četvrtak, 25 decembar 2014 00:44

Napadi besa kod dece

Objavio
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Napadi besa su jako česti kod male dece i predškolaca. Oni su odraz načina kako mala deca izlaze na kraj sa različitim odećanjima. Dobro je da izbegavate situacije koje mogu podstaći napad besa i napraviti plan kako da se izborite sa njima. Držite se – napadi besa obično se smanjuju kada dete napuni 4 godine i niste jedini roditelji koji doživljavaju ovakav problem.

 Napad besa: Šta je to?

Napadi besa su najčešći u uzrastu od 18 do 36 meseci. Pojavljuju se u svim fazama i oblicima. Mogu da se manifestuju u spektakularnim izlivima besa, frustracije i neorganizovanom ponašanju (kada dete nešto uzgubi). Plakanje, vrištanje, ukočenost ekstremiteta, bolovi u leđima, šutiranje, bacanje na pod, mlaćenje svega što im padne pod ruku ili bežanje, samo su neke od manifestacija napada besa. U nekim slučajevima, deca zadržavaju dah (zacenjuju se), povraćaju, lome stvari oko sebe ili postaju jako agresivni kao jedan deo napada besa.

Uzroci napada besa uključuju:

Temperament. Ovo može uticati na to koliko deca postaju emotivna kada su frustrirana. Neka deca imaju jači napad besa od drugih.

Stres, glad, umor i previše simulacija.

Situacije sa kojima deca jednostavno ne mogu da se izbore – na primer, kada mlađem detetu starije oduzme igračku.

Primetićete da se smanjuju napadi besa kako vaše dete bude raslo i bilo bolje u kontrolisanju svojih emocija. Takođe, biće u kasnijem periodu sposobnije da rečima izrazi svoje potrebe i želje. Ali, napadi besa se i dalje mogu nastaviti – čak i u tinejdžersko doba – ako ovo bude način da dete dobije šta želi.

Možete mnogo toga uraditi da biste sprečili da se napad besa nastavi i u školskom uzrastu. Najbitnije od svega je da nikako ni slučajno ne nagradite detetov napad besa.

Kako izaći na kraj sa napadima besa kod male dece?

Ovaj pristup je pogodan za jako malu decu od 1 do 2 godine, ili za decu čiji se napadi besa ne pojavljuju često i nisu jaki.

Smanjiti stresne situacije. Umor, glad i prevelika stimulacija su najčešći uzročnici napada besa kod male dece.

- Budite svesni detetovih osećanja. Ako vidite da nastupa bes, umešajte se i probajte da odvratite pažnju detetu na drugu aktivnost, igračku ili osobu.

- Prepoznajte uzročnike besa kod vašeg deteta. Određene situacije – kupovina, posete ili emotivni rastanci – mogu uticati na javljanje besa. Razmislite o načinima kako da ovakve događaje limitirate ili ih učinite prihvatljivijim za dete. Na primer, možete otići u kupovinu kada se dete probudi i kad nije umorno i gladno. Obavite kupovinu što brže možete da nije previše naporna za dete.

- Ostanite mirni kada se napad besa pojavi. Ili se bar pretvarajte. Ako se iznervirate, pogoršaćete situaciju i teže će oboma biti da se smirite. Ako uopšte treba da nešto kažete detetu neka vam je glas miran i ne preterano glasan. Delujte smireno i polako. Važno je da znate da u momentima napada besa, prag tolerancije i razumevanja kod dece se skroz spusti, pa vas dete uopšte neće shvatati kada bilo šta budete hteli da mu/joj kažete.

- Sačekajte da se napad besa smiri. Ignorišite bilo kakvo ponašanje koje odlikuje napad besa dok dete ne stane. Kada napad dostigne vrhunac, kasno je za bilo kakva objašnjenja i skretanje pažnje. Vaše dete neće biti u mogućnosti da vas sluša. Takođe, rizikujete da naučite dete da je napad besa način kojim će dete dobiti vašu punu pažnju i angažovanje.

- Pobrinite se da dete kasnije ne dobije ono što je bilo uzrok napada besa. Ako se napad besa pojavi zato što vaše dete ne želi da ustane, nežno insistirajte na tom da ipak ustane i nemojte odustajati, na kraju izvadite nežno dete iz kreveta. Ako napad nastane, ako vaše dete ne može da dobije nešto što želi, nemojte mu/joj posle to i dati.

- Budite uporni i smireni u vašem pristupu. Ako nekada date nešto zbog čega je napad nastao, a nekada ne date problem će se samo pogoršati.

- Ohrabrite i nagradite dobro ponašanje. Oduševljeno hvalite dete kada uspe da se izbori sa frustracijom.

Izlazak na kraj sa upornim i teškim napadima besa

Možete koristiti sledeće načine rešavanja problema, ako je vaše dete starije od dve godine i:

- napadi besa su teški i veoma uznemiravajući za celu porodicu,

 -napadi besa uzrokuju značajan razdor između vas i vašeg deteta,

 -teško vam je da ignorišete napad besa,

 -bojite se da ćete se jako naljutiti ili čak povrediti dete kada napad besa nastupi.

