petak, 12 decembar 2014 01:14

Najčešće greške razvedenih roditelja

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Neka deca se moraju suočavati sa situacijom u kojoj se roditelji više ne slažu. Neki žive sa roditeljima koji nisu u stanju da brinu sami o sebi, pogotovo ne o deci.

Ipak, stručnjaci ističu da postoje brojni načini pomoću kojih detetu možete olakšati razvod. Najčešće greške koje razvedeni roditelji čine mogu ostaviti velikog traga ili negativno uticati na detetov razvoj.

Vaše dete ne sme biti "poštar"

Velik broj razvedenih parova međusobno komunicira putem deteta. Sve to predstavlja velik emocionalni stres za dete. Dete pokušava da savlada situaciju, za koju njihovi roditelji nisu sposobni. Danas postoje razni oblici komunikacije, stoga nema potrebe da svoje dete koristite kao komunikaciono sredstvo. Važno je da se međusobno dogovarate oko vaspitanja deteta, a da pri tome ne podstičete raspravu o problemima iz prošlosti.

Ako sa partnerom morate pričati putem telefona ili pak lično, fokusirajte se isključivo na temu o kojoj morate razgovarati. Zaboravite probleme iz prošlosti jer u pitanju niste više vi, već vaše dete. Ne zaboravite da emocionalno zdravlje vašeg deteta zavisi o tome.

Vaše dete nije vaš terapeut

Deci, naročito adolescentima, je potreban osećaj kontrole i sigurnosti. Njihov svet jako lako može postati nesigurno mesto nakon razvoda roditelja. U njihovim očima uvek morate delovati snažno i autoritativno, koliko god to teško bilo. Vi ste tu da njima pomognete, a ne oni vama.

Stoga je od velike važnosti da pred detetom ne iznosite brige koje ga se ne tiču, a to su definitivno problemi oko razvoda. Nemojte očekivati da će vas dete utešiti ili vam dati savet, za takve stvari postoje prijatelji i stručnjaci. Ako ovo budete radili, dete vas vrlo lako može prestati doživljavati kao autoritet, što nije dobro, prvenstveno za njega.

Nemojte pokušavati da pridobijete dete na svoju stranu

Pre svega, shvatite da dete roditelje nikada ne sme posmatrati kao odvojene strane, čak i onda kada su razvedeni. U odgoju uvek morate biti jedno. Koliko god to teško bilo, nemojte kritikovati partnera pred detetom.

Nemojte nametati detetu svoje mišljenje, ono je jedinstvena osoba i ima pravo na svoje mišljenje, bez obzira na to slaže li se s vašim ili ne.

Popravite štetu koju ste učinili

Mnogi razvedeni roditelji će primetiti da su radili neke od ovih grešaka. Srećom, nikada nije kasno da sve to popravite i detetu pružite normalan emocionalni razvoj.

Iako ne zaboravljaju odmah, shvataju, koliko god to zvučalo neverovatno. Ako ste napravili neke od ovih grešaka, važno je da napravite sledeće:

Izvinite se

Neka dete shvati da i vi možete da pogrešite i da ste spremni to da priznate. Ovo je odlična pouka za njihove postupke u budućnosti.

Objasnite detalje

Morate biti jasni u tome zbog čega se izvinjavate, ali i obećati da se u budućnosti nećete tako ponašati.

 

Izvor: www.zenskikutak.rs

Pročitano 1401 puta Poslednji put izmenjeno petak, 19 decembar 2014 22:12

Prijavljivanje/Registracija