petak, 12 decembar 2014 01:48

Fizički razvoj od 1-2 godine

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U drugoj godini života, vaše dete će napraviti dramatičan korak u razvoju, ali biće tu dosta padova, ogrebotina, udaraca, modrica i suza. Ipak, divno je pratiti taj razvoj.

 Bebe obično pređu ogroman put do 20. meseca, od puzanja do hodanja. Hodanje možda neće biti najidealnije u početku, ispužiće gore ručice i izbaciće stomačić napred da bi uspostavili ravnotežu. Težina će praviti najveći problem pa će često padati na zadnjicu.

Vaše dete će koristiti sve veštine koje je naučilo da bi vuklo i guralo igračke, igralo uz muziku i penjalo se na krevet ili nameštaj. Jednogodišnjaci, takođe pokazuju dobru koordinaciju ruku i prstiju, ali će i dalje ispuštati predmete i biti trapavi.

Motorika

 -Tipičan razvoj krupne motorike će od puzanja doći pereko hodanja uz nameštaj ili uz nečiju pomoć, pa sve do samostalnog hodanja do 15. meseca. Oko 20. meseca deca počinju da trče.

 -Vaša beba će klečati, puzati uz stepenice (ili hodati uz njih do kraja druge godine) i obožavaće igračke koje može da gura i vuče (na primer, vozić, autić ili kucu koji uz vučenje laje).

 -Možete stimulisati razvoj krupne motorike tako što ćete omogućiti širok prostor za igru sa puno loptica, igračaka koje se vuku i guraju, mekanih većih kocaka da bi dete moglo slobodno da koristi kretanje. Takođe, ako ste u mogućnosti pružite bebi igračke na koje može da se penje, rampe ili stepenice.

 -Sa oko 13 meseci dete će stojati čvrsto. Onda počinje da uči da koristi ruke u stajaćem položaju daleko od oslonca i samostalno će stajati do 14. meseca. Ravnotežu će savladati geganjem i kasnije hodanjem.

Do 15. meseca beba će moći da se sagne u stojećem položaju i podigne igračku sa poda.

 -Vaša beba će uspeti da održava ravnotežu dok sedi i igra se sa igračkama. Takođe, dok kleči i okreće glavu dobro će balansirati svojim telom.

 -Umeće da zgrabi loptu i baci je napred.

 -U ovom uzrastu decu jako interesuju sitni predmeti kao što su mrvice. Pokušavaće da podigne sitnu mrvicu sa poda kažiprstom i palcem, i naravno svaka mrvica će završiti u ustima, pa obratite pažnju na higijenu.

 Deca koriste ruke da bi istražila okolinu i predmete, pa igračke mogu bacati, okretati, stavljati u usta. Takođe, uživaće da osete različite teksture u ustima i na rukama.

 -Tokom druge godine, deca obično bojicama škrabaju po velikim papirima. Deca u ovom uzrastu obično bojice prebacuju iz jedne u drugu ruku, pa nemojte žuriti sa zaključkom da je vaše dete levak ili dešnjak.

 -Sa dve godine, vaše dete može da jede escajgom, ali plastičnim, ako je u pitanju viljuška. Dobro barata sa šoljom sa minimalnim prosipanjem (verovatno veliko olakšanje za vas) i može određenu hranu jesti samo prstićima. Moći će da okreće stranice knjige i časopisa, sa minimalnim cepanjem i verovatno neće uspeti jednu po jednu okretati.

 -Vaše dvogodišnje dete će pljeskati rukama, sagraditi kulu od 6 kocaka i igrati se igara koje zahtevaju stavljanje šarenih prstena na postolje.

 -Sa dve godine možda će želeti da gura ruke u svoje rukave ili noge u cipele. Tokom vremena sve više će učestvovati samostalno u skidanju i oblačenju.

Zdravstvene navike

 -Sa dve godine vaše dete će pokušati da pere zubiće, ali i dalje će mu/joj trebati pomoć odraslih.

 -Sa 20. meseci, možda ćete osetiti prve znake da je dete spremno da pređe na nošu. Takođe, primetićete da je dete radoznalo za radnje koje se obavljaju u toaletu.

 -U ovom uzrastu, počnite da učite dete zašto je važno da se ruke često peru.

 -Vi znate vaše dete najbolje. Ako se brinete o nekim stavkama u razvoju obavezno se prvo posavetujte sa pedijatrom.

 

Izvor: http://www.klinikaperinatal.com

Pročitano 1698 puta Poslednji put izmenjeno petak, 19 decembar 2014 21:59

Prijavljivanje/Registracija