Pogledajte sledeće korake kako da se izborite i na pravi način postupite sa detetom koje ima napad besa:

 -Zapisujte napade neko vreme. Ovo vam može pomoći da otkrijete šta ih izaziva, a samim tim rešenje je na pola puta. Zapišite kada se napad javio, gde se dogodilo, šta se desilo pre, a šta posle napada.

- Prepoznajte situacije koje će verovatnije izazvati napad (na primer, umor, kupovina, glad). Isplanirajte načine da biste izbegli ovakve situacije, ili ih bar olakšali detetu.

- Prepoznajte posledice napada besa. Da li ste svesni da neki vaši postupci koje napravite u toku ili posle napada, možda deluju kao nagrada vašem detetu?

- Uspostavite sistem nagrada da biste pružili dodatno ohrabrenje vašem detetu da ostane mirno.

- Pomozite starijem detetu da nauči i vežba da se izbori sa osećanjima u situacijama kada bi normalno imalo napad besa. Na primer: “Milane, u roku od 5 minuta zamoliću te da prestaneš da igraš igrice. To ti je prilika da mi pokažeš kako možeš ostati miran i koliko si postao veliki.”. Ili “Sonja, udahni duboko i ostani mirna. Hoću da budeš mirna i dalje nakon što ti kažem odgovor na tvoje pitanje. Možeš li to uraditi?”.

Prepoznajte izazivače napada. Čest izazivač napada je jednostavna reč “ne”. Ako vas dete nešto zamoli ili pita za nešto i vi mu odgovorite sa “ne”, najverovatnije ćete doživeti jedan napad besa. Nađite načina da smanjite ili izbegnete česte uzročnike napada. 

Evo dva moguća načina kada vaše dete dobije napad besa:

 -Ignorišite napad. Okrenite se od deteta, ne gledajte ga/je i ne razgovarajte sa detetom dok je pod napadom besa. Možda će vam pomoći da odete malo od deteta. Ignorisanje treba da traje samo koliko i napad besa.

 -Koristite tajm-aut metodu: ovo je efikasna strategija ako su napadi besa posebno jaki ili vam je jako teško da ih ignorišete.

Saveti kako da vi ne dobijete napad besa

Izlazak na kraj sa napadima besa može biti izuzetno iscrpljujuće i stresno za roditelje. Nije nimalo prijatno kada su u supermarketu sve oči uprte u vas dok vaše dete besni jer ne želite da mu kupite sve što poželi. Evo nekih ideja kako da ostanete mirni i održite kurs kojim idete:

 -Napravite strategiju. Jasan plan kako ćete rešavati napad besa u bilo kojoj situaciji može biti od koristi. Koncentrišite se kako da svoj plan sprovedete kada napad nastupi.

 - Prihvatite činjenicu da ne možete kontrolisati detetovim emocijama i ponašanju direktno. Možete samo brinuti o bezbednosti vašeg deteta i uradite sve što je potrebno da se napadi manje pojavljuju u budućnosti.

- Prihvatite činjenicu da je potrebno vreme da se promene dese. Vaše dete treba još dosta da poraste i psihički sazri pre nego što napad besa postane prošlost.

- Budite svesni da napadi dolaze namerno da bi dete dobilo vašu pažnju. Jednostavno su zaglavljeni u lošoj navici ili nisu zreli da se izbore sa datim situacijama. Pružite sve svoje slobodno vreme aktivno se baveći decom.

- Zadržite smisao za humor. Probajte da vidite smešnu stranu bacakanja na pod prepunog supermarketa. Ali, nemojte se smejati napadu besa. Pažljivo se ponašajte sa detetovim osećanjima. Ako se glasno smejete, možda ćete nagraditi dete za svoje ponašanje ili ćete ga jako uvrediti, ako oseti da se njemu/njoj smejete.

Ako vas drugi ljudi prekorno i osuđivački gledaju, IGNORIŠITE IH. Oni ili nemaju dece ili je prošlo jako dugo od kada su se oni nalazili u vašoj situaciji, a ne postoji roditelj koji nije iskusio bar jednom napad besa od deteta. To vam je dokaz da se ovakve stvari brzo zaboravljaju i da ćete i vi lako i brzo izaći iz problema.

Nemojte osuđivati sebe i klasifikovati svoje roditeljske veštine po broju napada besa koje vaše dete doživi. Umesto toga, fokusirajte se na vaš odgovor tome. Čak i tada, dajte sebi prostora da pogrešite, jer ste samo čovek, a ovo je jedan način da upoznate svoje dete i kako da sa njim/njom postupate.

Autor: Klinika Perinatal

Pročitano 1654 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 25 decembar 2014 01:00

Prijavljivanje/Registracija