagovati i kako postupiti u nastaloj situaciji.

 Roditelj skoro po pravilu može da primeti da ga dete laže, ali tada nastupa dilema kako reagovati i kako postupiti u nastaloj situaciji. Ono što deca najčešće pokušavaju da sakriju odroditelja jesu loše ocene u školi, razni nestašluci, ili ako znaju da su učinili nešto što nije u skladu sa sistemom vrednosti po kom su vaspitani. Roditelj oseti i zna kada dete ne govori istinu ali možemo slobodno govoriti o nekim jasnim znacima po kojima možete to prepoznati.

Sitni znaci koji ih odaju su povlačenje, neraspolozenje, skretanje pogleda, izbegavanje razgovora… Nakon uočavanja problema većina roditelja je u dilemi da li da reaguje ili da u tajnosti ispita o čemu se radi. Savet psihologa je da je vrlo važno odmah reagovati. Naravno, vrlo često otvorenom razgovoru prethodi diskretno pregledanje šta dete ima napisano uškolskim sveskama, šta se nalazi u džepovima i školskoj torbi ili u mobilnom telefonu. To spada u neophodnu kontrolu roditelja nad decom. Roditelji su dužni to da rade ako su prethodno uočili nesvakidašnje ponašanje svog deteta i posumnjali da dete nešto krije ililaže. Ono čega svaki roditelj mora biti svestan jeste to da dete uvek ima razlog zašto roditeljune govori istinu. Razlog toga je načešće strah da roditelj neće imati razumevanja ili se pak plaši kazne.

Tu dolazimo i do čuvenog pitanja da li kažnjavati decu, i ako to radimo, na koji način. Kazna i nagrada u vaspitanju deteta imaju svoju funkciju i treba da postoje, ali budite svesni da jenagrada i podrška mnogo uticajnija i potrebnija nego kazna. Nagrada jača samopouzdanje, samopoštovanje, sigurnost i jača ličnost. Takođe, nagrada mora biti zaslužena inače nakon nekog vremena gubi smisao. Nasuprot tome, kazna ima svoju funkciju samo kao posledicadečije neodgovornosti i dete na taj način, od najranijeg detinjstva uči šta znači snositiodgovornost za svoje postupke.

 Veoma je bitno da svi postupci u vaspitanju imaju za cilj kvalitetan rast i razvoj deteta. Poruka koju roditelj treba da prenese detetu jeste da je on tu, uz njega, da mu je prijatelj isaveznik, i da je neophodno da kaže istinu da bi roditelj mogao da mu pomogne najbolje što zna.

 

Izvor: http://www.onaportal.com

Pročitano 1781 puta Poslednji put izmenjeno petak, 19 decembar 2014 22:10

Prijavljivanje/Registracija