sreda, 24 decembar 2014 01:11

5 znakova da preterano hranimo decu

Objavio
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gojaznih mališana je sve više, iako nijedan roditelj ne želi namerno da ugoji sopstveno dete. Dakle, problem je u tome što decu hranimo previše, iako to ne primećujemo. Zato je dobro prepoznati greške u ishrani na vreme:

1. Igraju se hranom, guraju je po tanjiru i ne žele da pojedu sve. Kada deci govorite da „pojedu sve iz tanjira“ ne pomažete im da nauče da prate svoj organizam i sopstvene znake za sitost. Ukoliko uspore ili prestanu da jedu, dajte im par minuta kako bi njihovi stomačići osetili da su siti, i nemojte ih terati da pojedu baš svaki zalogaj.

2. Nisu ogladneli u vreme užine ili obroka koji bi inače pojeli. Mnogi roditelji koji su uvereni da su im deca izbirljiva, zapravo imaju decu koja previše grickaju između obroka. Dok su deca 70-ih godina prosečno jela jednu užinu u toku dana, današnja deca jedu tri. I nije u pitanju samo kvantitet, već i kvalitet. Jedna studija, sprovedena na Univerzitetu u Severnoj Karolini, otkrila je da 28% dece između 2 i 6 godina, odnosno 35% dece uzrasta od 7 do 12 godina svakodnevno užina grickalice bogate šećerima i mastima (kolačići, keksići, čips, krekeri). „Pre četrdeset ili 50 godina, deca su užinala jagode,“ kaže dr. Dejvid Ludvig, direktor Centra za prevenciju gojaznosti u bostonskoj dečjoj klinici. „Sada jedu slatkiše sa ukusom voća.“

3. Količina hrane u njihovim tanjirima je približno ista kao u vašim. Deci nisu potrebne porcije koje jedu odrasli. Optimalna količina hrane po obroku je otprilike porcija veličine vašeg dlana, a to se odnosi i na decu. Za užinu im dajte onoliko hrane koliko može da vam stane u šaku.

4. Prvo za čim posegnete kad vam je dete uznemireno, nervozno, mrzovoljno ili umorno je užina. Ono što im je u tim trenucim potrebno je pre vaš zagrljaj, vreme provedeno u miru i tišini ili neko piće (umor zbog žeđi se često pogrešno protumači kao umor zbog gladi). Možda im je samo dosadno. Pre nego što im date da grickaju, potrudite se da vidite u čemu je zapravo stvar, odvratite im pažnju ili provedite malo vremena nasamo.

5. Odeća im postaje uska u predelu grudi, struka ili zadnjice, iako je dužina još uvek odgovarajuća. „Većina roditelja ne primeti da im se dete ubucilo, jer je svaka ljubav slepa, pa i roditeljska, ali će primetiti da im je odeća tesna,“ kaže Boni Taub-Diks, PR Američkog dijetetskog udruženja. Ukoliko se težina vašeg deteta povećava dok visina ostaje ista, to je pouzdan znak da ipak unosi više hrane nego što mu je potrebno.

 

izvor:detinjarije.com

Pročitano 1457 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 24 decembar 2014 01:17

Prijavljivanje/Registracija